1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sağlık sektöründe ‘sahte rapor’ usulsüzlüğü
Sağlık sektöründe ‘sahte rapor’ usulsüzlüğü

Sağlık sektöründe ‘sahte rapor’ usulsüzlüğü

Bir süreden beridir bazı doktorların ‘sahte rapor’ düzenlediği hatta birkaçının bu raporlardan yüksel miktarda gelir elde ederek ‘yasa dışı’ uygulamada bulunduğu iddiaları ortaya atıldı. Resmi kaynaklar durumu doğruladı, araştırmanın sürdüğüne işaret etti

A+A-

• Bazı doktorların gerek hastayı görmeden gerekse hasta olmamasına rağmen ‘sahte rapor’ düzenleyerek karşılığında 10- 20 TL ücret talep ettiği iddia edildi. Bir kısım doktorun ise ‘hasta-doktor ya da dost-akraba’ ilişkisi nedeniyle ücret almadan ‘rapor’ yazdığı öne sürüldü. Bu doktorlardan iki tanesinin isminin baş harfleri A.Y. diğerinin ise H.Ö. olduğu ileri sürüldü.

• Ayrıca özelde çalışan bazı doktorların ise belli başlı bazı eczacılarla anlaşarak ‘sahte reçete’ düzenleyip,  ‘ilaç alınmadan alınmış gibi gösterilip’ Sosyal Sigortalar Dairesi’nden ödeme aldığı öne sürüldü. Bazı doktorların ise kimi eczanelerle anlaşarak aralarında işbirliği yaptığı iddia ediliyor.

• YENİDÜZEN’e konuşan Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, bazı doktorların ‘sahte reçete’ ve ‘sahte rapor’ yazmasıyla ilgili şikayetler aldıklarını ve gerekli soruşturmaları başlatarak, bir kısım doktorun yasaya uygun olarak cezalandırıldığını dile getirdi

• K.T Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay ise ‘sahte reçete’ ile Sosyal Sigorta Dairesi’nden ödeme alındığına yönelik iddiaların uygulama açısından mümkün olmayacağını belirtti. Başay, Sağlık Bakanlığı’ndan Eczacılar Birliği’ne gelen yazıda belli bölgelerdeki eczanelerde belli doktorların reçetelerinin sayılarına bakılması için uyarıda bulunulduğunu ve bunun teftişi sonucunda herhangi bir şey çıkmadığını söyledi


Didem MENTEŞ

Sağlık sektörü ‘sahte rapor’ usulsüzlüğüyle çalkalanıyor. Bir süreden beridir bazı doktorların ‘sahte rapor’ düzenlediği hatta birkaçının bu raporlardan gelir elde ederek ‘yasa dışı’ uygulamada bulunduğu öğrenildi.

Bazı doktorların hastayı görmeden rapor hazırladığı bilgisi edinilirken, bazı doktorların ise belli başlı eczanelerle anlaşarak ‘hasta’ gönderip Sosyal Sigortalar Dairesi’nden ödeme aldıkları kaydedildi.

‘Sahte rapor’ iddiaları

Bazı doktorların gerek hastayı görmeden gerekse hasta olmamasına rağmen ‘sahte rapor’ düzenlediği ve bazılarının 10- 20 TL karşılığında ücret talep ettiği iddia edildi. Bir kısım doktorun ise ‘hasta-doktor ya da dost-akraba’ ilişkisi nedeniyle ücret almadan ‘rapor’ yazdığı ve bazı kamu kurumlarında bu raporların oldukça dikkat çektiği ileri sürüldü.

Uzun zamandır soruşturması yapılan ve ‘sahte rapor’ düzenledikleri iddia edilen doktorlardan birinin, isminin baş harfleri A.Y olduğu ve bahse konu doktorun Tabipler Birliği tarafından uyarılarak ceza aldığı öğrenildi. Aynı şekilde ücret karşılığı rapor hazırladığı iddia edilen doktorlarından birinin ise isminin baş harfleri H.Ö olduğu ve gerekli uyarıların kendisine yapıldığı bilgisi edinildi

‘Eczanelerle işbirliği’ iddiası

Öte yandan özelde çalışan bazı doktorların ise belli başlı bazı eczacılarla anlaşarak ‘sahte reçete’ düzenleyip,  ‘ilaç alınmadan alınmış gibi gösterilip’ Sosyal Sigortalar Dairesi’nden ödeme aldığı öne sürüldü. Bazı doktorların ise belli başlı eczanelerle anlaşarak aralarında işbirliği yaptığı da öne sürüldü.

Bu arada hastalara reçetesiz ilaç satan bazı eczaneler olduğu, bu eczanelerden birinin kırsal bölgede faaliyette bulunduğu da gelen iddialar arasında.

Yetkili ağızlar YENİDÜZEN’e konuştu

K.T. Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, bazı doktorların ‘sahte reçete’ ve ‘sahte rapor’ yazmasıyla ilgili şikayetler aldıklarını ve gerekli soruşturmaları başlatarak, bir kısım doktorun yasaya uygun olarak cezalandırıldığını dile getirdi .

‘Sahte rapor’ yazan doktor sayısıyla ilgili net bir bilgi vermeyen Besim, geçtiğimiz yıl ‘meslekten men edilen ve belli bir süre görevden uzaklaştırılan’ doktorlar olduğunu ifade etti.

K.T Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay ise ‘sahte reçete’ ile Sosyal Sigorta Dairesi’nden ödeme alındığına yönelik iddiaların uygulama açısından asılsız ve mümkün olmayacağını belirtti. Başay, Sağlık Bakanlığı’ndan Eczacılar Birliği’ne yazı geldiğini, yazıda belli bölgelerdeki eczanelerde belli doktorların reçetelerinin sayılarına bakılması için uyarıda bulunulduğunu ve bunun teftişi sonucunda herhangi bir şey çıkmadığını söyledi.

--------------------------------------------------------------------------------

Besim: “Şikayetler aldık, soruşturma yapıldı ve bazı doktorlar gerekli cezaları aldı”

K.T. Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, bazı doktorların ‘sahre reçete’ ve ‘sahte rapor’ yazmasıyla ilgili şikayetler aldıklarını ve gerekli soruşturmaları başlatarak, bir kısım doktorun yasaya uygun olarak cezalandırıldığını dile getirdi .

‘Sahte rapor’ yazan doktor sayısıyla ilgili net bir bilgi vermeyen Besim, geçtiğimiz yıl ‘meslekten men edilen ve belli bir süre görevden uzaklaştırılan’ doktorlar olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’ndan bu tür şikayetlerin her zaman Tabipler Birliği’ne geldiğini aktaran Besim, bu şikayetlerle ilgili ciddi soruşturmalar yapılıp Tabipler Birliği Yasası uyarıca cezaya tabi tutulduğunu açıkladı.

Filiz Besim, “Tabipler Birliği denetim ve disiplin kurullarıyla çok ciddi bir kurumdur. Kişi veya kurumlardan gelen şikayetler niye, nasıl, ne şekilde geldiğini araştırıyoruz. Ciddi şekilde cezalandırmalarımız var. Meslektaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Geçtiğimiz yıl disiplin cezası alıp meslekten men edilen ve belli bir süre meslekten uzaklaştırılanlar oldu. Tüm üyelerimize yazı gönderdik ve uyarıda bulunduk” dedi.

Özel çalışan doktorların klinikleri kapatılmasına dair ciddi yaptırımlar olduğunu yineleyen Filiz Besim, bu sorunun ciddi boyutta olduğunu, çok sayıda raporların araştırılarak, konunun üzerine ciddiyetle gidildiğini ifade etti.

Dr. Besim, ‘sahte reçete’ yazılarak eczaneden ilaç alınmış gibi gösterilip, ödeme yapılması için Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gönderildiğine dair iddiaların da kendilerine ulaştığını belirterek, bu konun da gündemlerinde olduğunu ve gerekli uyarılarla birlikte soruşturma başlatıldığını kaydetti.

------------------------------------------------------------------------------

Gür: “Sahte raporların mevcut yasayla ispatlanabilmesi zor”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür ise bakanlık olarak sahte raporlar konusunda kamu kurumlarından sürekli şikayetler alındığını ve bu konuda Tabipler Birliği ile görüşmelerin sürmekte olduğunu dile getirdi.

Sahte raporların mevcut yasayla ispatlanabilmesinin çok kolay olmadığını belirten Gür, çalışanların haklarının göz ardı edilmeden gerçek hastalara gerçek rapor veren hekimleri mağdur etmeden bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

-------------------------------------------------------------------------

Başay: “Teftiş yapıldı herhangi bir şey çıkmadı”

K.T Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay ise ‘sahte reçete’ ile Sosyal Sigorta Dairesi’nden ödeme alındığına yönelik iddiaların asılsız olduğunu belirterek, reçete sisteminin belli uygulamalara tabi olduğunu ve eczacılık siteminin on-line bir sistem olduğuna dikkat çekti.

Sosyal Sigortalar Dairesi’ne verilen reçetelerin arkasında Eczacılar Birliği’ne ait sarı etiket, karakot ve barkot yapıştırıldığını söyleyen Başay, bunların bir tanesinin eksik olması reçetenin geçersiz sayıldığını ve sigortalardan herhangi bir ödeme yapılmadığını belirtti.

Başar, sadece özel doktorların yazdığı reçetelerle Sosyal Sigorta yatırımı olan ya da emekli kişilerin eczanelerden ilaç aldığını, hastaların bu ilaçların % 20’sini kendisini, % 80’ini de devlet tarafından ödendiğini söyledi.

“İlaçların barkotlarını kesip veriyoruz” diyen Başay, bunun dışındaki bir uygulamanın mümkün olamadığını dile getirdi. Eczacılığın on-line sisteme bağlı olduğunu ve tüm ilaçların girdi çıktılarının bilindiğini belirten Başay, bazı ilaçların reçetesiz satılamayacağını, bunların reçetesiz satılması halinde İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne bildirildiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’ndan Eczacılar Birliği’ne bir yazı geldiğini, yazıda belli bölgelerdeki eczanelerde belli doktorların reçetelerinin sayılarına bakılması için uyarıda bulunulduğunu belirterek, herhangi bir suiistimal olup olunmadığına bakıldığı ve yapılan teftişler sonucunda herhangi bir şey çıkmadığını söyledi.


-----------------------------------------------------------------------------------

Gardiyanoğlu: “Tüzük en kısa sürede uygulanır hale getirilmeli”

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, son günlerde, doktorların gereksiz dinlenme raporları düzenlemesi, ilaçların reçetesiz satılması gibi konuların medyada tartışıldığını belirterek,  dinlenme raporları ve reçetelerin düzenlenmesinin, Sağlık Bakanlığı’nın değil, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Gardiyanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: “Rapor ve reçetelerin düzenlenmesinin‘’Reçeteler, Laboratuvar Tetkik Formları ve Dinlenme Raporları Tüzüğü’’ uyarınca yapılmaktadır. 27 Ocak 2015 tarihinde bir karar alan KTTB Yönetim Kurulu, yukarıdaki tüzükle ilgili yapmış olduğu düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu’nda onaylanmak üzere Sağlık Bakanlığı’na gönderdi.

KTTB Yasası’na göre, genel kurulun onayına sunulması gereken bu tüzük, yasa ihlali yapılarak üyelerinin onayına sunulmadan doğrudan Sağlık Bakanlığı’na gönderilmişti. Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği ‘nin itirazı neticesinde, 7 Nisan 2015 tarihinde, KTTB Başkanı tarafından, yapılan hatanın telafisi amacıyla, tüzük çalışması genel kurulun onayına sunulmak üzere geri çekildiği tarafımıza yazılı olarak bildirilmişti.

Ancak, görülmektedir ki, sağlık sistemini ve halkımızı yakından ilgilendiren bu tüzük, aylar geçmesine rağmen, KTTB Yönetim Kurulu tarafından hala genel kurula sunulmamıştır. Sağlıktaki sistemsizliği eleştiren kurumlar, eleştirileri ile birlikte çözüm önerilerini de sunmalıdır.

Belki bundan daha önemlisi de, asli görev, yetki ve sorumluluklarında olan konuları ertelemek sureti ile, sistemsizliğin bir parçası olmamalıdır.

KTSÇHB Yönetim Kurulu olarak, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ni, belki de yüzlerce defa eleştirdiği sağlıktaki sistemsizliğin bir parçası olmamaya davet ediyoruz. Sağlık sisteminin düzeltilmesi adına, artık, kendi yasal sorumluluklarının gereklerini de yapmaya, somut adımlar atmaya davet ediyor ve aylardır rafında beklettiği, Reçeteler, Laboratuvar Tetkik Formları ve Dinlenme Raporları Tüzüğü’nü en kısa sürede uygulanır hale gelmesini sağlamaya davet ediyoruz”

Bu haber toplam 19686 defa okunmuştur