1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Türkiye: Özel Şirket / Kuzey Kıbrıs: Özerk Yönetim
Türkiye: Özel Şirket / Kuzey Kıbrıs: Özerk Yönetim

Türkiye: Özel Şirket / Kuzey Kıbrıs: Özerk Yönetim

Türkiye’den gelecek suyla ilgili ‘teknik’ çalışmalar tamamlanmasına karşın, işin ‘idari’ kısmında halen uzlaşma sağlanamaması, sıkıntı yarattı. Suyun yönetimi konusunda Kıbrıs ve Türkiye’de düzenlenen toplantılarda zaman zaman sinirler gerildi, uzlaşı çı

A+A-

 

• MÜLKİYET HAKKI DA KONUŞULDU… Bir süre önce Sayıştay Başkanlığı’nda düzenlenen ‘bilgilendirme’ sunumunda Türkiye temsilcilerinin ‘suyun geçtiği yerlerin mülkiyet hakkının devri ve özelleştirme’ taleplerini ortaya koyduğu öğrenilirken, belediye başkanlarının Anamur gezisinde de açıkça ‘Protokol kesinleşmezse su göndermeyiz’ dendiği belirtildi.

• SUYU GÖNDERME NİYETİMİZ YOK… Toplantılara katılan Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü Anamur’daki toplantıda kendilerine, “Aslında bizim muhatabımız KKTC Hükümeti’dir. Protokol kesinleşmeden bizim suyu gönderme niyetimiz yoktur’ dendiğini açıkladı.

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü: ‘İmzaladınız ama içeriğini bilmiyorsunuz’ dediler… Tepki koyduk

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, gelişmelerle ilgili önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceklerini ve orada konuşacağını belirtti


YENİDÜZEN- KANAL SİM

Türkiye’den gelecek suyla ilgili ‘teknik’ çalışmalar tamamlanmasına karşın, işin ‘İDARİ’ kısmında halen uzlaşma sağlanamaması, ‘SIKINTI’ yarattı.

Bir süre önce Sayıştay Başkanlığı’nda düzenlenen ‘bilgilendirme’ sunumunda Türkiye temsilcilerinin ‘suyun geçtiği yerlerin mülkiyet hakkının devri ve özelleştirme’ taleplerini ortaya koyduğu öğrenilirken, Belediye Başkanları’nın Anamur gezisinde de açıkça ‘Protokol kesinleşmezse su göndermeyiz’ dendiği öğrenildi.

Sayıştaylık ve Anamur’daki ‘bilgilendirme toplantıları’na katılan belediye başkanları detayları KANAL SİM’de aktardı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli ise gelişmelerle ilgili önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceklerini ve orada konuşacağını belirtti.


Türkiye’nin talebi: MÜLKİYET HAKKI, ÖZELLEŞTİRME

Bir süre önce Sayıştaylık binasında Hükümet ortakları CTP ve UBP Genel Başkanları Mehmet Ali Talat ve Hüseyin Özgürgün’ün de katıldığı bir sunum yapıldı.

TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin düzenlediği toplantıda sunumu Türkiye’den Devlet SU İşleri (DSİ) ve Özelleştirme İdaresi yetkilileri yaptı.

Borularla Kıbrıs’a getirilen suyla ilgili detaylar anlatıldığı sunum toplantısında, DSİ yetkililerince ‘talepler’in de açıkça ortaya konduğu öğrenildi.

Bu taleplerden biri, suyun geçtiği yerlerin mülkiyet hakkının devri, ikincisi ise hükümetin özelleştirme konusunda karar üretmesi.

Talat’ın tavrı: ‘Hükümet buna onay vermez’

CTP Genel Başkanı Talat’ın ‘Bu hükümet buna onay vermez’  tavrını ortaya koyduğu, UBP Genel Başkanı Özgürgün’ü de “Hükümet programında ne öngördüğümüz yazıyor” diye uyardığı elde edilen bilgiler arasında.

Başkanlar Anamur’a götürüldü…

Bir süre önce bir grup belediye başkanı da, TC Yardım Heyeti organizasyonu ile Anamur’a götürdü.

Anamur’da Talat ve Özgürgün’e yapılan sunumun bir benzerinin de belediye başkanlarına yaptığı öğrenilirken, ‘gergin’ tartışmalar yaşandığı da elde edilen bilgiler arasında.

Başkanlara suyun özelleştirilmesi gerektiğinin anlatılarak, belediyelerin tek tek her belediye meclisinin aldığı kararla kurulan BESKİ’nin ‘işe yaramayacağı’ konusunda başkanlar ve temsilciler etki altında bırakılmak istendiği de belirtildi.

-----------------------------------------------------------------------------------------


Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü: “‘İmzaladınız ama içeriğini bilmiyorsunuz’ dediler… Tepki koyduk”

Çok sayıda belediye başkanı ve belediye temsilcisinin katıldığı toplantıda, birkaç başlık olduğunu ifade eden Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, toplantıda birkaç başlık olduğunu kaydetti.

Güngördü’nün ifadeleri devamla şöyle:
“Teknik bir geziydi aslında bu… Barajı gördük, barajın çevresinde yapılan işleri de gördük. Teknik çalışmalar, proje ile ilgili bilgi verildi.

Toplantının idari kısmı da vardı, TC Maliye Bakanlığı’nın bir temsilcisi vardı ki anladığımız kadarıyla ekonomik protokolü de şekillendiren kişilerdi bunlar. Devlet Su İşleri temsilcileri ve bir de özelleştirme idaresini temsil eden bir kişi vardı.

Teknik olarak bize sunulan teknik bilgiler dışında, Maliye Bakanlığı’nın temsilcisi olan kişi de bize bu işin idari kısmı ile ilgili bir şeyler söyledi. Oralarda bir şey yaşanmadı çünkü çok güzel bir üslupla ve anlatım tarzıyla ama genellikle geçmişte yaşanan kötü örnekler hatırlatılarak… Örneğin Kıb-tek’te işler iyi gitmiyor, eskiden var olan

ETİ gibi KİT’lerle ilgili sıkıntılar ve olumsuz neticeleri bize anlatıldı.

Sesimizi yükseltme dediğimiz hadise biraz da şöyle gerçekleşti.

Özelleştirme İdaresi’ni temsil eden arkadaş bize ‘Belediyeler Birliği’nin oluşturduğu BESKİ’nin kitapçığını okumadınız’ dedi, bizi bu şekilde itham edince biz tepki koyduk.

Bu tepkiyi sesli olarak ben verdim ama bütün oradaki arkadaşlar bizim bu tepkimize destek verdi. Özelleştirme İdaresi’ni temsil eden arkadaşımız üzülerek söylemek isterim ki üslubu, seçilmiş insanların karşısında olduğunu unutur bir şekilde bize, ‘Bu kitapçık, tüzük neyse imzaladınız ama siz bunun içinde ne var okumadınız’ dediği zaman ben tepki gösterdim.

Dedim ki, ‘Hayır, biz burada seçilmiş belediye başkanlarıyız, lütfen bizimle konuşurken üslubunuza dikkat edin’ dedim.”

“Bu toplantıların seyri iyiye gitmez dedim…”

“Bu şekilde bir gerginlik yaşandı orada… ‘Su gelmesin’ demedim yani ben ağzımdan öyle bir şey çıkmadı ama bu toplantıların seyri iyiye gitmez dedim, bizi daha fazla dikkate almanız gerekir dedim. Biz halk tarafından seçilip buralara gönderilmiş belediye başkanlarıyız, dolayısıyla bizimle konuşurken üslubunuza daha dikkat etmelisiniz dedim, biz sizin memurlarınız değiliz anlamında bir şeyler söyledim.

Maliye Bakanlığı ve Devlet Su İşleri temsilcileri de bizim bu çıkışımızın normal olduğunu söylediler. Orada bir sakinlik sağlandı, o şekilde bir atmosferde gelişti.”

“Muhatabın belediyeler olmadığını altını çizerek söylediler”

“Onların söylediği, ‘Biz zaten belediye başkanları ile bir sonuca gitmeyi düşünmüyoruz, biz hükümetler arası protokoldeki eksiklikleri gidermeye çalışacağız, konu belediyelere, BESKİ’ye veya diğer sorunlara daha sonra gelecek. Esas sorun onlara göre iki hükümet arasındaki protokol taslak protokol aşamasını geçemediği, kesin ve detayı bir protokole dönüşmediği için suyun pompalanmasıyla veya dağıtılmasıyla ilgili sorun yaşanabileceği sinyali bize verildi.

Bunun muhatabının da belediyeler olmadığını bir iki kez altını çizerek bize söylediler.”

“Böyle bir toplantıda Özelleştirme İdaresi’nden birine söz verdiklerine göre niyet belli…”

“Özelleştirme ile ilgili de şöyle bir argüman öne sürüldü; bu günden itibaren yaklaşık 600 milyon daha bir paraya ihtiyaç vardır, bu paranın bulunmasıyla ilgili mutlaka bir özel teşebbüse ihtiyaç vardır anlamında bir şey söylediler.

Bir toplantıda Maliye Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve Özelleştirme İdaresi’nin de temsilcileri varsa, bu sorgulanması gereken bir şey değil diye düşünüyorum.

Bu adamı getirdiklerine göre, Özelleştirme İdaresi’nden gelen arkadaşa söz hakkı verdiklerine göre, niyet olarak özelleştirme niyeti var.

Ben öyle düşünüyorum. Sayıştay Başkanlığı’ndaki toplantıda da bu niyet belliydi, Türkiye’deki toplantıda da belli oldu.”

“Protokol kesinleşmeden bizim suyu gönderme niyetimiz yoktur’ dediler”

“Bizlere teknik bilgiler verdiler, yerinde gösterdiler ama bize en son söyledikleri, ‘Aslında bizim muhatabımız KKTC Hükümeti’dir. Protokol kesinleşmeden bizim suyu gönderme niyetimiz yoktur’ dediler.

Bu sorunun da iki hükümet arasında çözümlenmesi gereken bir konu olduğunu vurguladılar.”


------------------------------------------------------------------------------------

LTB Başkanı Harmancı: “Tavrımızı ortaya koyduk, ayrıldık”

Belediye Başkanları, 28 Ekim’de Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelmesi beklenen su ile ilgili hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Türkiye Anamur’da yapılan toplantılar hakkında Kanal Sim’e bilgi verdi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, kendisinin Kuzey Kıbrıs’ta yapılan toplantıya katıldığını, Anamur’daki toplantıya ise temsilci gönderdiklerini anlattı.

Harmancı, buradaki toplantıda Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli ile kendisinin konuyla ilgili tavrını ortaya koyduktan sonra toplantıdan ayrıldıklarını belirtti.


-------------------------------------------------------------------------------------

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy: “BESKİ, bir anlamda özelleştirmeyi kabul etmek anlamında”

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ise Belediyeler Birliği’nin girişimi ile kurulacak BESKİ’nin oluşumuna Yeniboğaziçi Belediyesi ile katılmadıklarını belirterek, bunun nedenlerini anlattı.

Namsoy, Belediyeler Birliği’nin BESKİ’yi kurarak ihaleye katılmasının bir anlamda belediyelerin özelleştirmeyi kabul etmesi anlamına geldiğini de savundu.

TC ile KKTC hükümetlerinin zamanında yaptığı ön anlaşmaya işaret eden Namsoy, “ bu anlaşmayı zamanında yapan UBP hükümetidir. Bende UBP’li olduğum için bu anlaşmanın arkasındayım. Eğer her hükümet değiştiğinde bu memlekette politikalar değişiyorsa o zaman bizim de düşünmemiz lazım” dedi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli: “Anamur’daki toplantıya katılmadım”

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise kendisinin Kuzey Kıbrıs’taki toplantıya katıldığını ancak Anamur’daki toplantıya katılmadığını belirtti. Sarıçizmeli, BESKİ’nin oluşumunu da desteklediğini vurguladı.

Bu haber toplam 3520 defa okunmuştur