1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sadece 11 belediye ‘Sosyal Güvence’ altında
Sadece 11 belediye ‘Sosyal Güvence’ altında

Sadece 11 belediye ‘Sosyal Güvence’ altında

28 belediyenin 17’si İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta Dairesi’ne olan yüklü miktardaki borçla boğuşuyor, rakamlar ürkütücü boyuta ulaştı, çalışanlar ise mağdur…

A+A-

 

Çalışanlarını ‘sosyal güvenceden’ yoksun bırakan 17 belediyenin Sosyal Sigortalar Dairesi’ne Nisan ayı sonu itibariyle 73.530.580 TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise Mayıs sonu itibariyle 81.411.184 TL borcu bulunuyor. Böylelikle toplam borç 154.941.764 TL’ye ulaştı

• LTB, BAŞI ÇEKİYOR… Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 2011 yılından beridir yapılmayan yatırımlar nedeniyle Sosyal Sigortalar Dairesi’ne 42.100.480 TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise 48.815.938 TL borcu bulunuyor. Yatırım yapılmayan 17 belediye arasında LTB toplam 90. 916.418 TL’lik borç ile başı çekiyor 

• SADECE 11 BELEDİYE ‘SOSYAL GÜVENCE’ ALTINDA…28 belediye arasında 11 belediyede sosyal yatırımlar konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Sosyal hakları güvence altına alınan belediyeler ise şöyle: “Gönyeli Belediyesi, Dikmen Belediyesi, Değirmenlik Belediyesi, Akıncılar Belediyesi, Alsancak Belediyesi, Mağusa Belediyesi, Güzelyurt Belediyesi, Girne Belediyesi, Alsancak Belediyesi, İskele Belediyesi, Tatlısu Belediyesi”


Ayşe GÜLER

Mali krizle boğuşan 28 belediyenin 17’sinin Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairesi’ne olan prim borcu 154.941.764 TL’ye ulaştı.

Borçları günden güne çığ gibi büyüyen belediyelerde uzun süredir çalışanların yatırımları yapılmıyor.
Çalışanlar sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalışmaya devam ederken, belediye personeli emeklilik ve ikramiye haklarıyla ilgili endişe yaşıyor.

‘Borç listesinin ilk sırasında uzun süredir mali sıkıntı yaşayan Lefkoşa Türk Belediyesi bulunuyor.
Belediyenin Sosyal Sigortalar Dairesi’ne 42.100.480 TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise 48.815.938 TL borcu bulunuyor.

En fazla borç LTB’nin 

Resmi verilere göre sosyal prim yatırımı yapmayan 17 belediye arasında en fazla borç Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait. Belediyenin Nisan ayı sonu itibariyle 42.100.480 TL Sosyal Sigortalar Dairesi’ne, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise 48.815.938’lik borcu bulunuyor.

Mali krizle boğuşan LTB’nin güncel borcu faizlerle birlikte 90. 916.418 TL’ye ulaşmış durumda.
Belediyede 2011 yılı Haziran sonu itibariyle yatırım yapılmıyor.

Personel ‘sosyal güvence’den yoksun…

Sosyal Sigortalar Dairesi ile İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ciddi miktarda vereceği bulunan belediyelerde, mali boyu dışında personelin yıllardır sosyal güvencesiz çalıştırılması dikkat çekiyor.

Yatırım eksikliği nedeniyle belediye personeli, evlilik, doğum gibi yardımlardan yararlanamıyor, devlet hastanelerinde sağlık kontrolünden geçemiyor.

“Belediyelerin borcuna göre yapılandırma yapılmalı”

Öte yandan 28 belediye içerisinde sosyal yatırım yapmayan belediye başkanları ise  Belediyeler Yasası’nda yapılacak değişiklikleri ‘tatmin edici’ bulmadı.

Belediye başkanları, devlet katkısının daha da artırılması gerektiğini savunurken, her belediyenin borcuna göre yapılandırılmaya gidilmesi gerektiğini belirtti.

Başkanlar, aksi takdirde belediye çalışanlarının maaşlarını ödeyemez duruma geleceklerini belirtti.

----------------------------------------------------------


Çatalköy, Lefke ve Yeniboğaziçi Belediyesi’nde tehlike çanları…

Verilere göre Çatalköy Belediyesi’nin Sosyal Sigortalar Dairesi’ne 4.886.857 TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise 4.301.999 TL borcu bulunuyor.

Çatalköy Belediyesi’nin ardından yatırım konusunda ciddi sıkıntı yaşayan Lefke Belediyesi’nin ise 4.431.678 TL Sosyal Sigortalar Dairesi’ne, 11.128.692 TL ise İhtiyat Sandığı Dairesi’ne borcu mevcut.

Öte yandan Yeniboğaziçi Belediyesi’nin ise 3.810.382 TL Sosyal Sigortalar Dairesi’ne, 4.319.208 TL ise İhtiyat Sandığı Dairesi’ne borcunun bulunduğu resmi rakamlarda ortaya çıkıyor.

11 belediyede ‘yatırım’ sıkıntısı yok

17 belediyedeki mali krizin ve yüklü miktardaki borcun yanı sıra 11 belediyede yatırımlarla ilgili sıkıntı yaşanmıyor.

11 belediyede çalışanlar, düzenli olarak maaşlarını alırken, sosyal haklarından da yararlanıyor.
Yatırımların sosyal güvence altına alındığı 11 belediye ise şöyle: “Gönyeli Belediyesi, Dikmen Belediyesi, Değirmenlik Belediyesi, Akıncılar Belediyesi, Alsancak Belediyesi, Mağusa Belediyesi, Güzelyurt Belediyesi, Girne Belediyesi, Alayköy Belediyesi, İskele Belediyesi ile Tatlısu Belediyesi”

------------------------------------------------------


BES Başkanı Arpalıklı: “Mali kriz, günlük çözümlerle hallolamaz”

Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Ulus Arpalıklı belediyelerdeki mali krizin günlük çözümlerle hallolamayacağını belirterek, özellikle Lefkoşa, Lefke ve Yenierenköy belediyelerinin çok büyük borçlarının bulunduğunu kaydetti.

Bu borçların yasa değişikliğinde öngörüldüğü gibi 15 yılda kapatılamayacağını kaydeden Arpalıklı, “Sürenin daha fazla uzatılması veya katkı paylarının artırılmasına yönelik çözüm bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Arpalıklı, belediyelerin yatırımları ile ilgili yasa değişikliğine gidilmesi ve devlet katkısının artırılmasına yönelik çalışmanın hala hayata geçmediğini söyledi.

Söz konusu çalışmanın hayata geçmesi halinde bile bazı belediyelerin ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceğini dile getiren Arpalıklı, personel maaşlarının dahi ödenemez duruma gelebileceğini savundu

“Belediyeler Yasası’nda köklü revize yapılmalı”

Bunun yanı sıra Arpalıklı, Belediyeler Yasası’nda köklü bir revize yapılması gerektiğini belirtti.
“Belediyelerin sırtındaki kambur her geçen gün büyüyor. Bir an önce belediyeleri kurtarmak adına çözüm üretilmesi gerekiyor” diyen Arpalıklı, belediyelerde köklü sağlam bir  yapıya ulaşılmasının şart olduğunu vurguladı.

-----------------------------------------------------

BELEDİYE BAŞKANLARI NE DEDİ?

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı: “Yasa Tasarısı kurtarıcı değildir”

“Normal bir ülkede yaşıyor olsaydık, bugünkü faizlerin altında faiz olanakları ile yapılandırmaya gidilebilirdi. Merkezi hükümet yerel yönetimlere ilişkin reform paketi hazırlamalıdır. Belediyelerin birleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 8 belediyenin yeterli olduğu fikrindeyim. Böylelikle belediyenin hizmetlerinin güçleneceğine inanıyorum. Yerel unsurların unutulmadan hareket edilmesi gerekiyor. Bütçede öngörülen devlet katkısındaki artış miktarının çoğaltılması gerekiyor. Bu rakam şu anki mevcudun üstünde olmalıdır. Her belediyenin kendine ait şartları var bunların doğru tahlil edilmesi gerekiyor. Sadece Lefkoşa Türk Belediyesi için değil, başka belediyeler açısından da yasa tasarısı kurtarıcı değil”

 

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya: “Yapılandırma belediyenin borç yüküne göre ayarlanmalı”

“Ocak 2015 itibariyle çalışanların güncel yatırımlarını yapıyoruz.  4 aydır yapılan ödemeler nedeniyle belediye personeli sağlık hizmetinden yararlanıyor. Geçmişe dönük borçlarla ilgili olarak ise Meclis’te bir yasa değişikliği bulunuyor. Değişikliğe göre devlet katkısının artırılması gündemdedir. Bununla birlikte belediyelerin 15 yıla kadar borçlanması öngörülüyor. Ancak Lefke ile birlikte 6-7 belediyede çok büyük borç vardır. Bu yapılandırma ile ödenecek taksit miktarı oldukça fazladır. Bu yüzden belediyelerin taksitleri kendi kaynaklarından ödemeleri gerekiyor.  Fakat bu gerçekleşirse, personel ödemelerinde sıkıntı yaşanabilir. Bu konuda endişe taşıyoruz. Yapılandırmanın belediyenin borç yüküne göre ayarlanması gerekiyor. Daha uzun süre gerekiyorsa ona göre ayarlanmalıdır. Öte yandan devlet katkısının daha gerçekçi bir rakama çıkması gerekiyor”

 

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli:  “Yatırımların disiplin altına alınması gerekiyor”

“Yatırımların disiplin altına alınması gerekiyor. Belediye başkanlarının kontrolünden çıkarılması gerekiyor. İyi niyetli olan başkan yatırımlarını yapmıyor ancak yapmayan ise bugünkü tabloyu ortaya çıkarıyor. Yatırımların bir yere bağlanması gerekiyor. Direk olarak yatırımların devlet katkısından kesilmesi gerekiyor. Çünkü yaşanan fiili durum, bunu gösteriyor.

Öte yandan birikmiş borçların yapılandırılması şarttır. Bu yapılandırmada kaynak bulunması gerekiyor. Geçmiş borçların ödenmesi ve önümüzdeki dönem içerisinde aylık yatırımlar için çalışmalar yapılmalı. Belediyelerin büyük oranı yatırımları yapacak mali güçte değildir. Devlet katkısının artırılması olmazsa olmazdır. Şu anda bu yönde bir karar Bakanlar Kurulu’ndan geçti, ancak henüz belediyelere yansımadı. Ben bu kararı olumlu olarak değerlendiriyorum. Ancak ne kadar oranda yansıtılacağı konusunda net bir bilgi yok. Ek bir katkının gelmesi olumlu. Borçların yapılandırılmasına yönelik 15 yıl öngörülen sürenin maksimumudur. Belediyelerin borçlarına bakılıp, ne kadar ödeme yapabileceği kesinleştirilmeli, bu yönde adım atılmalıdır. Bütün belediyelerin borçlarını ödeyebilmeleri için 15 yıla ihtiyacı yoktur. Belediyeler ayrı ayrı değerlendirilmelidir”

Bu haber toplam 2091 defa okunmuştur