1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yunanistan Dış Politika Meselesi Olarak Kıbrıs
Yunanistan Dış Politika Meselesi Olarak Kıbrıs

Yunanistan Dış Politika Meselesi Olarak Kıbrıs

Dış politika konusundaki tespitlerine güvendiğim bir arkadaşımla sohbet ederken seçimlerde barajı geçme ihtimali mümkün olan partilerin dış politika ile ilgili düşüncelerini tartışıyoruz.

A+A-

Dış politika konusundaki tespitlerine güvendiğim bir arkadaşımla sohbet ederken seçimlerde barajı geçme ihtimali mümkün olan partilerin dış politika ile ilgili düşüncelerini tartışıyoruz. Seçim sürecinde dış politikanın tartışmaların %20’sini bile oluşturmadığını söylüyor. En çok öne çıkan mesele mülteci konusundaki tutum ile Avrupalı diğer ülkelerle oluşturulacak ilişkilerin niteliği olduğunu vurguluyor. Kıbrıs veya Türkiye’den neredeyse hiç bahsedilmediğini söylüyor.
Yunanistan, özellikle Kardak krizi sonrasında, dış politikada yapıcı tavır sergilemeyi hedef olarak belirlemiş ülkelerden. Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak tanımayı reddeden bir kaç ülkeden biri olan Yunanistan’ın, pozisyonunu değiştirip önümüzdeki aylarda Kosova’yı da bağımsız bir ülke olarak tanıma olasılığı var. Kosova’yı tanıması durumunda Kıbrıs Cumhuriyeti veya Sırbistan gibi yakın müteffiklerinin nasıl tepki vereceği ise merak konusu… Yunanistan kaynaklı ana dış politika konuları: Makedonya’nın isim meselesi ve Ege’deki deniz sınırlarının belirlenmesi olarak kabul edilir. Yunan hariciyesi Kıbrıs konusunun ise olabildiğince uzağında durmayı tercih eder.
Kıbrıs konusu ile ilgili olarak partilerin pozisyonunu soruyorum. Aynı zamanda Yunanistan’ın tutumunda seçim sonrası bir değişiklik beklenmeli mi diye ekliyorum… 
Analizi dikkate değer...
Öncelikle, radikal bir değişiklik beklenmemesi gerektiğini söylüyor. Barajı geçmesi ön görülen: SYRIZA, Yeni Demokrasi, PASOK, Potami ve Merkez Birliği partilerinin federasyon konusunda sorun yaratmayacaklarını, garantiler konusunda ise, hiçbir ülkenin egemen bir ülkenin garantörü olmaması gerektiği noktasında genel bir uzlaşma olduğunu söylüyor.
Garantörsüz bir Federal Kıbrıs’ın, Türk – Yunan dengesine yönelik kaygıları ortadan kaldıracağına inanılıyor
Ancak Halk Birliği, Bağımsız Yunanlar (ANEL), Yunan Komünist Partisi ve Altın Şafak’ı ayrı değerlendirmek gerektiğini de ekliyor. Bu partilerin hiçbirinin iktidar olma şansı olmasa da Kıbrıs konusunda farklı yaklaşımlara sahipler. Yunan Komünist Partisi ve Halk Birliği federasyonu emperyalizmin çıkarlarına uygun bir yöntem olarak görmesinden ötürü, Altın Şafak ve Bağımsız Yunanlar’ın ise Kıbrıs’ın Helen adası olduğu ve federayonun Helenizmin çıkarlarına aykırı olmasından ötürü reddediğini anlatıyor. İçimden iyi ki iktidar olma şansıları yok diye geçiriyorum.
Oy vermeyecek seçmenlerin oranının seçim sonuçlarını belirleyeceğine inanılıyor.
SYRIZA’yı destekleyenlere göre, satın alınmış medyanın ve anketlerinin hiç bir önemi yok. Referandum’da %52 EVET çıkacağı tahmin edilirken, %60’ın üzerinde hayır oyu çıktıktan sonra, bu varsayım dikkate değer.
Bu sırada oturduğum kafedeki garson ne yazdığımı soruyor.
“Seçimler” diye cevap veriyorum…
Boş yere uzatma: “SYRIZA’nın kazanacağını yaz” diyor…

Bu haber toplam 1958 defa okunmuştur