1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "UCUZ ATLATTIK"
UCUZ ATLATTIK

"UCUZ ATLATTIK"

"Yaşanan örnekte pilot başarılı bir iniş yapmıştır, acil bir durum çok iyi yönetilmiştir"

A+A-

Ayşe GÜLER

Pegasus Hava Yolları Ankara Esenboğa –Kıbrıs Ercan seferini yapan PC236 sefer sayılı, TC-CPO kuyruk numaralı Boeing 737-800 uçağının tekerleğinin patlaması ile ilgi  YENİDÜZEN’e konuşan tecrübeli bir kaptan pilot şu değerlendirmeyi yaptı;

“Uçağın burun iniş takımının açıldıktan sonra tekerleğin doğal pozisyonunun dışında kalması sonucu bu kazanın yaşandığını düşünüyorum. Yaşanan örnekte pilot başarılı bir iniş yapmıştır, acil bir durum çok iyi yönetilmiştir. Amerikan Havayolları’na ait bir Airbus uçağı yakın geçmişte tam da benzer bir kaza yaşadı. Orada kule, tekerleğin doksan derecelik dönüşü konusunda önceden uyarı da yapmıştı. Kesin raporlar ortaya çıkana kadar tahminde bulunmak doğru değildir ancak her uçakta oluşabilecek bir arızadır; bu durum kesinlikle uçağın düşmesine neden olabilecek bir arıza değildir, ancak acil durum eğer iyi yönetilmezse uçak iniş sonrasında pisten çıkabilir. Kaptan Pilot Bilal Kara önemli bir iniş yapmıştır. Uçağın tekerleğinin patlaması sonrası bu kadar uzun süre tahliye edilmemesi ise kriz yönetimi konusunda üzerinde düşünülmesi gereken bir hadisedir.”

------------------------------------------------

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi: “Pist iyi durumdaydı, kazayı ucuz atlattık”

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Ercan Havaalanı pistinin ‘iyi’ durumda olması nedeniyle dünkü kazanın ucuz atlatıldığını söyledi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Sofi, pistte küçük bir deliğin açıldığını belirterek, kayma olması nedeniyle uçağın piste daha büyük bir zarar verebileceğini de dile getirdi.

Sofi, şu anda bir pist başında tamirat yapıldığı söyleyerek, zaman zaman pistin ön tarafındaki eşiğinde meydana gelen yıpranmalar nedeniyle ilgili işletmeye yazı yazdıklarını belirtti.

Pegasus Havayolları’na ait uçağın tekerleğinin patlaması nedeniyle 8 uçuğun etkilendiğini sözlerine ekleyen Sofi, “Bazı uçak seferleri de iptal oldu. Ancak biz bu olayı iyi bir şekilde atlattık” dedi.

--------------------------------------------------


Uçağın kara kutusu Türkiye’ye gönderildi

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, yaşananların ardından tüm bilgi ve belgelerle birlikte uçağın kara kutusunun  TC Kaza Kırım ve Araştırma Komisyonu’na gönderileceğini açıkladı.

Sofi, uçağın tekerleğinin patlaması ile ilgili ‘araştırma raporu’ hazırlandığını dile getirdi.

Pegasus Havayolları’nın Türkiye tescilli bir şirket olması nedeniyle araştırma raporunun Türkiye’den çıkacağını kaydeden Sofi, ilk tahminlerine göre kazanın ‘uçaktaki teknik’ sıkıntıdan kaynaklandığını söyledi.

Sofi, buna benzer bir kazanın geçtiğimiz yıllarda Antalya’da yaşandığını ve günlerce asfalta saplanan uçağın pistten çıkartılamadığını hatırlatarak, Ercan Havaalanı’nın 4 saat sonra ‘normale’ döndüğünü belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda Orman Dairesi’nin çam kese böceği ilaçlaması için adaya gelen helikopterin düşmesi ile ilgili de araştırma raporu hazırlandığını söyleyen Sofi, “Sıkıntı pistle ilgili değildir. pistin sağlamlığı, uçağı korudu” dedi.

Kuledeki ekipler fark etti

Olayın nasıl yaşandığı ile ilgili de bilgi veren Sofi, uçağın piste inmesinden kısa bir süre sonra kuledeki ekibin uçağın tekerleğinin patladığını fark ettiğini söyledi.

Kuledeki ekibin hemen Ercan İtfaiye ekiplerine bilgi verdiğini belirten Sofi, uçak bölgeye varmadan itfaiye ekipleri uçağın olduğu yere geldi. Tekerlekten kıvılcım çıktığı için müdahaleye gerek kalmadı. Ancak ekipler, tüm operasyon boyunca uçağın yanında hazırda bekledi şeklinde konuştu.

Pegasus açıklama yaptı

Öte yandan olayla ilgili olarak havayolu şirketi Pegasus Hava Yolları da bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Pegasus Hava Yolları’nın 02 Kasım 2015 tarihinde Ankara Esenboğa – Kuzey Kıbrıs Ercan seferini yapan PC236 sefer sayılı, TC-CPO kuyruk numaralı Boeing 737-800 uçağı, Ercan Havalimanı’na inişini tamamlamasını takiben ön dikme lastiğinin patlaması nedeniyle pistte hareketsiz kalmıştır. Misafirlerimiz normal usulle, otobüslerle terminale alınmıştır.  Uçağın pistte kalması nedeniyle Ercan Havalimanı geçici bir süreliğine iniş ve kalkışa kapatılmıştır. Pegasus Hava Yolları’nın teknik ekipleri Ercan iniş ve kalkışlı seferlerin etkilendiği bu durumu hızlıca sona erdirmek için uçaktaki çalışmalarına başlamışlardır. Pegasus Hava Yolları olarak, Ercan çıkışlı ve varışlı seferlerden yaşanabilecek gecikmelerden dolayı  son derece üzgün olduğumuzu belirtir, bilet değişikliği ya da iadesi yapmak isteyen misafirlerimize  çağrı merkezi üzerinden hizmet verdiğimizi kamuoyununun bilgisine sunarız.

Bu haber toplam 5220 defa okunmuştur