1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yasa dışı kürtaj’ davasında detaya giriliyor…
Yasa dışı kürtaj’ davasında detaya giriliyor…

Yasa dışı kürtaj’ davasında detaya giriliyor…

Girne’de Ada Hospital isimli özel hastanede meydana gelen ‘yasa dışı kürtaj’ davasıyla ilgili 4’ü doktor 6 sanıkla ilgili yargılama süreci 1 Temmuz Cuma günü başlıyor...

A+A-

• Haklarında başlatılan soruşturma tamamlanan ve kendilerine davaları okunan, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan, Dr. Fahri Karagözlü ve Dr. Rasiha Serdaroğlu sanık konumuna geçti.

• Sanıklara;  ‘Bir suç işlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu -uyutucu sersemletici ya da benzer bir şeyler verme’ ,’Çocuk düşürmeye teşebbüs’, ‘yasadışı gebeliğe son verme’ ve ‘Bir çocuğun doğumunu gizlemekten’ 4 dava getirdi.

• Fetüs ve 34 haftalık bebekle ilgili Türkiye’den gelmesi beklenen gerekçeli raporun henüz ulaşmaması nedeniyle, sanıklara getirilen ‘adam öldürme’ suçu değiştirildi. Savcılık sanıklara;   Bir suç işlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu -uyutucu sersemletici ya da benzer bir şeyler verme’ suçu getirildi

• 14 Mayıs’ta davaları okunan sanıkların hiçbiri suçlamaları kabul etmezken, Mahkeme, sanıkların davalarında hazır bulunabilmesi için Merkezi Cezaevine gönderilmelerine direktif verdi.

Didem MENTEŞ

Girne’de Ada Hospital isimli özel hastanede meydana gelen ‘yasa dışı kürtaj’ davasıyla ilgili 4’ü doktor 6 sanıkla ilgili yargılama süreci başlıyor.  1 Temmuz Cuma günü oturum yapacak olan Girne Kaza Mahkemesi’nde sanıklar itham edilerek, davayla ilgili i ilk tahkikat (PI) duruşmalarına geçilecek.

Haklarında başlatılan soruşturma tamamlanan ve kendilerine davaları okunan, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan, Dr. Fahri Karagözlü ve Dr. Rasiha Serdaroğlu sanık konumuna geçti.

Savcılık, sanıklar aleyhine; “Bir suç işlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu -uyutucu sersemletici ya da benzer bir şeyler verme’ ,’Çocuk düşürmeye teşebbüs’, ‘yasadışı gebeliğe son verme’ ve ‘Bir çocuğun doğumunu gizlemekten’ 4 dava getirdi. 14 Mayıs’ta davaları okunan sanıkların hiçbiri suçlamaları kabul etmezken, Mahkeme, sanıkların davalarında hazır bulunabilmesi için Merkezi Cezaevine gönderilmelerine direktif verdi.

Sanıklar yeniden mahkemeye çıkarıldı

Sanıklar, Yüksek Mahkemenin, oy çokluğuyla haklarında verdiği 8 günlük tutukluluk süresinin dolmasının ardından, dün yeniden Girne Kaza Mahkemesine çıkarıldı. Duruşma öncesinde ailelerle görüşme fırsatı bulan sanıkların, bitkin oldukları dikkat çekti.

Ceza Davaları Yargıcı Gökhan Asafoğulları, huzurunda görüşülen davada, Başsavcılık adına İddia Makamı’nda Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, sanıklar ve sanıkların avukatları mahkemede hazır bulundu. Sanık Mehmet Ali Tunçbilek’i Avukat Serhan Çınar ve Mustafa Şener, sanık Verda Tunçbilek’i Avukat Mustafa Şener, sanık Taner Okburan ile Ayşegül İşbilen’i Avukat Ali Hidayet, sanık Fahri Karagözlü’yü Avukat Güneş Menteş ve sanık Rasiha Serdaroğlu’nu Avukat Tahir Seroydaş ile Avukat Ömer Başay temsil etti.

82 tanık var, ithamlar ağırlaştı

Mahkemede ilk sözü Kıdemli Yargıç Erdinç Akyener aldı. Akyener, sanıklar hakkındaki davaların dün sabah dosyalandığını belirterek, Mahkeme’den, itham ve ilk tahkikat duruşmaları için tehir talebinde bulundu. Savcı Akyener, sanıklar hakkında getirilecek davaların kesinleştiğini, ithamların ağırlaştığını, davada dinlenecek 82 tanığın isminin de sanıklara gönderilen dosyalarda yer aldığını vurguladı. Akyener, sanıkların,  şahadete bağlı soruşturmanın tanıklarına etki etmesini önlemek ve haklarında görülecek davada hazır bulunmaları için, Mahkemenin, itham ve ilk tahkikat duruşmasını belirleyeceği tarihe kadar, cezaevine gönderilmelerini talep etti.

Cezaevi talep edildi

Erdinç Akyener, bu olgular ışığında meselenin tahkikat sorumlusu Polis Çavuşu Namık Kemal Baz’ı mahkemeye tanık olarak dinletti. Namık Baz, sanıklara Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 227’inci maddesini getirdiklerini belirterek, bu ithamların ciddi ithamlar olduğunu belirterek, tahkikatın şahadete dayalı bir tahkikat olduğuna vurgu yaptı. Suçun ciddiyetinin artığını bu nedenle sanıkların kaçma ihtimalinin yüksek olduğuna değinen Baz, sanıkların tanıklara da etki edebileceklerini dolayısıyla cezaevine gönderilmelerini talep etti.

--------------------------------------------

Sanıklar “kaçmayız” dedi

Sanıkların avukatları, , Serhan Çınar, Mustafa Şener, Güneş Menteş, Ali Hidayet, Tahir Seroydaş, Savcının tutukluluk talebine itirazda bulunurken, sanıklardan Rasiha Serdaroğlu’nun avukatı Tahir Seroydaş,  iddia makamının tehir talebine de itiraz etti. Avukatlar, müvekkillerini yeniden mahkemeye tanık olarak dinletti. Sanıklar, aleyhlerine getirilen suçlamaların farkında olduklarını belirterek, aklanmak istediklerini dile getirdi. Bugüne kadar kaçma girişiminde bulunmadıklarını, bundan sonra da bulunmayacaklarını iddia eden sanıklar, bugüne kadar tanıklara da etki etmediklerini ve etmeyeceklerini yineledi. Ayrıca, sanık Verda Tunçbilek, mal varlıklarına el konulduğu için serbest olduğu dönemde Sağlık Bakanlığı’na başvurarak Tüp Bebek Merkezi’ni açmaya çalıştığını, bunun da kaçma gibi bir düşüncesi olmadığını gösterdiğini belirterek, iki küçük çocuğunun bu durumlardan etkilendiğini ifade etti.

Avukatlar ‘tutuksuz yargılama’ istedi

Mahkemede yeniden söz alan sanık avukatları, Serhan Çınar,Mustafa Şener, Güneş Menteş, Ali Hidayet, hangi suçlarla itham edileceklerinin 14 Mayıs’ta sanıklara yazılı olarak tebliğ edildiğini , 11 Nisandan beri tutuksuz yargılanan sanıkların, buna rağmen, kaçma teşebbüsünde ya da tanıklara müdahale etmek gibi bir girişimde bulunmadığını dolayısıyla sanıkların ilk tahkikat duruşmasına kadar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarını talep etti.

-------------------------------------


Savcı: “Uyuşturucu-uyutucu verme davası getirdik”

Avukatların hitapları ardından Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, hitabını yaptı.  Akyener, sanıklar hakkındaki davaların dün sabah dosyalandığını belirterek, Mahkeme’den, itham ve ilk tahkikat duruşmaları için tehir talebinde bulundu. Türkiye’den bir rapor beklendiğini bu rapora göre davanın netleşeceğini aktaran Savcı, esas raporun henüz ulaşmadığı için sanıklar aleyhine ‘Bir suç işlemek sağlamak kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu uyutucu sersemletici ya da benzer bir şeyler verme’ suçu getirildiğini belirtti. Bu suçun ömür boyu hapis içerdiğini vurgulayan Savcı, Çocuk düşürmeye teşebbüs” 14 yıla kadar hapis ön gördüğüne dikkat çekti. Bu getirilen suçların ağır suç türlerinden olduğu için sanıkların üzerindeki baskının arttığına bu nedenle tanıklara etki edebilecekleri ihtimalinin önemli olduğuna dikkat çeken Savcı, bu davanın şahadet dayalı bir tahkikat olduğuna bu nedenle sanıkların üzerlerindeki baskıyla tanıklara müdahale edebileceğini ve kaçma ihtimalleri olabileceğine vurgu yaptı.

--------------------------------------

Yargıç: “Davalar ciddi ve kamu menfaati önemli…”

Yargıç Gökan Asafoğulları, ise meseleyle ilgili davanın dün dosyalandığını ve iddia makamının tehir talebini uygun bulduğunu belirterek, davayı, itham ve ilk tahkikat duruşması için 1 Temmuz Cuma gününe tehir etti. Sanık avukatlarının tutukluluğa itirazlarını da değerlendiren Asafoğulları, teminat duruşmasının ardından sanıklar hakkındaki davaların belirlendiğini, ithamların ciddileştiğini, davada dinlenecek tanık isimlerinin de belli olduğunu söyledi. Yüksek Mahkeme’nin, sanıkların tutuklu yargılanması yönündeki kararını anımsatarak, alt mahkemelerin yüksek mahkemenin aldığı kararlara bağlı olduğunu vurgulayan Yargıç, sanıkların haklarındaki suçlamalardan birinin, en ağır ceza olan müebbet hapis gerektirdiğine değindi. Sanıkların, tanıklara müdahale etmelerini önlemek, haklarında görülecek davalarda hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla, davaların ciddiyeti ve kamu menfaatini göz önünde bulunduran Yargıç Asafoğulları, 1 Temmuz Cuma günü görülecek itham ve ilk tahkikat duruşmasına kadar sanıkların Merkezi Cezaevine gönderilmelerine emri verdi.

Bu haber toplam 4185 defa okunmuştur