1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Teamül' değil, KURALLA muhalefete
Teamül değil, KURALLA muhalefete

'Teamül' değil, KURALLA muhalefete

Meclis’te ‘BAŞKAN YARDIMCILIĞI’ için ‘TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ’ hazırlığı

A+A-

Yeni yasama dönemine başlayan Meclis Genel Kurulu gündeminde ‘Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı’ seçimi var.

Meclis Başkanlığı yeni yasama döneminde de Meclis’te en fazla temsiliyeti bulunan CTP’de kalacak, Başkan Yardımcılığı içinse ‘tüzük değişikliği’ gündemde. Bu güne kadar 'teamülle' muhalefete verilen Başkan Yardımcılığı artık tüzük çerçevesine alınıyor.

• CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün imzalı ‘Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi’, Perşembe günü Meclis Genel Kurulu’nun onayına sunulacak.

• Karar Önerisi,  yıllardır teamüller gereği uygulanan Meclis Başkan Yardımcısı’nın ana muhalefet partisinden seçilmesinin ‘KURAL’ haline gelmesini öngörüyor.

Meltem SONAY

Yeni yasama dönemine başlayan Meclis Genel Kurulu gündeminde ‘Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı’ seçimi var.

Meclis Başkanlığı yeni yasama döneminde de Meclis’te en fazla temsiliyeti bulunan CTP’de kalacak, Başkan Yardımcılığı içinse ‘tüzük değişikliği’ gündemde.

Teamül değil KURAL olacak!

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün imzalı ‘Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi’, Perşembe günü Meclis Genel Kurulu’nun onayına sunulacak.

Karar Önerisi,  yıllardır teamüller gereği uygulanan Meclis Başkan Yardımcısı’nın ana muhalefet partisinden seçilmesinin ‘KURAL’ haline gelmesini öngörüyor.

Karar önerisi genel gerekçesinde bu hususun İçtüzüğe de açıkça yazılarak, teamül olmanın ötesine geçmesinin ve bağlayıcı bir kural olmasının, Meclis’in de demokratik geleneklerini pekiştireceği ifade edildi.

Karar Önerisi’nin ilgili maddesi şöyle:

“Hükümette görev almayan ve grubu bulunan siyasal partilerden, en fazla milletvekiline sahip olan aday gösterebilir…”

Değişiklik 1: Esas İçtüzük, 10’uncu maddesinin (4)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (4)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:
“Meclis Başkan Yardımcısı için hükümette görev almayan ve grubu bulunan siyasal partilerden, en fazla milletvekiline sahip olan aday gösterebilir. Milletvekili sayısı eşit olan siyasal partilerin seçimde aldıkları oy oranı dikkate alınır. Hükümette görev almayan ve grubu bulunan bir siyasal parti bulunmaması halinde, konu, siyasal parti gruplarının Başkanlık Divanı’nda temsiline ilişkin kurallar çerçevesinde, Danışma Kurulu’nca karar bağlanır.”

Başkan Yardımcısı ANA MUHALEFET’TEN olacak, Divan için PUANLAMA SİSTEMİ kaldırılacak!..

Karar Önerisi’nin Genel Kurul’da onaylanmasıyla, İçtüzüğün 10’uncu maddesinin (4)’üncü fıkrası düzenlenerek Başkan Yardımcısı’nın ana muhalefet partisinden olması kuralı, bağlayıcı hale getirilecek.

Ayrıca puanlama sistemine ihtiyaç duyulmadan, her siyasi parti grubuna düşen Başkanlık Divanı’ndaki görev yeri sayısının oranlara göre belirlenmesi mümkün ve adil olduğundan puanlama sistemi de kaldırılacak.

---------------------------------------------------------------------

UBP’nin DP’ye bırakmama tavrı vardı…

Yıllardır ‘teamül’ gereği Meclis Başkan Yardımcılığı, Meclis’te temsiliyeti bulunan en büyük muhalefet partisine verilirken, UBP’nin, Meclis Başkan Yardımcılığını DP’ye bırakmama tavrı olduğu biliniyordu.

UBP’nin tavrına karşın, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, yıllardır devam eden teamülün devamını savunuyordu.

10 Ekim’e kadar yapılmalı…

Meclis İç Tüzüğü’e göre Başkan ve Başkan Yardımcılığı seçimi ile divanın oluşumu, yeni yasama döneminin başlamasından itibaren 10 GÜN içerisinde tamamlanmalı.
İç Tüzüğe göre Meclis’te grubu ve divanda temsiliyeti olan partiler Meclis Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı için ‘aday’ gösterebilir.

Divan’ın oluşumu da tüzüğü bekliyor…

Cumhuriyet Meclisi’nde CTP 21, UBP 18, DP, TDP ise 3 milletvekili ile temsiliyetini sürdürüyor.
Elde edilen bilgiye göre İç Tüzüğün işaret ettiği sürenin dolmasına az bir süre kalmasına karşın, UBP ile DP arasındaki ‘Meclis Başkan Yardımcılığı’ pürüzü için tüzük değişikliği hazırlandı, Divan oluşumu da netleşmedi.

Siber Meclis Başkanlığı’na devam edecek…

Seçim sonrası oluşan CTP-DP Hükümeti ardından Meclis Genel Kurulu’na yapılan seçimle, Meclis Başkanlığı’na CTP Milletvekili Dr. Sibel Siber, Başkan Yardımcılığı’na ise, o dönem muhalefette bulunan UBP’nin Girne Milletvekili Dt. Ünal Üstel seçilmişti.

CTP-DP Hükümeti’nin istifası ve oluşan CTP- UBP Hükümeti’nin ardından Meclis Genel Kurulu’nda da yeniden Başkan ve Başkan Yardımcılığı seçimi yapılacak.

Meclis Başkanlığı’nı yürüten Dr. Sibel Siber’in, bu dönemde de görevinde kalacağı kesin gibi.

------------------------------------------------------------------

DP Genel Başkanı Denktaş: “Başkan Yardımcılığı’nın muhalefette olmasına ilişkin tüzük oylanacak”

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, 1994’ten bu yan CTP ile Meclis Başkan Yardımcılığı’nın muhalefete bırakılması teamülü geliştirildiğine işaret ederken, kendilerinin yine aynı noktada olduğuna vurgu yaptı.

Bu durumun ‘teamülden öte’ yasallaşması için bir ‘Tüzük değişikliği önerisi’ yapıldığı bilgisini paylaşan Serdar Denktaş, önümüzdeki Perşembe günü büyük ihtimalle bu tüzük değişikliğinin Meclis Genel Kurulu’nda oylanacağını belirtti.

“Erhüman ve Özgürgün’ün imzaladığını biliyorum…”

Meclis Başkan Yardımcılığı’nın ‘muhalefete’ bırakılmasına ilişkin tüzük değişikliği önerisinin CTP Genel Sekteri Tufan Erhürman ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ce imzalandığı bilgisini da aktaran Denktaş, ‘mutabakat sağlandığı’ bilgisini de paylaştı.

“Aday için önce bizde olacağı kesinleşmeli”

Meclis Başkan Yardımcılığı için DP adayına ilişkin soru üzerine ise, “Önce Meclis Başkan Yardımcılığı’nın bizde olacağının kesinleşmesini beklerim” diyen Denktaş, Meclis Başkan Yardımcılığı için isim vermedi.
Serdar Denktaş, tüzük değişiklik önerisinin onaylanmaması ve Divan’da da DP’nin yeter sayısı olması durumunda da yine Meclis Başkan Yardımcılığı için DP’nin aday çıkaracağını ifade etti.

Bu haber toplam 1769 defa okunmuştur