1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Tüm hatlara su verilmesi: Haziran 2016
Tüm hatlara su verilmesi: Haziran 2016

Tüm hatlara su verilmesi: Haziran 2016

YENİDÜZEN ‘su’daki son detayları araştırdı. ‘Asrın Projesi’ olarak nitelendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’nde hatlara su vermeye başlanacak: Son 19 gün

A+A-

- 28 Ekim’de hatlardan akacak su için geri sayım başladı. Yaklaşık 15 gündür Türkiye’den gelen ve Geçitköy Barajı’na pompalanan tatlı su, pompa istasyonundaki ayarlamalar nedeniyle şu anda dereye veriliyor

- ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR… Geçitköy Barajı ve Güzelyalı bölgesinde ise proje ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Barajda suyun akacağı yer toprakların ‘oyulmaması’ için büyük taşlarla doldurulurken, Güzelyalı’da ise depo yapımı ve çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar sürüyor.

- “SU, İLK OLARAK LEFKOŞA’YA VERİLECEK”…Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, 28 Ekim’de tesisin açılışı sonrasında Lefkoşa hattına su verileceğini, şu anda çalışmaları devam eden karadaki boru hatlarının yüzde 75’inin tamamlandığını söyledi.

- TÜM HATLAR İÇİN HEDEF 2016 HAZİRAN… Sene sonuna kadar karadaki tüm çalışmaların tamamlanmasını hedeflediklerini ifade eden Çınar, 2016 yılının Haziran ayına kadar da tüm hatlardan su verilmesinin öngörüldüğünü açıkladı

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

• 28 Ekim’de Lefkoşa hattı su alacak

• Ardından ikinci etapta şu anda 115 km’si tamamlanan Girne hattı tamamlanacak

• Girne’nin ardından 50 km’si kalan Mağusa ve İskele hattı tamamlanacak

• Son olarak da Dipkarpaz’daki çalışmalar bitecek, bölgeye su verilmeye başlanacak. Bölgede tamamlanması gereken 30 km’lik alan kaldı

• Çalışmaların tamamlanarak, tüm hatlara su verilmesindeki hedef; Haziran 2016


Ayşe GÜLER

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi kapsamında 28 Ekim’de hatlardan akacak için geri sayım başladı. Yaklaşık 15 gündür Türkiye’den gelen ve Geçitköy Barajı’na pompalanan tatlı suyun akışı, pompa istasyonundaki ayarlamalar nedeniyle durdu.

Şu anda dereye verilen su ile çalışmaların bu gece tamamlanması, baraja su akışının ise Cumartesi sabahı kaldığı yerden devam etmesi planlanıyor.

Ekipler çalışıyor…
Açılışa kısa bir süre kalması nedeniyle ekipler hem Geçitköy Barajı’nda hem de Güzelyalı bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Geçitköy Barajı’nda şu anda suyun akacağı yer, toprakların ‘oyulmaması’ için büyük taşlarla dolduruluyor.
Güzelyalı’da ise depo yapımı ve çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar sürüyor.

İlk hedef Lefkoşa…
Proje kapsamında 4 grup halinde ihale edilen dağıtım hattındaki su ilk olarak Lefkoşa’ya akacak.
67 kilometre olarak belirlenen ve çalışmaları tamamlanan Lefkoşa hattına, 28 Ekim’deki açılışın ardından su verilecek.

Diğer bölgelerde çalışmalar sürüyor
Öte yandan şu anda çalışmaların devam ettiği Girne, İskele-Mağusa ve Dipkarpaz’daki çalışmaların ise yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

161 km’lik Girne hattının 115 km’si, 153 km’lik İskele Mağusa hattının ise 50 km’si tamamlanırken, Dipkarpaz’da 96 km’de devam eden çalışmaların ise 66 km’si tamamlandı.

Tüm hatlara su verilmesine yönelik hedef ise Haziran 2016 olarak belirlendi.

------

Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar: “Lefkoşa hattına su verilecek”

Türkiye’den gelen ‘tatlı suyun’ yaklaşık 15 gündür pompa istasyonu ile Geçitköy Barajı’na doldurulduğunu söyleyen Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, şu anda istasyondaki pompaların gerekli ayarlamaların yapılabilmesi için durdurulduğunu belirtti.

YENİDÜZEN’e konuşan Çınar, gün içerisinde baraja bir veya iki saatlik su akışının sağlandığını ancak sürekli akışın yarın sağlanacağını kaydederek, Türkiye’den gelen suyun şu anda dereye aktığını ifade etti.
Çınar, barajdaki çalışmaların bu gece tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

“Hatlardaki çalışmaların yüzde 75’i tamamlandı”
Çınar, 28 Ekim’de gerçekleşecek açılışın ardından yaşanacak sürece yönelik de bilgi verdi.
Tesisin açılışı sonrasında ilk olarak Lefkoşa hattına su verileceğini kaydeden Çınar, şu anda çalışmaları devam eden karadaki boru hatlarının yüzde 75’inin tamamlandığını söyledi.

Çınar,  Girne hattının 115 km’sinin tamamlandığını belirterek, Mağusa ve İskele’de 50 km, Dipkarpaz’da ise 30 km’lik alanda daha çalışma yapılacağını dile getirdi.

“Haziran’a kadar tüm hatlara su verilecek”
Sene sonuna kadar karada tüm bölgelerdeki çalışmaların tamamlanmasını hedeflediklerini ifade eden Çınar, 2016 yılının Haziran ayına kadar da tüm hatlardan su verilmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Çınar, şu ana kadar Lefkoşa hattının yanı sıra arıtma tesisi ve pompa istasyonu ve barajdaki çalışmaların sonlandığını hatırlattı.

Bu haber toplam 2962 defa okunmuştur