1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ÖZELLEŞTİRMELER YOLDA!
ÖZELLEŞTİRMELER YOLDA!

ÖZELLEŞTİRMELER YOLDA!

UBP-DP Azınlık Hükümeti tarafından sessiz sedasız imzalanan “Ekonomik ve Mali Protokol Anlaşması”na ilişkin yasa tasarısı Meclis’te OYÇOKLUĞU’yla onaylandı, RESMEN HAYAT BULDU… Mecliste yapılan oylamada 26 kabul, 16 ret oyu çıktı…

A+A-

 

• Özelleştirmelerin net bir şekilde takvime bağlandığı protokole göre; Limanların tamamında özel sektör devreye girecek. Telefon ve haberleşme hizmetleri de özelleştirilecek. KIB- TEK’te ise, hizmetler ayrıştırılarak şirketleştirilecek. Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi ise takvime bağlandı, Belediye sayıları da azaltılacak…

Yenidüzen (ÖZEL)

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı onayladı, ‘Özelleştirme Dönemi’ resmen başladı.

Özelleştirmeler yeni protokolde net bir şekilde takvime bağlandı. Limanların tamamında özel sektör devreye girecek. Telefon ve haberleşme hizmetleri özelleştirilecek. KIB- TEK’te ise, hizmetler ayrıştırılarak şirketleştirilecek. Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi ise takvime bağlandı.

KIB-TEK ayrıştırılacak!..

İşbirliği Anlaşması, , Kıb-Tek, Telekomünikasyon Dairesi ve limanlar alanında yasal değişiklik ve işletme devirlerini bir takvim çerçevesinde yapmayı öngörüyor.

Takvimlendirilmiş protokole göre,  Haziran 2017’ye kadar KIB-TEK üretim, iletim ve dağıtım fonksiyonlarına göre ayrıştırılacak, KIB-TEK bünyesinde üç ayrı şirket haline getirilecek, yasal düzenlemeler yapılacak.

En geç Ocak 2017’de Enerji sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla Enerji Dairesi kurulacak.

Kablo ile denizaltından elektrik enerjisi getirilmesi de yeni protokol içerisinde yer aldı. Buna göre Elektrik dağıtım sisteminin işletme hakkı devri Aralık 2017’ye kadar yapılacak, kablo ile elektrik enerjisi getirilmesi için da hukuki, altyapı Eylül 2017’ye kadar tamamlanacak.

Reel sektör güçlendirilecek

Telefon ve Limanlar’da da özelleştirme…

Haziran 2017’ye kadar Telekomünikasyon Dairesi’nde işletme devri yapılacak, 2018 sonuna kadar Deniz Yolu Ulaşımında Liman Otoritesi ve Liman Hizmetleri birbirinden ayrılacak.

2018 sonuna kadar Girne Turizm Limanı’nın işletme hakkı özele devredilecek. 3 yıllık Mali Protokol sonuna kadar Mağusa Yük Limanı işletme hakkı özele devredilecek.  Girne Antik Limanı işletmesi 2018 Aralık ayına kadar devredilecek.

Belediye sayısı azalacak…

Yerel yönetimlerin güçlendirmesi ve daha güçlü faaliyet kapasitesi kazandırılması yeni protokolde de yerini aldı.
Belediyelerin nüfusunun beş binin üzerine çıkarılması amaçlanırken, bu da beraberinde şu anda 28 olan belediye sayısının azaltılması anlamına geliyor.

Belediyeler yasasında kapsamlı değişiklik işle birlikte, Belediye ölçeği genişletilerek belediye sayısı azaltılacak. Yasanın ilk yerel seçimde devrede olması öncelikli amaç.

Reel sektörü için adımlar…

“Reel Sektörün Rekabet Gücünün ve Ekonomideki Payının Artırılması” altında 11 maddelik eylem planı oluşturuldu. Buna göre, Aralık 2018’de sonlanacak takvimle, çeşitli alanlarda özel sektörün önünün açılmasına ilişkin hedefler sıralandı:
“Yüksek Öğretimde İyi Yönetişim Sağlanarak Hizmet Kalitesi Artırılacaktır. Ülkenin Turizm Potansiyeli Daha Etkin Değerlendirilecektir. Liman Otoritesi İle Liman Hizmetleri Birbirinden Ayrılacak; Limanlar Özel Sektör Tarafından Kamu – Özel İşbirliği Modeliyle İşletilecektir.

Şehiriçi ve Şehirlerarası Toplu Taşımanın Yaygınlaştırılması Sağlanacaktır. Telekomünikasyon Dairesi Yeniden Yapılandırılacak, Telekomünikasyon Altyapısının İşletme Hakkı Devredilecektir. Yeterli Düzeyde ve Güvenilir Tarımsal Ürün ve Gıda Üretimini Rekabetçi Şartlarda Sağlayacak Bir Tarım Sektörü Oluşturulacaktır. Enerji Sektöründe Politika Belirleyici, Düzenleyici, Denetleyici Bir Kurumsal Yapı Oluşturulacak ve Enerji Güvenliği İle Verimliliği Artırılacaktır. Sanayi Sektörünün Rekabet Edilebilirliği Artırılacaktır. İş ve Yatırım Yapmanın Önündeki Engeller Kaldırılacaktır. Bütüncül Bir Yatırım Teşvik Sistemi Oluşturulacaktır.
Meslek Edindirmeye ve İstihdamın Artırılmasına Yönelik Çalışmalar Yapılacaktır.”

Bu haber toplam 4811 defa okunmuştur