1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yüksek öğrenimde GERGİN BEKLEYİŞ!
Yüksek öğrenimde GERGİN BEKLEYİŞ!

Yüksek öğrenimde GERGİN BEKLEYİŞ!

Yüksek öğrenimde 2016-2017 Akademik Yılı açısından ciddi bir öğrenci artışı bekliyor.

A+A-

Didem MENTEŞ

Yüksek öğrenimde 2016-2017 Akademik Yılı açısından ciddi bir öğrenci artışı bekliyor. Ancak en son yaşanan darbe girişimin süreci nasıl etkileyeceği bilinmiyor.
Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, KKTC üniversitelerine 20 bin 223 kontenjan hakkı tanınması üniversiteler tarafından olumlu karşılandı. İlk yerleştirme tercihleriyle birlikte, kontenjan hakkından yararlanacak olan öğrenci sayısında artış yaşanacağına işaret eden üniversite temsilcileri, geçen yıla oranla bu sene daha fazla öğrenciye eğitim vermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Yeni programlarla birlikte daha fazla öğrenci bekleniyor
YENİDÜZEN’e konuşan üniversite temsilcileri, geçen yıl LYS ile ülkeye toplamda 12 bine yakın öğrenci geldiğini ifade ederek, bu yıl öğrenci sayısında daha da artış göstermesini beklendiğini dile getirdi. Üniversite temsilcileri, bünyelerine yeni programlar kattıklarını ve bu bölümlerin tercih açısından artış göreceğine işaret ederek, LYS’de bu yıl uygulamaya konan ‘başarı sırası’nın da tercihlerde önem taşıyacağını ifade etti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da en fazla öğrencinin Türkiye’den gelmesinin beklendiğini aktaran temsilciler, üçüncü dünya ülkelerinden gelen öğrencilerde de yoğunluk sağlanacağına işaret etti. Üniversitelerde ortalama yüzde onluk paydayı ise Kıbrıslı öğrencilerin dolduracağı belirtildi.

Tanova: “Öğrenci sayısından çok giriş puanlarının yükselmesi önemli”
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova, bu yıl Türkiye’den 2 bin- 2 bin 500 civarında öğrenci beklediklerini belirterek, Kıbrıslı ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte Şubat ayına kadar 6 bine yakın öğrenciye ulaşmasını beklediklerini aktardı. Öğrenci sayısından çok gelen öğrencilerin giriş puanlarının yükselmesini istediklerini vurgulayan Tanova, üniversiteye başvuru sayılarının arttığını ancak kabul oranlarının düşürüldüğüne işaret etti. Nitelikli öğrenci tercihine dikkat çeken Tanova, geçen yıl oranında bir öğrenci hedefi olduğuna vurgu yaptı

Tüzünkan: “Artış bekliyoruz”
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Tüzünkan, 2016- 2017 Akademik Yılı’nda Türkiye’den 3 bin 600 civarında öğrenci gelmesini hedeflediklerini dile getirdi. Geçen yıl 3 bin civarında öğrenci geldiğini söyleyen Tüzünkan, bu yıl bu rakamın artmasını beklediklerini belirtti. Tüzünkan, KKTC öğrencileri ve üçüncü ülkelerden gelecek olan öğrenciler açısından da bir artış söz konusu olduğuna vurgu yaptı.

Oğuz: “Çitamız 10 bin”
2016-2017 Akademik Yılı itibariyle 8 bini aşkın öğrenci beklediklerini söyleyen Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Oğuz, bu yıl çitayı 10 bine yükselttiklerini dile getirdi. Yeni açılan programlar dahilinde belli bir doluluk oranı yaşanacağına vurgu yapan Oğuz, geçen yıla göre daha fazla öğrenci beklediklerinin altını çizdi.

GAÜ ve UKÜ de artış bekliyor
Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Doç. Dr. Asım Vehbi, KKTC, Türkiye ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte bu yıl 4 bine yakın bir öğrencinin gelmesini beklediklerini, hedefledikleri rakama ulaşacaklarının düşünüldüğünü dile getirdi.
2016-2017 Akademik Yılı’nda öğrenci sayısında artış yaşanacağını düşündüklerini söyleyen Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Adalıer ise LYS’de bu yıl ‘başarı sırası’ uygulamasının ilk kez yapıldığını dolayısıyla öğrenci sayısıyla ilgili bir rakam vermek için erken olduğunu dile getirdi.

-----

DAÜ: “Nitelikli öğrenci önemli… Toplamda 6 bine yakın öğrenci bekliyoruz”

DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova, bu yıl Türkiye’den 2 bin- 2 bin 500 civarında öğrenci beklediklerini belirterek, Kıbrıslı ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte Şubat ayına kadar 6 bine yakın öğrenciye ulaşmasını beklediklerini aktardı. Tanova, şunları dile getirdi:

Kontenjan sayılarında büyük bir değişimimiz yok. Geçen yıl olduğu gibi 2 bin-2 bin 500 arasında öğrenci gelmesini bekliyoruz. Bizim çok sayıda yeni öğrenci alacak olan daha önce olmayan programız yok. Zaten üniversite belli bir olgunluğa erişmiş, birçok fakülte programımız hala hazırda vardır. Yeni olamayan bir psikoloji bölümü açtığınızda, oraya, sıfırdan çok sayıda öğrenci alırsınız. Bizde zaten bu programlar mevcuttur. Dolayısıyla çok büyük oylama beklemiyoruz. Biz daha önce Türkçe olarak açılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Diyetisyenlik Bölümleri de İngilizce olarak açıldı. Ancak Türkiye’den çok fazla İngilizce programlarına değil Türkçe programlarına rağbet olur. Yeni açılmış olmasına rağmen Türkiyeli öğrencilerden çok büyük bir talep beklemiyoruz. Diğer ülkelerden bu programlara talep olmasını bekliyoruz. İran ve diğer bölge ülkelerinden yabancı öğrenci alabiliriz. Bir de bizde Enteresan Oyun Tasarımı Programı Bölümü açıldı ancak bu programda da kontenjanlarımızı çok sıkı tuttuk. Bu bölüme rağbet yüksektir ama DAÜ kâr amacı güden bir üniversite değil, bu bölümde ancak birebir eğitim verilmesi gerektiği için kontenjanlarımız sınırlıdır. ÖSYM kontenjanlara baktığımızda, burslu kontenjanlarımız var, % 50 burslu kontenjanlarımız var, toplamda bu bölüme 20 kişilik bir kontenjanımız var. 1276 Kıbrıslı öğrenci de yerleşti. Diğer ülkelerden öğrenci başvurularımızda da artış olmuştur. Onların gerçekte gelip kayda yansıması 3’te 1, 4’te 1 oranında olur. Genel olarak baktığımızda yabancı ülkelerden de 3 bin civarında öğrenci bekliyoruz. Şubat ayı itibariyle toplamda 6 bine yakın bir rakam elde edeceğiz. Geçen yılda böyleydi. Bizim için önemli olan öğrenci sayısından çok gelen öğrencilerin giriş puanlarının yükselmedir. Yabancıya taban puanı uygulaması getiriliyor. İlk sıralamaya giren öğrenciler belli programlara giriş yapacaklar. Dolayısıyla bunun marka değeri daha yüksek olan üniversiteye daha olumlu yansımasını bekleriz. Tavan programların daha yüksek olmasını ümit ediyoruz. YÖK kriter getirmese bile kendi içimizde programlarımızın daha tercih edilir ve daha üst düzey programlar haline gelmesini istiyoruz. Yabancı öğrenci için de daha nitelikli öğrenci almayı ümit ediyoruz. Başvuru sayılımız artmıştır ama kabul oranlarımızın düşmektedir. Master ve doktora programlarında üniversitemiz çok daha seçici bir hale geldi” 

-----

YDÜ: “Artış bekliyoruz… 3 bin 600 civarında öğrenci hedefimiz var”

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Tüzünkan, 2016- 2017 Akademik Yılı’nda 3 bin 600 civarında öğrenci gelmesini hedeflediklerini dile getirdi. Geçen yıl 3 bin civarında öğrenci geldiğini söyleyen Tüzünkan, bu yıl bu rakamın artmasını beklediklerini belirtti. Tüzünkan, KKTC öğrencileri ve üçüncü ülkelerden gelecek olan öğrenciler açısından da bir artış söz konusu olduğuna vurgu yaptı. Tüzünkan, şunları söyledi: “Yakın Doğu Üniversitesi olarak geçen yıldan daha fazla öğrenci beklentimiz var. Geçen yıl 3 bin civarında öğrenci ilk yerleştirmede kazanmıştı, bu yıl ilk yerleşmede 3 bin 600 civarında bir yerleştirme hedefimiz var.  KKTC uyruklu ve üçüncü ülkeden gelen yabancı uyruklu öğrencilerde geçen yıla oranla artış beklentimiz var. Tercihlerine baktığımız zaman bir artış olduğunu görüyoruz. Türkiye’de gelişen olayların eğitim sektörüne olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum. Milli iradeye karşı olan bir kalkışma oldu. Hafta sonu ilk başta dövizde ciddi bir yükseliş olur mu diye endişemiz vardı. Ancak dün (önceki gün) piyasaların açılmasıyla gördük ki piyasalar bunu iyimser bir şekilde karşıladı. Bu hafta sonu alınan önlemlerin ve verilen mesajların halkın da bu işe sahip çıkmasıyla birlikte piyasalar bunu olumlu yanıt verdi. Yükseliş yerine bir düşüş olduğu da görülüyor. Bu anlamda da olumsuz bir etki olacağını düşünmüyorum. Ama diğer taraftan baktığımız zaman, belki oradaki tedirginlik güvenlik açısından bir sıkıntısı olmayan ülkemiz açısından öğrencilerin burayı daha fazla tercih etmesine neden olabilir.”

-----

LAÜ: “Bu yıl için çita 10 bin öğrenci…”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Oğuz, 2016-2017 Akademik Yılı itibariyle 8 bini aşkın öğrenci beklediklerini belirterek, çitayı 10 bin olarak hedeflediklerini dile getirdi. Yeni açılan programlar dahilinde belli bir doluluk oranı yaşanacağına vurgu yapan Oğuz, geçen yıla göre daha fazla öğrenci beklediklerinin altını çizdi.
Prof. Dr. Hüseyin Oğuz, şu değerlendirmede bulundu: “LAÜ olarak bu yıl öğrenci tercihlerinde beklentimiz yüksek. Çok yeni programlarımız var. Özellikle 5 lisans alanında yeni programımız var. Ön lisans alanında 8 yeni programlarımız var. Bu ön lisans programlarımızın 7’si Sağlık Hizmetleri, 1’i de Meslek Yüksek Okulu bünyesinde olmak üzere 8 tanedir ve çok cazip programlar olduğunu düşünüyoruz. Ön lisans 1200 kontenjanlarımızı dolduracağımızı, lisansta da aynı şekilde yeni programların adaylar için çok cazip olduğunu düşünüyoruz. Burada da belli bir doluluk oranına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Geçen yıla göre büyük ölçüde % 80’i aşan oranda bu beklentiyi, ek kontenjanları da dahil ederek karşılamıştık. Pratikte % 100 doluluğa ulaşmak mümkün olmuyor. Şuanda toplamda 7 bini aşmış durumdayız. 2016- 2017 Akademik Yılı itibariyle de bu rakam 8 bini çok rahatlıkla aşacaktır. Ama çita tabi ki 10 bin öğrencidir”

-----

GAÜ: “Bu yıl 4 bine yakın öğrenci gelmesini bekliyoruz”

Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Doç. Dr. Asım Vehbi, KKTC, Türkiye ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte bu yıl 4 bine yakın bir öğrencinin gelmesini beklediklerini, hedefledikleri rakama ulaşacaklarının düşünüldüğünü dile getirdi.
Asım Vehbi, şunları söyledi: “GAÜ olarak TC, KKTC ve yabancı öğrenciler toplamında 3- 4 bin arası bir hedef koyduk. Geçen yıl 3 bin hedefini aşmıştık. Bu yıl bunun 4 bine yaklaşmasını bekliyoruz. LYS sonuçları şuan için pek bir mesaj vermiyor. 25 Temmuz ila 2 Ağustos tarihi arasındaki tercih haftası sonrasında açıklanacak sonular önemli. Ama biz bu hedefimize ulaşacağımızı bekliyorum. Hedeflerimizde bir değişiklik yok. Biraz yabancı öğrenciler Türkiye’deki gelişmelerle ilgili kaybımız olur mu diye bir endişemiz var. Yabancı uyruklu öğrenciler, Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Kıbrıs’ın da etkilenip etkilenmediği konusunda dış temsilciliklerimize soruyorlar. Biz onları telkin ediyoruz ama tahmin ediyorum ki yabancı uyruklu öğrenciler açısından küçük de olsa bir kaybımız olacak. Onun dışında gerek yerli öğrenciler gerek Türkiye vatandaşı öğrenciler çerçevesinde hedeflerimize ulaşacağımızı düşünüyorum. KKTC vatandaşlarında bir oynama olacağını düşünmüyorum. Bizim her yıl artarak giden bir trent vardır. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Yabancı öğrenciler şuanda bize temsilciklerimizden

-----

UKÜ: “Yeni programlarla birlikte öğrenci sayımızın artacağını düşünüyoruz”

2016-2017 Akademik Yılı’nda öğrenci sayısında artış yaşanacağını düşündüklerini söyleyen Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Adalıer, LYS’de bu yıl ‘başarı sırası’ uygulamasının ilk kez yapıldığını dolayısıyla öğrenci sayısıyla ilgili bir rakam vermek için erken olduğunu dile getirdi. Adalıer, şunları aktardı:  “Geçtiğimiz yıl çok iyi bir sayıda öğrenci almıştık. Bu sene de YÖK’ten bazı yeni bölümler için onay aldık. Bunların 6 tanesi lisans, 2 tanesi ön lisans olmak üzere 8 tane bölümü bünyemize kattık. Dolayısıyla ciddi bir çalışma yaptığımız için geçtiğimiz seneye göre öğrenci sayımızda yeni bölümlerin açılması, Türkiye’deki ve Kıbrıs’taki ilgili ekiplerin düzenli çalışmasından dolayı öğrenci sayımızın artacağını düşünmekteyiz. Bununla birlikte Türkiye’de KKTC’yi de etkileyen bir başarı sırası çıktı. Bu nedir? Hukuk programlarında 150 bininci başarı sırası, mimarlık programlarına 200 bininci başarı sırası ve mühendislik programlarına 240 bininci gibi şartlar geldi. Tabi bu şartlar ilk defa ülkemize geldiği için bunun etkilerini birlikte yaşayarak Kıbrıs’ta da göreceğiz. Ama bizim yeni program açma ve geçtiğimiz yılda olduğu gibi yaptığımız çalışmalardan dolayı Türkiye’den geçen yıla oranla daha yüksek bir rakam beklediğimizi söyleyebilirim. Şuanda bir rakam söylemek için çok erken. Geçtiğimiz yılda bizim başarılarımız var, bu başarıların artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Üçüncü ülkelerde de bizim geçtiğimiz yıllarda ciddi artışlarımız olmuştu. Bu yıl da biz üçüncü ülkelerle yaptığımız akreditasyon çalışmalarını artırarak devam ettiğimiz için üçüncü ülkelerle yaptığımız tanıtım çalışmaları, yaptığımız fuar ve benzeri etkinliklerin değerlendirmesine baktığımızda da bu sene üçüncü ülkelerde de sayımızı artırarak devam edeceğimizi düşünüyorum. Bu çalışmalarda KKTC’yi anlatırken önemle vurguladığımız noktalardan bir tanesi de güvenli bir ortam olduğuydu. Dolayısıuyla ülekemizde güvenli ortamını sürdürdüğünden dolayı gerek üçüncü ülkelerde gerekse Türkiye’den gelecek öğrenci sayımızda bir düşüş beklemiyorum.

Bu haber toplam 2629 defa okunmuştur