1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Özgürgün: “Parti bölünmeye gidiyor”
Özgürgün: “Parti bölünmeye gidiyor”

Özgürgün: “Parti bölünmeye gidiyor”

Kurultay’a doğru ‘üye krizi’ ile sancılı sürece giren UBP’nin Genel Başkanı Hüseyin Özgürün, ‘Her şey bakan isimleri açıklandıktan sonra başladı’ dedi, ‘bölünme endişesini’ dile getirdi…

A+A-

• Genel Başkanlığa altıncı adayın da çıktığı Ulusal Birlik Partisi’nde sular durulmuyor. ‘Üye yazılış şekli’yle ilgili tartışmalar sürerken, eleştirilen Genel Başkan Hüseyin Özgürgün de adayları ‘partiyi bölünmeye götürmek’le suçladı.

• “Arkadaşların aday oluş şekilleri ve niyetleri nedeniyle maalesef sürecin iyi sonuçlanacağını sanmıyorum. Ben seçilsem de seçilmesem de… Kurultay nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın arkadaşların niyetleri ve tavırlarından gördüğüm partinin bir bölünme sürecine gittiğidir.

• ”Zorlu Töre hariç benden bakanlık istemeyen yok. Tüm milletvekilleri, verseydim hepsi alırdı, bu net. Bütün olaylar o günden sonra başladı. O güne kadar aldığımız bütün kararlar oybirliğiydi. Keşke imkan olsa da 8-9 bakanlık verebilsek.”

• “2 ayda 8 bine yakın başvuru aldık. Genel Merkez’e de başvuru yapılabiliyordu ama bu başvuruların %10’u bile Genel Merkez’e yapılmış değil. 600 kadar kişi eklenecek, yani 6 bin 800’lerdeydi, 7 bin 500’ü geçecek. Tabi arada tek tük üyeliği düşenler de var.”

• “UBP Üye Formu’nda UBP’nin bütün ilkeleri yazıyor, başvuran üye olmak isteyen kişi onu imzaladıktan sonra be ne diyeyim? Tabi ki ben de memnuniyetle kabul ederim.”

• “Tabanın vereceği mesajı algılarım. Tabandan o güveni görmezsem partiden istifa olmaz ama ilk seçimlerde aday olur muyum emin değilim”


Yenidüzen(ÖZEL)

Genel Başkanlığa altıncı adayın da çıktığı Ulusal Birlik Partisi’nde sular durulmuyor. ‘Üye yazılış şekli’yle ilgili tartışmalar sürerken, eleştirilen Genel Başkan Hüseyin Özgürgün de adayları ‘partiyi bölünmeye götürmek’le suçladı.

Genç TV’de Aysu Basri Akter’in programına konuk olan Özgürgün, partide tüm önemli kararların ‘oybirliği’ ile alındığını, buna 8 bin üye ile kurultaya gitmenin de dahil olduğunu belirtti, “Ne olduysa bakanlıklar açıklandıktan sonra oldu” dedi.

“Zorlu Töre hariç benden bakanlık istemeyen yok”

Özgürgün’ün açıklamaları devamla şöyle:
“Bütün olaylar o günden sonra başladı. O güne kadar aldığımız bütün kararlar oybirliğiydi. Keşke imkan olsa da 8-9 bakanlık verebilsek. Ondan önce eleştiri yoktu ama parti halen yetkili kurulları tarafından yönetiliyor.”
Zorlu Töre hariç benden bakanlık istemeyen yok. Tüm milletvekilleri, verseydim hepsi alırdı, bu net.
Hükümet’e girmek bizim için bu kadar mı kötü oldu…”

“Bu tablo beni çok üzüyor”

“Çok üzücü bir tablo, bu tablo beni çok üzüyor. UBP seçmeni, sempatizanı, delegesi, üyesinin de bu tablodan mutlu olduğunu düşünmüyorum, ben mutlu değilim.
Hep bakanlığı ona verdin, öbürüne vermedin noktasına geliyor.
Parti içinde ‘yakın olduğu bir grup’ eleştirilerine de yanıt veren Özgürgün şöyle konuştu:
“Bugüne kadar tüm kararlar oybirliği ile alındı, Hükümet’e girme kadarı dahil… O kararda iki ret vardı, ama sadece iki ret. Bu kararlar alındıktan sonra mı ben birilerine daha yakın oldum? Hükümet sürecine kadar parti toparlanmıştı, Parti Meclisi böyle bir karar verdi hükümete girildi. Parti Meclisi’nin şimdi bu hükümete girmekten çok mutlu olmadığını söylediğini duyuyorum ama bu sorumluluktan kaçılmadı.”

‘Kurultay Hükümeti’

Hükümet’teki bakanlar için de ‘Kabine Hükümeti’ suçlaması hatırlatılan Genel Başkan Özgürgün, “Bunun sonu yok. Bu beş kişi değil de başka beş kişi olsa, onlar için de söylenecekti” dedi.

‘Üyelik tartışmaları’

“UBP’li olmayan, üye olmak için başvurur mu? UBP’ye üye olmak için gelenlere ben nasıl hayır diyeyim. Merkez Yönetim Kurulu toplandı, başvuruları 15 Ağustos’a kadar kabul edeceğine karar verdi. Parti Meclisi ilçelere bildirdi, haksızlık olmasın diye önce eski delegelerden başlayarak yazılmaya başlansın dedik. İlçe başkanlarına da üye yazmaları için yetki verdik.”

“2 ayda 8 bine yakın başvuru aldık… %10’u bile Genel Merkez’e yapılmış değil”

“2 ayda 8 bine yakın başvuru aldık. Genel Merkez’e de başvuru yapılabiliyordu ama bu başvuruların %10’u bile Genel Merkez’e yapılmış değil.
Listeler ilan edildi, 10 gün itiraz hakkı tanındı, bu süre de geçtiğimiz Pazartesi gün doldu. Her ilçe itirazlarını getirdi. MYK bu itirazları değerlendirdi.
600 kadar kişi eklenecek, yani 6 bin 800’lerdeydi, 7 bin 500’ü geçecek. Tabi arada tek tük üyeliği düşenler de var. Kamu görevlisi olan veya başka bir partinin delegesi olanlar ama 3-5’i geçmez. Sorduğumuzda biz o partiden istifa ettik diyorlar ama bize istifaları gelmedi.”

"Üye olmak isteyeni memnuniyetle kabul ederim”

“UBP Üye Formu’nda UBP’nin bütün ilkeleri yazıyor, başvuran üye olmak isteyen kişi onu imzaladıktan sonra be ne diyeyim? Tabi ki ben de memnuniyetle kabul ederim.”

İlçe başkanları, ‘bakan’…

Bütün İlçe Başkanları’nın aynı zamanda ‘BAKAN’ olduğu ve bununla ilgili eleştirilen hatırlatılması üzerine ise Ögürgün’ün ifadeleri şöyle:
“Geçmişte de bu çok oldu. Hükümet’in kurulma zamanını biz tayin etmedik. Keşke kurultaydan sonra hükümet kurulsaydı…
17 Ekim’de de İlçe Kongreleri var, yeniden seçilecek. Bazı ilçelere kurultaydan önce atama yapacağız.”

“Bölünme endişesi taşıyorum”

“Arkadaşların aday oluş şekilleri ve niyetleri nedeniyle maalesef sürecin iyi sonuçlanacağını sanmıyorum. Ben seçilsem de seçilmesem de…
Biri disiplin suçunu gerektirecek hareket sergilerse yetkili kurullar değerlendirir. Kurultay nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın arkadaşların niyetleri ve tavırlarından gördüğüm partinin bir bölünme sürecine gittiğidir.
Beni en çok üzen nokta da bu...
Her sıkıntılı dönemde partiyi toparlama adına ‘Hüseyin Özgürgün gelsin’, şimdi de parti toparlanınca ‘hemen çekilsin’… Bu bana iki defa rast geldi. İkinci kezdir bununla ben karşılaşıyorum.
Öyle bir noktaya geldik ki bir hükümet protokolü imzalandı, sorumluluklar var, fırsat verilmesi lazım.”

“İlk seçimde birinci parti olmamız durumunda yokum”

“Zaten ben ilk seçimde birinci parti olmamız durumunda yokum. İlk seçim dediğimiz de bir – bir buçuk sene içinde bir erken seçim görünüyor.
Aşırı istekli olmayan ama başarı halinde orada otururum diyen bir başkan var… Bu koltukta oturmak için her şeyi yapmayacağımı bilen arkadaşlar var, belki de onu zorluyorlar”.

“Birlikte hareket ediyorlar… Kumpas var…”

“Aday olan arkadaşlar birlikte hareket ediyorlar, zaten bunu gizlemiyorlar, söylüyorlar. Niyetleri partiyi bölmek mi bilmiyorum ama ‘aday çıkalım Özgürgün’ü ilk turda düşürelim, ikinci turda birleşelim’ gibi kumpas kurarak giderseniz, bu partiyi böler.
O niyette olmadıklarına inanmak istiyorum. Parti çok büyük zarar görüyor. Ne yapabileceğimi çok ciddi düşünüyorum. Yakıp, yıkıp orada oturmak niyetinde değilim.”

“Genel Başkan bile bakan değil diye düşünmediler”

“Maalesef bütün mesele bakanların isimlerinin ortaya çıkmasıyla başladı. Tüzük demiş ki, ‘Genel Başkan saptar’… Madem ki bu yetki Genel Başkan’a verilmiş, ben de oturdum istişarelerde bulundum belirledim. Hiç kimseyi severim- sevmem, iyi- kötü diye ayırmadım. Bütün niyetim partiyi toparlamaktı.
Bunun için de kabinenin dışında kalmam gerektiğini düşündüm. Genel Başkan bile bakan değil diye düşünmediler.”

-----------------------------------------------------------------------------------


Kurultay’da sadece başkan seçilecek!

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, 31 Ekim’de gerçekleştirilecek kurultayla ilgili de bilgi verdi.
“Bu ilk kez yapılacak bir şey ve biz de bilmiyoruz” diyen Özgürgün, MYK’nin geçtiğimiz günkü 6 buçuk saatlik toplantısında detayları görüştüğünü de belirtti.
Buna göre; UBP Kurultayı’nda sadece ‘Başkan’ seçilecek.
Parti Meclisi seçimi 17 Ekim’de ilçelerde yapılacak İlçe Kongreleri ile birlikte yapılacak.
Kurultay’da ‘protokol’ uygulanmayacak. Sadece adaylara 10-15’er dakikalık konuşma süresi verilecek, mali ve faaliyet raporu okunup hemen seçime geçilecek.
Her ilçe için 2, bazı büyük ilçeler için 3 masa kurulacak, 20-25 sandıkta oy kullanılacak.
10-12 saatlik bir oy kullanma süresi de öngörülüyor.

“Siyaseti bırakabilirim”

Kurultay sonrası ‘tabandan alacağı mesaja’ bağlı olarak partiyi değil ‘siyaseti bırakma’ sinyali de veren Hüseyin Özgürgün, “31 yaşında milletvekili oldum, 50 yaşındayım… siyasette çok uzun bir süre… Partide devam etmem kesim ama politikada devam eder miyim bilmem… Tabanın vereceği mesajı algılarım. Tabandan o güveni görmezsem partiden istifa olmaz ama ilk seçimlerde aday olur muyum emin değilim” dedi.

---------------------------------------------------------------

 

ADAYLARIN GÜNDEMİNDE ‘YARGIYA GİTMEK’ DE VAR…

Tatar: “Yaparsak birlikte yapacağız”

UBP Genel Başkan adaylığını açıklayan Ersin Tatar, üyelerle ilgili ‘suistimal’ olduğuna, tüzüğün ruhuna aykırı davranıldığına ve örgütsel yapının bozulduğuna işaret ederek, diğer başkan adayları ile durumu değerlendireceklerini ve gerekirse yargıya başvuracaklarını ifade etti.
Bu üye yapısıyla 31 Ekim’de kurultaya gitmenin sıkıntılı olacağına vurgu yapan Tatar, tüzük değişikliğinde de hukukçuların çelişkili maddeler tespitinde bulunduğuna işaret etti.

“Genel Yönetim Kurulu toplandı mı?”

Genel Yönetim Kurulu’nun toplanıp üyelerle ilgili ret kararı almasının ardından, Güzelyurt’tan iki kişinin çağrılarak, Güzelyurt Listesi ile ilgili karar alındığını savunan Tatar, “GYK bölgesel değil, tüm listelerle ilgili karar alır, GYK yeniden toplandı mı, biri bunu söylesin” şeklinde konuştu.
Güzelyurt Bölge Komitesi’nde de sıkıntılar olduğunu ifade eden Tatar, ‘merkezden yapılmaya çalışılanları’ eleştirdi.

“Bir aileden 15 kişiyi yazdılar”

“GYK’yi tekrar toplasınlar, karar alsınlar biz de görelim tamam diyelim” şeklinde konuşan Tatar, listelerin ‘disiplinsiz’ hazırlandığına vurgu yaptı.
“Bu partinin 30 yıllık kurultay ve ilçe delegeleri var. 3500 kişilik bir delege sayısı birden 7000’e çıkıyor, bu partiye yıllarını, emeklerini vermiş insanların içine bu siner mi?” diyen Tatar, üye listelerinin çığrından çıktığını, bir aileden 15 kişinin dahi yazıldığını belirtti.

------------------------------------

Saner: “Genel Başkan’a ulaşamıyorum”

UBP Genel Başkan adaylığını açıklayan partinin Mağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, adaylığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Hamza Ersan Saner Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, UBP’nin uzlaşı içerisinde kurultaya gideceğini ifade eden Genel Başkan adayı Ersan Saner, bu yarışı siyasi olgunlukla tamamlayacaklarını söyledi,  tüzüğe bağlı ve sadık kalınarak hareket edilmesi halinde kurultayda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.
UBPlilerin 31 Ekim’de yapacakları tercih ile yeni başkana bir fırsat verileceğine inandığını belirten Saner, bu yarışın demokratik bir şekilde sürdürüleceğini söyledi.
Saner, halkın takdiri ile iki dönemden beridir parlamentoda olduğunu ve beş yıla yakın bir süre de bakanlık görevi yürüttüğünü dile getirerek, UBP’nin  ilkeli bir siyaset ve yeni bir vizyonla yeniden var olması gerektiğini kaydetti.
Toplumsal olaylara duyarsız kalınamayacağını da ifade eden Saner, “31 Ekim’de gerçekleşecek olağan genel kurultayda ülkemize daha iyi hizmet vermek ve ekonomik refahı sağlamak üzere aday olduğunu” ifade etti.
Kurultay sürecinde yaşanan üye sorunlarına da değinen Saner, tüzüğün hazırlanma sürecini anlatarak, partiye üye yazma süreci ve son günlerdeki gelişmelerle ilgili UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü eleştirdi ve genel başkana ulaşamadığını, iletişim kuramadığını iddia etti.

“Başka bölgelerden arkadaşlar çağrılmış…”

UBP Genel Başkan adaylarından Ersan Saner, son durumla ilgili net bir bilgisi olmadığını ifade ederken, “Mağusa Bölgesi’nden arkadaşların toplantıya gitmediğini biliyorum ama başka bölgelerden arkadaşların çağrıldığı ve Başkan’la mütabakata varıldığı duyumu aldım” dedi.
Bir ‘görüş birliği’ olmadığını da ifade eden Saner, yeniden toplantı yapılacağı bilgisini de paylaştı.

Bu haber toplam 1824 defa okunmuştur