1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Şantiyede ölüm’de yeni iddialar 'KAÇAK İŞÇİ' ENDİŞESİ
‘Şantiyede ölüm’de yeni iddialar KAÇAK İŞÇİ  ENDİŞESİ

‘Şantiyede ölüm’de yeni iddialar 'KAÇAK İŞÇİ' ENDİŞESİ

Levent İnşaat Şirketi Ltd tarafından Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Binası’nda yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yaşama veda eden 52 yaşındaki Şevket Kaplan’ın ölümü ile ilgili soruşturma sürüyor. Soruşturma neticesinde ortaya

A+A-

Ayşe GÜLER

Levent İnşaat Şirketi Ltd tarafından Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Bilişim ve Teknoloji Binası’nda yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yaşama veda eden 52 yaşındaki Şevket Kaplan ile ilgili tahkikat raporunun bu hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Bunun yanı sıra inşaatta zemin kata düşerek hayatını kaybeden Şevket Kaplan’ın ‘kayıt dışı’ işçi olduğu iddialarına karşılık da araştırma yapan müfettişlerin, soruşturmasını bu yönde sürdürdüğü öğrenildi.


Eksiklikler tespit edilmişti…
Çalışma Dairesi müfettişleri tarafından yapılan ilk denetimlerde tespit edilen eksikler nedeniyle iş kazasının yaşandığı inşaattaki çalışmalar, geçtiğimiz hafta cumartesi günü durmuştu.
Olayla ilgili soruşturma başlatan Çalışma Dairesi müfettişleri, inşaatı mercek altına almıştı.
İnşaatta ‘düşmeye karşı’ gerekli tedbirlerin alınmadığı, inşaata giriş çıkışların engellenmediği ve inşaattaki boşluklara yönelik yeterli emniyetin sağlanmadığı ortaya çıkmıştı.

“Tedbirler, maliyet olarak görülüyor”
Şevket Kaplan’ın ölümü ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, sendika olarak iş cinayetlerine neden olan sorumlu ve işverenlerin cinayetten yargılanmasını savunduklarını, aksi takdirde bu kazaların önüne geçmenin mümkün olmayacağını belirtti.
Felek, UKÜ’de önceki gün Şevket Kaplan’ın hayatını kaybetmesine neden olan olayın iş kazası değil, ‘iş cinayeti’ olduğunu söyledi.

“UKÜ’de ‘iş sağlığı ve güvenliği uzmanı’ eğitimi veriliyor”
Bunun yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Eski Başkanı Emir Taşçıoğlu ise UKÜ’de bir yandan iş sağlığı ve uzmanlığı kursunun verilirken, diğer yandan da böyle bir olayın yaşandığını dile getirerek, “Yaşananlar ironidir. Üniversitenin bu hizmeti verecek elemanları vardır” dedi.
Taşçıoğlu, UKÜ’deki ölümlü iş kazasının ardından ‘caydırıcı cezaların’ verileceğinden umutlu olmadığını belirtti.

---------------------------------------------------

DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek’ten ‘iş kazalarında ölüme’ isyan, sorumlu işverenler için öneri:
‘Cinayetten yargılanmalı”


“İş kazası; tüm tedbirlerin alınması ve risklerin değerlendirilmesinin yapılmasına rağmen meydana gelirse olur. Burada yaşananlar resmen cinayettir”

DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, sendika olarak iş cinayetlerine neden olan sorumlu ve işverenlerin cinayetten yargılanmasını savunduklarını, aksi takdirde bu kazaların önüne geçmenin mümkün olmayacağını belirtti.
Felek, UKÜ’de önceki gün Şevket Kaplan’ın hayatını kaybetmesine neden olan olayın iş kazası değil, ‘iş cinayeti’ olduğunu söyledi.
“İş kazası; tüm tedbirlerin alınması ve risklerin değerlendirilmesinin yapılmasına rağmen meydana gelirse olur. Burada yaşananlar resmen cinayettir” diye konuşan Felek, inşatta gerekli hiçbir tedbirin alınmadığını, kaçak olarak çalıştırıldığı iddia edilen Şevket Kaplan’ın hayatını kaybettiğini vurguladı.

“Alınacak tedbirler maliyet olarak değerlendiriliyor”
İşveren ve sistemin ‘iş güvenliği’ konusundaki anlayışı nedeniyle bunların yaşandığını, alınacak tedbirlerin ‘maliyet’ olarak değerlendirildiğini belirten Felek, yaşananların ne ilk ne de son olacağını belirtti.
Felek, Çalışma Bakanlığı’na bu konuda görev düştüğünü ifade etti.
UKÜ’de önceki gün yaşanan iş kazasının hemen karşısında ‘iş sağlığı ve güvenliği uzmanı’ yetiştirmek için eğitim verildiğini kaydeden Felek, bu durumu utanç olarak değerlendirdi.

“Sendika yoksa cinayet vardır”
Bunun yanı sıra özel sektörde sendikalaşmanın önü açılmadığı sürece iş cinayetlerin durması ve bitmesi mümkün olmayacağına dikkat çeken Felek, “Sendikaya yoksa cinayet vardır, sendika yoksa ölüm vardır. Sendika yoksa gayri insanı çalışma koşulları vardır” dedi.

---------------------------------------------------------------


İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Eski Başkanı Emir Taşçıoğlu:
“Caydırıcı cezaların verileceğinden umutlu değilim”

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Eski Başkanı Emir Taşçıoğlu ise UKÜ’deki ölümlü iş kazasının ardından ‘caydırıcı cezaların’ verileceğinden umutlu olmadığını söyledi.
Taşçıoğlu, UKÜ’de bir yandan iş sağlığı ve uzmanlığı kursunun verilirken, diğer yandan da böyle bir olayın yaşandığını dile getirerek, “Yaşananlar ironidir. Üniversitenin bu hizmeti verecek elemanları vardır” dedi.
İşveren konumundaki müteahhitlerin gerekli önlemleri almadığını belirten Taşçıoğlu, “Bir şantiye kurulurken müteahhitlerin birçoğu baret ve eldivenden başka önlem almıyor. Bunu mesleklerinin, işlerini bir parçası olarak görmüyor” dedi.
Taşçıoğlu, iş sağlığı ve güvenliğinin inşaat ve şantiyelerin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 2943 defa okunmuştur