1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘YASAK YOĞUNLAŞMAYA’ YÜKLÜ CEZA!
‘YASAK YOĞUNLAŞMAYA’ YÜKLÜ CEZA!

‘YASAK YOĞUNLAŞMAYA’ YÜKLÜ CEZA!

Rekabet Kurulu, hazır beton pazarında faaliyet göstermek için 7 şirket tarafından kurulan Omix Beton Ltd’nin Yasa’yı ihlal ettiğine karar verdi

A+A-

• 2015 yılında faaliyete geçen şirketin hazır beton piyasasında ‘yasaklanmış yoğunlaşma işlemini’ uygulamaya koyduğunu tespit eden Rekabet Kurulu, Rekabet Yasası’nın da ihlal edildiğini saptadı.

REKABET KURULU KARARINDAN:

• Omix Beton Ltd’nin kurucu ortakları, Yasa’nın 8’inci maddesini ihlal etti,
• Yasanın 8’inci maddesinin ihlalindeki sorumlulukları nedeniyle ana hissedarlar Kascon Ltd, Tüfekçi Ltd ve Uçanok Emlak ve İnşaat Şti Limited’in her birine 12,000 TL idari para cezası verildi,
• Yasaklanmış bir yoğunlaşma işlemi olduğundan Omix Beton Ltd’in kurulmasıyla Yasa’nın 7’nci maddesi ihlal edildi
• Söz konusu şirketlere yasaklanmış bir yoğunlaşma işlemini uygulamaya koymaktan toplam 157 bin 731 TL para cezası kesildi,
• Yoğunlaşma işleminin Kurul’a bildirilmeden uygulamaya konulmasından dolayı 36 bin TL, rakipleri kabul edilen teşebbüsler ile yatay işbirliği anlaşmaları yaparak rekabeti ortadan kaldırmak nedeniyle de toplam 92 bin 351 Türk Lirası idari para cezası verildi,
• Soruşturmada istenen yazılı bilgi ve belge talebine gerekçesiz olarak cevap vermeyen 4 ayrı teşebbüse toplamda 10 bin TL idari para cezası kesildi,
• Haklarında soruşturma yürütülen teşebbüslerin işyerlerine soruşturma ekiplerince yapılan yerinde incelemelerde kurul personelini engelleyici tavır sergileyerek yerinde incelemeyi zorlaştıran 2 teşebbüse de toplam 16 bin 507 TL idari para cezası verildi.

Ayşe GÜLER

Rekabet Kurulu, hazır beton piyasasında faaliyet gösteren Omix Beton Ltd ve hissedarı 7 teşebbüs (Tüfekçi Ltd, Kascon LTD, Uçanok Emlak ve İnşaat Şti Limited, Premix Hazır Beton ve Asfalt Sanayi Limited, Beşparmak İşletmeleri Limited, Cypromer Ltd) ile Prescon Hazır Beton Ltd, Aşan Nakliyat Kamyonculuk ve Dozercilik Şti. Ltd hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı, yüklü miktarda para cezası kesti. 

2015 yılında faaliyete geçen şirketin ‘yasaklanmış yoğunlaşma işlemini’ uygulamaya koyduğunu tespit eden Rekabet Kurulu, bununla birlikte Rekabet Yasası’nın da ihlal edildiğini saptadı.

Söz konusu şirketlere yasaklanmış bir yoğunlaşma işlemini uygulamaya koymaktan toplam 157 bin 731 TL para cezası kesen Rekabet Kurulu,  yoğunlaşma işleminin Kurul’a bildirilmeden uygulamaya konulmasından dolayı 36 bin TL, rakipleri kabul edilen teşebbüsler ile yatay işbirliği anlaşmaları yaparak rekabeti ortadan kaldırmak nedeniyle de toplam 92 bin 351 Türk Lirası idari para cezası verdi.

Kurul ayrıca soruşturma kapsamında talep ettiği yazılı bilgi ve belge talebine gerekçesiz olarak cevap vermeyen 4 ayrı teşebbüse de toplamda 10 bin TL idari para cezasına çarptırdı.

Haklarında soruşturma yürütülen teşebbüslerin işyerlerine soruşturma ekiplerince yapılan yerinde incelemelerde kurul personelini engelleyici tavır sergileyerek yerinde incelemeyi zorlaştıran 2 teşebbüse de toplam 16 bin 507 TL idari para cezası verildi.

Karar oybirliğiyle alındı…

Oy birliğiyle alınan karara, Rekabet Kurulu Başkanı Dr Yenal Süreç, Üye Selim Altıncık ve Avukat Sezi Sıdal imza koydu.
Kesilen para cezalarının 30 Eylül 2016 tarihine kadar Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi veznelerine ödenmesi, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından da Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava yolunun açık olması kararlaştırıldı.
Karar, 22 Temmuz tarihinde Rekabet Kurulu’nun resmi sitesinde yayınlanarak duyuruldu.

30 Eylül’e kadar tasfiye edilmeli

Yapılan incelemede yasaklanmış bir yoğunlaşma işlemi olduğu tespit edilen Omix Beton Ltd’in tasfiye işlemlerine en geç 30 Eylül 2016 tarihine kadar başlamasına karar verildi.
Gerekli işlemlerin başlatılmaması halinde her gün için 1,051 Türk Lirası nispi idari para cezası ödenmesi kararlaştırıldı.


25 temsilcinin ifadesi alındı…

Kurul, yıllık 70-80 milyon TL büyüklüğe sahip hazır beton piyasasında yaklaşık bir yıllık sürede tamamlanan soruşturma kapsamında toplam 25 teşebbüs temsilcisinin ifadesine başvurdu, 10 klasörde toplam 1536 belge toplanarak raportörler tarafından incelendi.

------------------------------------

Dudak uçuklatan cezalar…

1 Ocak’tan itibaren faaliyette olan Omix Beton Ltd’in Yasa’nın 7’nci maddesi kapsamında, hazır beton pazarında, hakim konum yarattığı ve/veya mevcut hakim konumu güçlendirdiği ve/veya rekabeti önemli ölçüde azalttığı gerekçesiyle yasaklanmış bir yoğunlaşma işlemi olduğuna karar verildi.

Omix Beton Ltd’in kurulmasıyla Rekabet Yasası’nın 7’nci maddesinin ihlal edildiğine dikkat çeken Kurul, faaliyetleri süresince Omix Ltd’in elde ettiği ciro üzerinden Kascon Ltd ve Tüfekçi Ltd’e  52 bin 577 TL, Uçanok Emlak ve İnşaat Şti Limited’e  21 bin 30 TL, ÜstaŞ Ltd ve Cypromer Ltd’e 10 bin 515 TL, Premix Hazır Beton ve Asfalt Sanayi Limited ile  Beşparmak İşletmeleri Ltd’ e de 5 bin 257 TL idari para cezası kesildi…


Ana hissedarlara 12 bin TL idari para cezası…

Kurul,  Rekabet Yasası’nın 8’inci maddesinin adı geçen kurucu ortak olan teşebbüsler tarafından ihlal edildiğine, bu ihmaldeki sorumlulukları nedeniyle ana hissedarlar olarak Kascon Ltd, Tüfekçi Ltd ve Uçanok Emlak ve İnşaat Şti Limited’in her birine 12 bin TL idari para cezası verdi.

Rekabet koşulları engelleniyor!

Rekabet Kurulu tarafından alınan kararda;  Omix Beton Ltd tarafından hazırlanan ve Aşan Nakliyat Kamyonculuk ve Dozercilik Şti. Ltd. isimli teşebbüs ile fiyat birlikteliği, pazar paylaşımı ve üretim kısıtlama amacı içeren sözleşmenin rekabet koşullarını engellediği ve/veya kısıtladığı ve/veya bozduğu ve/veya engellemeyi amaçladığı gerekçesiyle Yasa’nın 4’üncü maddesini ihlal ettiğine de vurgu yapıldı.

Yapılan inceleme sonucunda; Omix Beton Ltd’e 2015 yılı cirosunun yüzde 0,08’sine denk gelen 42 bin 61 TL, Aşan Nakliyat Kamyonculuk ve Dozercilik Şti. Ltd.’e de ayni yıla ait cirosunun yüzde 0,06’sına gelen 4 bin 318 TL para cezası verildi.
Ayrıca, yapılan ihlaller nedeniyle Omix Beton Ltd’e 2015 yılı cirosunun yüzde 0,08’sine denk gelen 42 bin 61 TL, Prescon Hazır Beton Ltd’e de ayni yıla ait cirosunun yüzde 0,04’üne denk gelen 3,908 TL idari para cezası kesildi.

İncelemeyi engellemeye çalıştılar, para cezasına çarptırıldılar!

Dosyanın ön araştırma safhasında Tüfekçi Ltd’in Haspolat’ta yer alan merkez ofisine yerinde inceleme sırasında yönetici Hüseyin Tüfekçi tarafından yerinde inceleme heyeti üyelerine karşı gerçekleştirilen davranışlar ve akabinde yerinde incelemenin engellenmesine yönelik eylemi nedeniyle Tüfekçi Ltd’e 15 bin 68 TL idari para cezası verildi.

Öte yandan Kurul, Aşan Nakliyat Kamyonculuk ve Dozercilik Şti. Ltd’in Girne’deki merkez ofisine yapılan yerinde incelemeyi zorlaştırarak engelleyen Savaş Orakçıoğlu nedeniyle Aşan Nakliyat Kamyonculuk ve Dozercilik Şti. Ltd’e de bin 439 TL idari para cezası kesti.

Ayrıca soruşturma kapsamında Yasa’nın 27’nci maddesi tahtında kendilerinden yazı ile talep edilen bilgi-belgeleri göndermeyen Aşan Nakliyat Kamyonculuk ve Dozercilik Şti. Ltd Salih Köroğlu Construction Şti. Ltd, MOZAIDEX Limited ve Kofalı Limited’in her birine Yasanın 31’inci maddesi tahtında 2 bin 500 TL idari para cezası verildi.

Bu haber toplam 6088 defa okunmuştur