1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Üreticilerin 'akaryakıt' endişesi
Üreticilerin akaryakıt endişesi

Üreticilerin 'akaryakıt' endişesi

Seyrüsefer ruhsatlarının akaryakıta yansıtılması çalışmasına üreticiler de tepki gösterdi.

A+A-

 


 ÜRETİCİLER KARŞI ÇIKTI… Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü ‘Seyrüsefer ruhsatlarının akaryakıta yansıtılması’ çalışmasına üreticiler karşı çıktı.

 “AKARYAKIT FİYATLARI ARTACAK, ÜRETİME DARBE VURULACAK…” Üreticiler, tarımda kullanılan iş araçlarında seyrüsefer olmamasına rağmen, yapılacak çalışma ile akaryakıt fiyatlarında artış yaşanacağını söyledi, bu artışın üreticiye darbe vuracağını vurguladı.

Ayşe GÜLER

Seyrüsefer ruhsatlarının akaryakıta yansıtılması çalışmasına üreticiler de tepki gösterdi.

Üreticiler, tarımda kullanılan iş araçlarında seyrüsefer olmamasına rağmen, yapılacak çalışma ile akaryakıt fiyatlarında artış yaşanacağını söyledi, bu artışın üreticiye darbe vuracağını vurguladı.

‘Renkli mazota’ geçilmesini beklerken, böyle bir çalışma yapılmasına tepki gösteren üreticiler, yetkililere ‘çalışmayı yeniden gözden geçirin’ çağrısında bulundu.

YENİDÜZEN, üretici sektör temsilcileriyle görüştü, ne düşündüklerini sordu.
Sektör temsilcileri, Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü çalışmayı ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirerek, “Akaryakıt fiyatlarındaki artış üreticiyi yüzde yüzde etkileyecek, pahalı üretime neden olacak” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Hayvan Üreticiler ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Akaryakıt fiyatlarındaki artış maliyetleri yüzde yüz etkiler, üreticiye ciddi anlamda darbe vurur”

“Böyle bir uygulamanın hayata geçmesi ile Güney Kıbrıs’a gidecek araçlarını araçların önüne nasıl geçilecek? Kaçakçılığı önlem adına nasıl bir sistem kurulacak? Tarımda kullanılan araçlara seyrüsefer ruhsatı bedava olmasına rağmen, akaryakıtın pahalı olmasıyla ne olacak bilmiyoruz. Biz geçmiş hükümet döneminde konuşulan ve şu anda yürürlüğe girmesini beklediğimi Akaryakıt Yasası ile ilgili bir gelişme olmasını beklerken, böyle bir uygulama üzerinde çalışması kabul edilemez. Üretici pazarlamada sıkıntı çekiyor, halkın alım gücü kalmadı, ekonomik kriz yaşanıyor… Hükümetin ‘garantiye’ oynadığını düşünüyorum. Bence araştırılması gereken ülkede neden bu kadar seyrüsefer ruhsatının çıkarılmadığıdır. Halkın ciddi ekonomik sıkıntısı vardır. Ülkeye giren ithal ürünlerin haddi hesabı yoktur, rekabet edemez durumdayız. Bu uygulama ile çiftçi tarlasını ekemeyecek, hayvancı traktörüne mazot alamayacak. Akaryakıt fiyatlarındaki artış maliyetleri yüzde yüz etkiler, üreticiye ciddi anlamda darbe vurur. Kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bazı çözüm önerileri getirmeleri gerekiyor. Örneğin; ruhsatlar aşağıya çekilebilir, taksitlendirme yapılabilir…”


Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada: “Üretimi sıkıntıya sokacak”

“Üretimi ciddi sıkıntıya sokacak, darbe vuracak. Birlik olarak renkli mazota geçilmesi için çok uğraştık. Motorinden Euro Dizel’e geçiş olduğunda renkli mazot için fırsat olacağını düşündük. Ancak yapılmadı. Şu anda da seyrüseferlerin akaryakıta yansıtılması düşünülüyor. Bu kabul edilemez. Patates üreticileri, çok yoğun akaryakıt kullanılır. Sulamadan ekime
İlaçlamadan hasat ve taşımacılığa kadar ciddi akaryakıt kullanımı var. Yoğun kullanıma vergi konulması yanlıştır. Üreticilere vergisiz mazot verilmesi gerekiyor. Bu durum pahalıya üretime neden olacak, tüketiciler maliyet yükseltmeye gidecek”

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Akçın: “İlaçlama ve bahçe sürme fiyatları artacak”

“Çalışmanın yürürlüğe girmesi ile bahçe sürme fiyatı ve ilaçlama fiyatları yükselecek. Şu anda dönümü 75 TL’ye yapılıyor, 100 TL’yi bulacak. Hükümet kontrol etmekte aciz davranırsa, insanları Güney’e yönlendirecek. Güney’de mazot daha ucuzsa, ruhsatı olanlar buraya gidecek. Düşünün ki Güney’de çiftçiye daha ucuza mazot veriliyor. Narenciye üreticileri 8-10 yıllık fiyatlar üzerinden satış yapıyor. Üreticinin ciddi şekilde etkileneceğini söylemek güç değildir, üretici maffolacak”

Bu haber toplam 2010 defa okunmuştur