1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘UCUZLUK’ ŞİMDİ KUZEYDE
‘UCUZLUK’ ŞİMDİ KUZEYDE

‘UCUZLUK’ ŞİMDİ KUZEYDE

Son zamanlarda dövizin aşırı yükselmesiyle birlikte YENİDÜZEN hem kuzeyde hem güneyde alışverişe çıktı, sizin için fiyatları araştırdı

A+A-

 

• Pek çok ‘temel ihtiyaç’ olan ürün, adanın kuzeyinde, güneye oranla çok daha ucuz

• Özellikle süt, peynir, yumurta, et, tavuk gibi temel besin maddelerinin yanı sıra çocuk bezi, tuvalet kâğıdı gibi ürünlerde, güneydeki fiyatlar kuzeyden pahalı…


Didem MENTEŞ

Döviz tavan yaptı Güney Kıbrıs’taki fiyatlar Kuzey’i katladı...  Son zamanlarda dövizin aşırı yükselmesiyle birlikte fiyat farkı temel ihtiyaçlarda da kendini gösterdi. Özellikle süt, peynir, yumurta, et, tavuk gibi temel besin maddelerinin yanı sıra çocuk bezi, tuvalet kağıdı gibi ürünlerde, Güney’deki fiyatlar Kuzey’i geçti.

Kuzey Kıbrıs’ta birçok ürün fiyatının, Güney’e göre daha ‘ucuz’ olduğu görüldü.

YENİDÜZEN, bir evin temel ihtiyaçlarıyla ilgili hem kuzeyde hem de güneyde fiyat araştırması yaptı.

Araştırma bazında etten, sebzeye, yiyecekten içeceğe kadar bir ailenin temel gıdaları ayni birim ağırlıklarına göre ele alındı.

En az fiyata göre belirlenen ürünler, karşılaştırılarak ödenmesi gereken parasal tutar hesaplandı.
Yapılan araştırmada en çok tüketilen 40 ürün karşılaştırıldı.

Tabloya göre, Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs’a göre daha ucuz olduğu belirlendi.

Alınan ürünler için Kuzey Kıbrıs’ta 260,98 TL ödenmesi gerekirken, Güney’de ise bu rakamın 366,75 TL’ye yükseldiği görüldü.

Buna göre Kuzey Kıbrıs, Güney’den  “105,7 TL” daha ucuz çıktı.

Kuzey’de en pahalı ürün zeytinyağı

Yapılan araştırmaya göre Kuzey Kıbrıs’ta en pahalı ürün zeytinyağı oldu. 1lite zeytinyağı 28,90 iken, söz konusu üründen sonra en pahalı gıda dana kıyama... Dana kıymasının kilosu 27,90 TL’den satışa sunuluyor. Farklı markalardaki çamaşır deterjanları ve çocuk bezleri de oldukça pahalı…

Güney’de çamaşır deterjanı, çocuk bezi, dana kıyma oldukça pahalı

Güney Kıbrıs’ta ise en pahalı ürünler, çocuk bezi, temizlik malzemeleri ve dana kıyma.

24 adetlik paketlerde 35,37 TL’den satışa sunulan çocuk bezi fiyatlarının yanı sıra çamaşır deterjanı fiyatındaki yükseklik de dikkat çekti. Araştırmaya göre, çeşitli ürünlerdeki 5 kilogramlık çamaşır deterjanları 36,18 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Bununla birlikte en fazla tüketilen ürünler arasında yer alan dana kıyma ise kilosu 37,44 TL’den alıcı bekliyor. Kuzey’de 6’lı yumurta 3,95 TL’den alıcı bulurken, Güney’de bu rakam 7 TL’den satışa sunulması dikkat çekti.

Bakliyat fiyatları

Temel gıda ürünlerine bakıldığında, özellikle kuru bakliyat fiyatlarında az da olsa bir fark var.

Örneğin, Kuzey Kıbrıs’ta  800 gr olarak satılan bulgurun fiyatı 1,80 TL iken, Güney’deki fiyatı 3,88 TL.
Kuzey’de 800 gr’lık pirincin fiyatı ise 2,70 TL iken Güney’deki fiyat 4,82 TL’ye çıkıyor. Börülce, fasulye, mercimek gibi diğer ürünlerde de Güney’deki fark kendini gösteriyor. 

Sütte güney, tavuk da kuzey daha ucuz

Yapılan araştırmaya göre, temel tüketim maddeleri arasında yer alan süt ve süt ürünlerinde de Kuzey, Güney’i ucuzlukta geçmiş durumda. Kuzey Kıbrıs’ta  2,75 TL’den satılan süt, Güney’de “1,87” TL farkla
4,62 TL’ye alıcı bekliyor. Peynir ürünleri 7,75 TL gibi fiyatlardan satışa çıkarken, Güney’de 14,45 TL...

Tavuk da Kuzey’de ucuz

Mutfakta en fazla tüketilen ürünler arasında başı çeken tavuk da Kuzey’de daha ucuz.

Kuzey’de tavuğun kilosu 10,34 TL iken, Güney’de söz konusu fiyat 3,41 TL’lik farkla 13,75 TL’ye satılıyor. Fiyat farklarına bakıldığı zaman ürünlerden sadece domates salçasının Kuzey’de daha pahalı olduğu dikkat çekiyor.

Kuzey’de 400 gramlık salça 3,60 TL’den satışa çıkarken, Güney’de bu rakam 2,35…
 
Meyve-sebze karşılaştırması

Kuzey Kıbrıs sebze-meyve fiyatlarında Güney Kıbrıs’a oranla daha ucuz. Bazı ürünlerde ise Kuzey Kıbrıs’ın pahalı olduğu dikkat çekiyor. Özellikle yaz meyvelerinde Kuzey’deki ürünlerin daha uygun fiyata satışa çıktığı görülüyor.

Bu haber toplam 6650 defa okunmuştur