1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'ORGAN NAKLİ' BAŞLIYOR
ORGAN NAKLİ BAŞLIYOR

'ORGAN NAKLİ' BAŞLIYOR

Yüzlerce hastanın dört gözle beklediği organ nakli ile ilgili çalışmalar tamamlandı, ilk nakil için geriye sayım başladı

A+A-

Sağlık Bakanı Gülle:  “2 hafta içerisinde nakiller başlayacak”


• ÖNCELİK BÖBREK NAKLİ… Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Organ Nakli Yasası’nın hayata geçmesinin böbrek hastaları için oldukça önemli olduğunu söyleyerek, ortalama 170-180 hastanın böbrek hastası olduğunu, birçoğunun nakil beklediği belirtti.


• HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDEN DOKTOR GELECEK… Böbrek nakillerinin 3 yıl boyunca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden gelecek uzman doktorlar tarafından yapılacağını dile getiren Gülle, bu süre içerisinde hastanedeki doktorların eğitimden geçeceğini, ardından da nakillerin buradaki doktorlar tarafından yapılacağını ifade etti

 

Ayşe GÜLER

Yüzlerce diyaliz hastasının dört gözle beklediği ‘organ nakli’ iki hafta içerisinde başlayacak.
‘Organ Nakli Yasası’ olarak bilinen “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın Meclis’ten geçmesinin ardından hızlanan tüzük çalışmaları tamamlandı.
‘Merkezi hastane’ olarak sadece Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne yapılacak olan organ naklinde öncelik böbrek nakline verildi.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, iki hafta içerisinde hastaların hazır olması halinde nakillerin başlayacağını ifade etti.
Nakiller ilgili çalışmaların Koordinasyon Kurulu tarafından yürütüleceğini söyleyen Gülle, sağlık durumu acil olan ve vericisi bulunan hastalara öncelik tanınacağını kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi’nden uzman doktor gelecek…
Uzun süredir üzerinde çalışılan organ nakli için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzman doktorlar gelecek.
Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği, 3 yıl boyunca nakiller Türkiye’den gelecek uzman doktorlar tarafından yapılacak.
Bu süre içerisinde hastanelerde görevli doktorlar bir dizi eğitimden geçecek, ardından da nakilleri gerçekleştirecek.

---------------------------------------------------------------

“Merkezi hastane yeterli”

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan hastane başhekimleri, organ naklinin sadece Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılacağını söyledi.
Başhekimler, bu alanda merkezi bir hastanenin yeterli olduğunu ifade etti.


Ameliyathaneler hazır…

Organ naklinin yapılacağı ameliyathanelerin alt yapıları da güçlendirildi. Bu alandaki çalışmalar tamamlanırken, personel de eğitimden geçirildi.

Koordinasyon Kurulu kurulmuştu…

Bilindiği üzere  “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın 5’inci maddesi doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan “Koordinasyon Kurulu”  kurulmuştu.
Koordinasyon Kurulu insan sağlığının en üst düzeyde korunmasını sağlamak için insanlarda kullanılacak insan hücre, doku ve organlarının kalite, etik ve güvenlik standartlarının düzenlenmesi koşullarını düzenleyerek; hücre, doku ve organların bağışlanması,  tedariki, test edilmesi, işlenmesi, korunması, saklanması, dağıtımı, nakli ve gereğinde imha edilmesi konularında ulusal stratejileri belirlemek, alınması gereken önlemleri almak, mevcut durumun gelişimine yönelik plan ve programları “yetkili otoriteye” önermek üzere oluşturulmuştu.


-----------------------------------------------------------------


Sağlık Bakanı Gülle: “2 hafta içerisinde nakiller başlayacak”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, iki hafta içerisinde hastaların hazır olması halinde nakillerin başlayacağını ifade etti.
Nakiller ilgili çalışmaların Koordinasyon Kurulu tarafından yürütüleceğini söyleyen Gülle, sağlık durumu acil olan ve vericisi bulunan hastalara öncelik tanınacağını kaydetti.
Gülle, sıralamanın Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gerçekleşeceğini dile getirdi. 

“Birçok diyaliz hastası nakil bekliyor”

Organ Nakli Yasası’nın hayata geçmesinin böbrek hastaları için oldukça önemli olduğunu söyleyerek, ortalama 170-180 hastanın böbrek hastası olduğunu, birçoğunun nakil beklediği belirtti.
Gülle, organ naklinin ilk etapta Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılacağını ifade etti.
Böbrek nakillerinin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden gelecek uzman doktorlar tarafından yapılacağını dile getiren Gülle, 3 yıllık süre içerisinde de hastanedeki doktorların eğitimden geçerek, gerekli tecrübeyi elde edeceğini belirtti.


----------------------------------------------------------------

HASTANE BAŞHEKİMLERİ NE DEDİ?

Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr Ramadan Kamiloğlu: “Böbrek nakline başlayacağız”

Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr Ramadan Kamiloğlu, en geç bir ay içerisinde böbrek naklinin başlamasının öngörüldüğünü açıkladı.
Kamiloğlu, alt yapı çalışmalarının tamamlandığını belirterek, hastanedeki tüm ameliyathanelerin organ nakli yapabilecek seviyede olduğunu, herhangi bir eksikliğin bulunmadığını kaydetti.
Verici olan hastalarla birlikte sağlık durumu acil olan hastalara öncelik tanınacağını vurgulayan Kamiloğlu, Türkiye’den 1 veya 2 doktorun gelerek organ nakli çalışmalarına katkı koyacağını söyledi.
Kamiloğlu, sayısını tam olarak bilmemekle beraber böbrek nakli bekleyen hasta sayısının oldukça fazla olduğunu dile getirerek, ülkede en fazla böbrek nakline ihtiyaç olduğunu söyledi.
Böbrek nakline yönelik çalışmaların düzene girmesinin ardından diğer organ nakillerine başlayacaklarını ifade eden Kamiloğlu, tüm doktorların bu konuda gerekli eğitimden geçtiğini sözlerine ekledi.

 

Mağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr Aykut Üretici: “Hastaları, Lefkoşa’ya yönlendiriyoruz”

Yoğun Bakım Ünitesi bulunmaması nedeniyle Mağusa Devlet Hastanesi’nde organ naklinin yapılmadığını söyleyen Başhekim Dr Aykut Üretici, gelen hastaları Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne yönlendirdiklerini dile getirdi.
Üretici, bakanlık tarafından imzalanan protokole göre organ nakli yapacak ekibin Türkiye’den geleceğini, ekip içerisinde burada görevli doktorların da yer alacağını belirtti.

 

Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr Salih Beyoğlu: “Tek bir merkezde yapılacak”

Öte yandan Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr Salih Beyoğlu ise organ naklinin sadece ‘merkezi hastanede’ yapılacağını, bu yüzden hastanelerinde böyle bir çalışmanın olmadığını belirtti.
Beyoğlu, organ nakli konusunda bir merkezin yeterli olacağını söyledi.

Bu haber toplam 2269 defa okunmuştur