1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Türkiye-Ercan uçuşlarında ‘İÇ HATLAR’ BİLMECESİ
Türkiye-Ercan uçuşlarında  ‘İÇ HATLAR’ BİLMECESİ

Türkiye-Ercan uçuşlarında ‘İÇ HATLAR’ BİLMECESİ

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün Ankara dönüşü yaptığı açıklama, “Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a Uçuşlar İç Hatlara Alınıyor” yorumlarına sebep oldu.

A+A-

Mert ÖZDAĞ

NE OLDU?
 Ankara’daki temaslar sırasında Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Ercan’a yönelik “bagaj ve bilet işlemlerinin yapıldığı noktaların çoğaltılmasını” istedi, “İç Hatlarda yer verelim, Türkiyeli turist oradan uçsun” önerisi yapıldı. Ancak mesele konuşmanın ötesine geçmedi!

‘NET DEĞİL’
Bakan Ataoğlu, YENİDÜZEN’E KONUŞTU: Olağanüstü Hal sürecinde 6 aylık bir geçici uygulama için karşılıklı bir konuşma yapıldı, net bir durum yok. Şu aşamada ne olacağı, nasıl olacağı netleşmiş değil”

 “Sadece Türkiye-Ercan uçuşlarına yönelik bir ara formül arayışı var, transit yolcular panik yapmasın. Ercan-Türkiye için de düşünülmedi. Avrupa ülkelerinden Kuzey Kıbrıs’a aktarmalı uçuşlar için de bir değişiklik konuşulmadı.”

MÜMKÜN DEĞİL!
Havayolu işletmecileri ve turizmciler, böyle bir uygulamanın pratikte mümkün görünmediğini söyledi, yurttaşlar ise meseleye daha çok “siyasi” tepki gösterdi: “Vilayet ilanı mı?”

SORULAR:
 İÇ Hatlarda pasaport kontrolü ve muhaceret işlemi yok, ne olacak?
 Türkiye dışındaki ülkelerden ERCAN’a ‘aktarmalı’ uçuşlar durdurulacak mı?
 Avrupa’dan gelen yolcular ‘Dış Hatlar’dan bavulunu alacak, ‘İç Hatlar’a geçecek ve Ercan’a bu yöntemle mi uçacak?
 Prosedürün daha da uzaması Avrupalı yolcuyu tümüyle Larnaka’ya yönlendirmeyecek mi?

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün hiçbir detay paylaşmadan ve ortada somut sonuç olmadan yaptığı bir açıklama hem turizm çevrelerini hem de yurttaşı tedirgin etti, “Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a Uçuşlar İç Hatlara Alınıyor” yorumları kafa karıştırdı.
Havayolu işletmecileri ve turizmciler, böyle bir uygulamanın pratikte mümkün görünmediğini söyledi, yurttaşlar ise meseleye daha çok “siyasi” tepki gösterdi: “Vilayet ilanı mı?”

YENİDÜZEN’in yaptığı araştırma, adaya yönelik uçuşların “iç terminal”den olamayacağı gerçeğini ortaya çıkardı.

“Sadece konuştuk”
Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu'nun önerisi ile Türkiye'deki görüşmelerde gündeme gelen konu üzerinde henüz çalışma ve fikir teatisi yapıldığı öğrenildi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konunun henüz düşünce aşamasında olduğunu, henüz net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Ankara’daki temaslar sırasında Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Ercan’a yönelik “bagaj ve bilet işlemlerinin yapıldığı noktaların çoğaltılmasını” istedi, “İç Hatlarda yer verelim, Türkiyeli turist oradan uçsun” önerisi yapıldı. Ancak mesele konuşmanın ötesine geçmedi.

Ataoğlu “Ankara’da yaptığımız görüşmelerde Kıbrıs’a ayrı bir kontuar belirlenmesini talep ettim. Orada da bana bunun 'iç uçuşlar' çerçevesinde yapılabileceği söylendi. Düşünülen 6 aylık geçici bir uygulamadır. En azından Türkiye’deki bu gergin günler geçene kadar bir ara formül üzerinde çalışma

yapılmasını kararlaştırdık. Ancak şu aşamada ne olacağı, nasıl olacağı netleşmiş değildir” dedi.

“Ayrı kontuar önerdik”
“TC’den KKTC'ye uçuşlarda iç uçuşlar yerine sadece KKTC'ye özel ayrı bir kontuar açılması üzerinde duruyorum”   diyen Ataoğlu çok daha fazla personelle işlemlerin hızlanacağını düşündüğünü, bu nedenle böyle bir öneri ortaya koyduğunu anlattı.
Ataoğlu Türkiye tarafının konuyu inceleyeceğini daha sonra uygulama olup olmayacağı konusunda bilgi vereceğini kaydederek Türkiyeli yetkililerin kendi açılarından durumu değerlendireceğini ifade etti. Planlanan değişikliğin tüm Türkiye havaalanları için olduğuna dikkati çeken Bakan Ataoğlu “Benim için önemli olan yoğun olan bölgelerde, İstanbul, Ankara ve Antalya gibi havaalanlarında yoğunluğa takılmadan adaya yolcu taşımayı sağlamaktır” dedi. Ataoğlu konunun netlik kazanması ile daha net açıklama yapacağını sözlerine ekleyerek elinde bileti olan, transit uçuş yapacak olan yolcuların paniğe kapılmamasını söyleyerek “Kimseyi mağdur etmeden, daha kolay ve hızlı nasıl yapabiliriz, bunu konuşuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 43324 defa okunmuştur