1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Su için gözler ‘belediye meclislerinde’
Su için gözler ‘belediye meclislerinde’

Su için gözler ‘belediye meclislerinde’

Tarım Bakanlığı’nın suyun belediyelere ton başına satış fiyatının 2.30 TL olarak açıklamasının ardından, gözler belediye meclislerinde alınacak kararlara çevrildi

A+A-

SU’DA YOĞUN MESAİ… Bazı belediyeler, süreci yönetmek için tüm yetkiyi belediye başkanına verirken, bazılarında ise durum değerlendirmesi yapmak adına toplantı kararı alındı.  Su ile ilgili yoğun mesai harcayacak olan belediye meclislerinin bazılarında ‘dıştan bilirkişi’ çağırarak fikir alışverişinde bulunma düşünceleri de bulunuyor.


Ayşe GÜLER

Tarım Bakanlığı’nın ‘Türkiye’den gelen suyun ücretinin belirlenmesinde belediye meclisinin görevi olması ve abonelik sözleşmesinin altında belediye meclisi kararı isteyeceği açıklaması’ gözleri belediye meclislerine çevirdi.

Suyun belediyelere ton başına satış fiyatının 2.30 TL olarak açıklanmasının ardından, belediye meclisleri de karar üretmek adına harekete geçti.

Bazı belediyeler, süreci yönetmek için tüm yetkiyi belediye başkanına verirken, bazılarında ise durum değerlendirmesi yapmak adına toplantı kararı alındı.

Su ile ilgili yoğun mesai harcayacak olan belediye meclislerinin bazılarında ‘dıştan bilirkişi’ çağırarak fikir alışverişinde bulunma düşünceleri de bulunuyor.

Gündem yoğun…

YENİDÜZEN, belediye başkanları ile görüşerek, bilgi aldı.

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, CTP’li belediyeler bir araya gelerek ‘ortak tavır’ belirleyeceğini söyleyerek, ne yapacağına henüz karar vermemesi nedeniyle belediye meclisinde bu konunun konuşulmadığını belirtti.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, “Bugün ve yarın su ile ilgili toplantılar gerçekleştireceğim. Dıştan bilirkişi çağırıp fikirler alacağız” dedi.

Bunun yanı sıra Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise belediye meclisi ile değerlendirmelerde bulunacaklarını, hem belediye meclisi hem de diğer belediye başkanları ile görüştükten sonra tavrının netleşeceğini kaydetti.

Öte yandan Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de, belediye meclis üyelerinin 10 gün önce kendisine Türkiye’den gelen suyun alımı ile ilgili yetki verdiğini ifade ederek,  “Suyun fiyatının belirlenmesinin ardından bazı belediye meclis üyelerini sözlü olarak bilgilendirdik. Suyla ilgili yıllardır kontrolsüz şekilde kullanım yapılıyor. Bazı bölgelerde yeni kuyulara izin veriliyor. Ayağımıza gelen bu nimeti geri tepemeyiz” şeklinde konuştu.

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar ise taslak metin gelmeden önce belediye meclisinin kendisine yetki vererek su ile ilgili hususları yerine getirmesini istediğini aktardı, yarın belediye meclis üyeleri ile bir araya gelerek, değerlendirmede bulunacaklarını ifade etti.  


BELEDİYE BAŞKANLARI NE DEDİ?

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy: “Dıştan bilirkişi çağırıp fikirler alacağız. Konuyu Belediye Meclisi’ne götürdüğünüzde detaylandırma gerekiyor”

“Belediye meclisi ile görüşmedik. Beklediğimiz; suyun fiyatının belirlenmesi, nasıl uygulamalar yapılacağı konusunda çalışmalar yapılmasıydı. Bizi neyin beklediğini bildiğimiz zaman, su konusu değerlendirmek istedik. Su ile ilgili bazı konuları Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun açıklamasından sonra öğrendik. Bugün ve yarın su ile ilgili toplantılar gerçekleştireceğim. Dıştan bilirkişi çağırıp fikirler alacağız. Konuyu Belediye Meclisi’ne götürdüğünüzde detaylandırma gerekiyor. Bunları toparladıktan sonra belediye meclisinden yetki alıp komisyon oluşturacağız. Bununla birlikte içeriği netleştirmek için Tarım Dairesi’nde ilgili birimlerle görüşmeler yapmamız gerekiyor. Uygulamaya gideceksek, gideceğiz… Şu anki durumla Lapta’nın tamamı bu sudan yararlanamaz, ancak bir bölümü yararlanabilir. İlgili birimlerle görüşeceğiz. Bugün karar üretecek dururumuz yok. İçerikleri bilerek karar alınması sağlıklıdır. Belediyeler Birliği’nde toplantı yapıp ortak akılla hareket etmemiz gerekiyor.”

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal: “Henüz daha ne yapacağıma karar vermedim”

“CTP’li belediyeler bir araya gelerek, ne yapacağımıza karar vereceğiz. Henüz daha ne yapacağıma karar vermedim. Bu nedenle belediye meclisi ile konuyu konuşmadık. Son açıklamaya göre belediyeler batma noktasına gelecek. Sonrasında da bir karar verilecek. Geçiş dönemidir bu dönem. Bana 2 kuyu versinler... Ben bütün bölgeme suyu veririm. Sadece Değirmenlik bölgesi değil, Paşaköy, Vadili, İnönü, Serdarlı da Değirmenlik’ten su alıyor. Bu aşamada suyu hemen vermeyecekler, köylere bağlantı yapmadılar”


Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli: “Hem belediye meclisi hem de diğer belediye başkanları ile görüştükten sonra tavrımız netleşecek”

“Su konusu ile ilgili daha önce birkaç kez toplandık, gündeme geldi. O dönemde suyun fiyatı belli değildi. Su kaçtan verilecek diye sonuca bağlandıracak toplantı yapmadık. Bilgi alışverişi yaptık. Suyun fiyatı şu anda netleşti. Ancak belediye meclisi ile toplantı yapmadık, dün saat 16.00’da bir araya gelip, durumu değerlendirdik. Neticede suya ihtiyacımız vardır. Sürekli taşımacılık yapıyoruz, bu konuyla ilgili ciddi mali yük var sırtımızda. Taşımacılık mali olarak zorluyor, ya özel şirketlere su taşıtıyoruz ya da kendi imkanlarımızla su alıyoruz. Hem kalite açısından hem de miktar olarak sıkıntımız var. Bir şekilde konunun bir yere bağlanması gerekiyor. Belediye meclisi ile değerlendireceğiz. Maliyet olarak ciddi fark olacak. Tavrımızı daha somut ortaya koyacağız. Hem belediye meclisi hem de diğer belediye başkanları ile görüştükten sonra tavrımız netleşecek”

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip: “Belediye meclisi 10 gün önce Türkiye’den gelen suyun alımı ile ilgili yetkiyi belediye başkanına verdi”

“10 gün önce belediye meclis üyesi Türkiye’den gelen suyun alımı ile ilgili yetkiyi belediye başkanına verdi. Ancak bu akşam da belediye meclisi ile yeniden bir araya geliyoruz.  Suyun fiyatının belirlenmesinin ardından bazı belediye meclis üyelerini sözlü olarak bilgilendirdik. Şu anda bölgede 7-24 su akıyor ama geçen yıl ve özellikle bu yıldan itibaren su ile ilgili sıkıntı yaşamaya başladık. Geçtiğimiz yıl takviye su kuyuları devreye koyduk. Bu yılda sıkıntılar başladı. Türkmenköy’e gün aşırı su vermeye başladı. Bir gün olmasına rağmen halk tepki koydu. Suyla ilgili yıllardır kontrolsüz şekilde kullanım yapılıyor. Bazı bölgelerde yeni kuyulara izin veriliyor. Ayağımıza gelen bu nimeti geri tepemeyiz”

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar: “Gelişmeleri görüp, yarın belediye meclisinde değerlendirmeler yapacağız”

“Tarım Bakanı’nın su ile ilgili açıkladığı yazılı metin bize gelmedi. Verdiği süre ile ilgili şartlar, öneriler Serdarlı Belediyesi’ne ulaşmadı. Ancak taslak metin gelmeden önce biz belediye meclisinde süreci karara bağlamıştık. Belediye meclisi, bu konuda bana yetki vererek su ile ilgili hususları yerine getirmemi istemişti. Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, geçtiğimiz gün suyun fiyatını açıkladı. Belediye meclisini yarın toplayacağım. Gelişmeleri görüp, değerlendirme yapacağız”

Bu haber toplam 1831 defa okunmuştur