1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Tek Seçim Bölgesi'nde KAFALAR KARIŞIK!
Tek Seçim Bölgesinde KAFALAR KARIŞIK!

'Tek Seçim Bölgesi'nde KAFALAR KARIŞIK!

Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi üzerindeki çalışmalar neredeyse sona gelirken, UBP ve DP, ‘TEK SEÇİM BÖLGESİ’ne ilişkin mutabık kalınan önerilerden farklı öneriler ortaya koyuyor… Partiler gruplarında belirlenen önerilerini bugün komiteye taşıyacak…

A+A-

 

• Karma oylarla mühürlerin nasıl değerlendirileceğine ilişkin komitede iki önerinin konuşulduğunu ve bu önerilerin gruplara taşındığını ifade eden UBP Milletvekili, Komite Üyesi Ersan Saner, gruptan çıkan görüşün bugün komiteye sunulacağını kaydetti…

• ‘Yasaya takoz koyan yok’ diyen DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz önerilerinin, bölgelerde alınacak mühür ve karma oy sayısının, bölgede o partinin kaç milletvekili çıkaracağını belirlemesi, tüm bölgelerden gelecek karma oyların da kimlerin milletvekili seçileceğini belirlemesi yönünde olduğunu ifade etti…


Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi AD-HOC Komitesi, milletvekillerinin ülkedeki tüm seçmenlerin oyu ile seçilmesini öngören Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi için bugün yeniden toplanacak.
Bir süredir devam eden ‘yoğun toplantılar’la Seçim ve Halk Oylaması Yasası üzerindeki çalışmalar neredeyse sona gelirken, UBP ve DP, ‘TEK SEÇİM BÖLGESİ’ne ilişkin mutabık kalınan önerilerden farklı öneriler ortaya koyuyor.

Öngörülen düzenleme; ‘Ülkedeki tüm seçmenlerin oyu ile’…

‘Tek seçim bölgesi’ne UBP ve DP’nin engel çıkardığı, özellikle de küçük ilçe milletvekillerinin itirazları olduğu öğrenilmişti.

Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda ‘BÖLGECİLİĞİ’ ortadan kaldırmayı hedefleyen değişiklik önerisine, özellikle, Güzelyurt, İskele gibi bölge milletvekillerinin itiraz ettiği elde edilen bilgiler arasında… Değişiklik, milletvekillerinin ‘ülke genelindeki tüm seçmenlerin oyu ile’ seçilmesini öngörüyor.

Yasa Önerisi ile ‘bölgesel’ oylar nedeniyle ortaya çıkan akrabalık, köylülük, bölgelilik gibi ilişkiler nedeniyle doğan ‘feodal’ ilişkileri ortadan kaldırma, milletvekillerinin de bu yapı nedeniyle ‘iş takibi’ yapar durumdan çıkması hedefleniyor.

UBP Milletvekili Ersan Saner: “Gruplarımıza götürdük, bugün komiteye de taşıyacağız”

Karma oylarla mühürlerin nasıl değerlendirileceğine ilişkin komitede iki önerinin konuşulduğunu ve bu önerilerin gruplara taşındığını ifade eden UBP Milletvekili, Komite Üyesi Ersan Saner, partiler arasında bu konuda ciddi farklılıklar olmadığını da savundu.

Komitede konuyla ilgili 3 değişiklik önerisi olduğunu, birinin elenerek 2 öneri kaldığını aktaran Saner, önerilerin parti gruplarında tartışılması, ardından çıkan kararlara göre yeniden değerlendirmesi kararı alındığını belirtti, “Komitede ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum” dedi.

DP-UG Güzelyurt Milletvekili Gündüz: “Takoz koyan yok, bölgeler de korunmalı”

“Hiç kimse tek seçim bölgesine karşı değil” diyen DP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, bölgeleri koruma adına bir öneri geliştirildiğini ifade etti.

Önerilerinin, bölgelerde alınacak mühür ve karma oy sayısının, bölgede o partinin kaç milletvekili çıkaracağını belirlemesi, tüm bölgelerden gelecek karma oyların da kimlerin milletvekili seçileceğini belirlemesi yönünde olduğunu ve bunun ‘daha demokratik’ olduğunu savundu.

“‘Başkanlık Sitemi’ne doğru da bir geçiş dönemi…”

Bu düzenleme ise bölgelerdeki, ‘1 bana ver, 5’ini da başka partilere at, ben çıkayım’ın önüne geçeceği gibi, ‘Başkanlık Sitemi’ne doğru da bir geçiş dönemi olacağı görüşünü belirtti.

Tek seçim bölgesine geçilirken bölgelerin de korunması gerektiğini ifade eden DP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, “Yasaya takoz koyan tok, olması gereken bu” şeklinde konuştu.

Gündüz, bölgelerde alınacak mühür ve karma oy sayısının, bölgede o partinin kaç milletvekili çıkaracağını belirlemesi, tüm bölgelerden gelecek karma oyların da kimlerin milletvekili seçileceğini belirlemesinin milletvekillerini öncelikle partisel çalışmaya da yönlendireceğini savundu.

“Cesursalar karmayı tamamen kaldırsınlar…”

Gündüz, bu düzenlenin, ‘Bir adayın Lefkoşa’dan 7 bin oy alıp seçilmezken, Güzelyurt’tan bin oy alıp milletvekili seçilmesinin’ de önüne geçileceğini savunurken, komitede de uyumlu çalışıldığı düşüncesini belirtti.

UBP ve DP’li, özellikle de küçük ilçe milletvekillerinin ‘Tek seçim bölgesine engel çıkardığına’ ilişkin haberlerin kendilerini ‘zan altında’ bıraktığını ifade eden Gündüz, “Cesursalar karmayı tamamen kaldırsınlar, ben ona da varım” dedi.

Bu haber toplam 2033 defa okunmuştur