1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Önce ‘su’, sonra ‘ekonomik protokol’
Önce ‘su’, sonra ‘ekonomik protokol’

Önce ‘su’, sonra ‘ekonomik protokol’

Türkiye’den Ada’ya ulaşan ‘suyun yönetimi ve işletme modeli’ bugün Ankara’da konuşulacak

A+A-

‘İleri istişareler’ için Ankara’ya giden Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Maliye Bakanı Birikim Özgür,  Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren 2 gün boyunca su konusunda yoğun mesai yapacak.

ÖZGÜR: “EKONOMİK PROTOKOL GÖRÜŞMELERİ BİR HAFTA SONRA…” 2 günlük ziyarette sadece su konusunun konuşulacağını kaydeden Maliye Bakanı Birikim Özgür, “Bu anlaşmaya imzayı attıktan sonra bir hafta içerisinde tekrardan 2016-2018 programını görüşmek için Ankara’ya gelmemiz gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

ŞAHALİ: “TARAFLAR ARASINDA ANLAYIŞ BİRLİĞİ VAR”…Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise taraflar arasında karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu kaydederek, “Karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum” dedi.

ATUN: “EN GEÇ SALI NİHAİ MUTABAKATA VARILIR…"Türkiye'den KKTC'ye gelen suyun dağıtımında anlaşmazlık olan herhangi bir nokta yok. Pazartesi veya en geç salı günü nihai mutabakata varılır ve süratle de dağıtım olur ve dağıtım olunca da biz nasıl evlere ulaştırılır artık onu planlayacağız.”


Ayşe GÜLER

Türkiye’den Ada’ya ulaşan ‘suyun yönetimi ve işletme modeli’ bugün Ankara’da masaya yatırılacak.

Başbakan Ömer Kalyoncu’nun mektubuna Türkiye’den olumlu yanıt gelmesinin ardından ‘ileri istişareler’ için Ankara’ya giden Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Maliye Bakanı Birikim Özgür,  Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren 2 gün boyunca su konusunda mesai yapacak.

Görüşme öncesi YENİDÜZEN’e bilgi veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, su konusunda KKTC kanadının sunduğu ‘ileri istişareleri’ Türkiye’deki yetkililerle yüz yüze görüşeceklerini söyledi.

2 günlük ziyarette sadece su konusunun konuşulacağını kaydeden
Özgür, “Bu anlaşmaya imzayı attıktan sonra bir hafta içerisinde tekrardan 2016-2018 programını görüşmek için Ankara’ya gelmemiz gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

Görüşmeler Maliye Bakanlığı’nda…

4 bakan, yoğun su mesaisine bugün TC Maliye Bakanlığı’nda saat 10.00’daki toplantı ile başlayacak.

Çalışmaların ardından bakanlar, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile akşam yemeğinde bir araya gelecek.
Yarınki program ise bugün gerçekleşecek toplantı sonrasında belli olacak, herhangi bir sıkıntı yaşanmaması halinde yarın resmi ziyaretler yapılacak.

Ekonomik Protokol görüşmesi 1 hafta sonra…

Sadece su konusunun masaya yatırılacağı görüşmeler sonrasında ise bu kez 2016-2018 Ekonomik Protokol çalışmaları için Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün, bir hafta sonra yeniden Ankara’ya gitmesi gündeme gelecek.

Belediyeler bilgilendirilmişti…

Hatırlanacağı üzere Ankara’da bugün gerçekleşecek toplantı öncesinde geçtiğimiz Cuma günü Belediyeler Birliği’nde ‘bilgilendirme’ toplantısı gerçekleştirilmişti.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Maliye Bakanı Birikim Özgür belediyelere süreç ile ilgili bilgi vermiş, belediyelerin merak ettiği sorular masaya yatırılmıştı.

---------------------------------------------------

Maliye Bakanı Birikim Özgür: ‘İleri istişareleri yüz yüze görüşeceğiz’

Maliye Bakanı Birikim Özgür, su konusunda KKTC kanadının sunduğu ‘ileri istişareleri’ Türkiye’deki yetkililerle yüz yüze görüşeceklerini söyledi.

TC Maliye Bakanlığı’nda bugün saat 10.00’da başlayacak toplantı öncesinde YENİDÜZEN’e bilgi veren Özgür, 2 günlük ziyarette sadece su konusunun konuşulacağını kaydetti.

Maliye Bakanı Özgür, “Bu anlaşmaya imzayı attıktan sonra bir hafta içerisinde tekrardan 2016-2018 programını görüşmek için Ankara’ya gelmemiz gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

Toplantı sonrasında bu akşam Kıbrıs’tan Sorumlu TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yemekte bir araya geleceklerini belirten Özgür, yarınki programın ise bugün yapılacak toplantıların ardından kararlaştırılacağını, herhangi bir sıkıntı yaşanmaması halinde yarın resmi ziyaretler gerçekleştireceklerini dile getirdi.

“Suyun en hızlı şekilde halkın çeşmesinden akmasını sağlamak yönünde çalışacağız”

Öte yandan KKTC ve TC yetkililerinin Kuzey Kıbrıs’ta 24-25 Aralık tarihlerinde su konusunu görüşmek için bir araya geldiğini hatırlatan Özgür,  yapılan toplantıda Kuzey Kıbrıs tarafının önerilerinin kabul edildiğini söyledi.

Özgür, söz konusu görüşmelerin ardından Başbakan Ömer Kalyoncu’nun istişareleri sonrasında ise ‘ileri istişare’ maksatlı yeni önerilerin Türkiye’ye sunulduğunu belirtti.

“Bu tarihlerdeki uzlaşıyı güçlendirecek şekilde son çalışmaları tamamlayıp en hızlı şekilde suyun halkın çeşmesinden akmasını sağlamak yönünde çalışacağız” diyen Özgür sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim önerilerimiz belediyelerin işletme bacağında etkin roller üstlenebileceği modeli öngörüyordu. Onların bakış açısına göre Türkiye’yi de rahatsız edecek bir şey yoksa bu modelle öneriler güçlenecek, hızla teknik şartnameyi hazırlama noktasına geleceğiz”

------------------------------------------------------

“İşletmecinin siyaset tarafından engellenmeyeceği bir yapı…”

Özgür, “Yeni modelde belediyelerimizin hem suyun yönetiminde hem yürütülecek olan teknik şartname hazırlığı ve ihale süreçlerinde, hem de ihalenin ardından belirli bir süre bir işletmeci tarafından yürütülecek olan dağıtım faaliyetleri esnasında bu dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili karar mekanizması içerisinde yer alabilmesi adına ve bilhassa finansman mali giderler yönünden belediyelerimizin karşı karşıya kalabileceği bir takım risklerin bertaraf edilebilmesi adına biz yoğun bir çalışma yürüttük. Son önerilerimiz de bu minvalde bir içeriğe sahiptir” dedi.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın bu modelin iyi bir şekilde işlemesini istediğini kaydeden Özgür,“İşletmecinin siyaset tarafından engellenmeyeceği, verimli çalışabileceği koşulların oluşturulmasını aynı zamanda da kamunun gücünü en etkin şekilde hissettirebileceği bir yapının ortaya çıkabilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Birikim Özgür, “Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği, yasalarımızla uyumlu bir model ortaya çıksın diye biz üzerimize düşeni yaptık ve gelinen aşamada artık 8-9 Şubat görüşmeleri ile birlikte hükümetler arası anlaşma son şeklini almış olacak ve önümüzdeki günlerde iki ülke tarafından çok büyük ihtimalle imzalanmış olacak” dedi.

“Proje artık son aşamada…”

Özgür, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi.

Özgür, “Bizi çok ciddi bir iş yükü bekliyor. Bunun bilincindeyiz. Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde ne gibi alt yapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek.

Bütün bunlar bizim hükümetimizin tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz” dedi. (TAK)

----------------------------------------------------------------------


Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali  “Hassasiyetlere anlayışlı davranılırsa…”

Öte yandan TAK’a konuşan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, taraflar arasında karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu kaydederek, “Karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum” dedi.

Şahali suyun bu süreçte daha çok evsel kullanımı ve belediyelerle ilişkisinin tartışıldığına işaret ederek, tarımsal amaçlı kullanımın da ele alınması gerektiğini söyledi.

Şahali, tarımsal amaçlı kullanımın mümkün olabilmesi için mevcut kaynakların doğru yönetilmesi; suyun mevcut ve muhtemel tarımsal alanlarda en etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Hem evsel hem tarımsal…”

Bakan Şahali, şöyle devam etti:
“Suyun yönetimine ve işletmesine bir bütün olarak yaklaşma zorunluluğumuz var. Türkiye’den gelen suyun işletmesi elbette önceliklidir ve buna bağlı olarak suyun yaratacağı etkiyle yerel su kaynaklarımızın geliştirilmesi ve kalitesinin artırılması çok daha büyük bir önem ifade ediyor. Çünkü yıllık 75 milyon metreküp su aslında KKTC’nin bugün için ihtiyaç duyduğunun üstünde bir su olarak değerlendirilir. Dolayısıyla hem evsel, hem de tarımsal kullanım için Türkiye’den gelen su yeterli olabilmektedir. Bu nedenle mevcut su kaynaklarımızın ıslahı ve geliştirilmesi ile ilgili çabalar bu süreçte en az gelen suyun işletmesi kadar önem arz eder. Bizler bunu da bir bütün olarak ele alacağız ve ona göre çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

Türkiye’de yapacakları görüşmelerde karşılıklı hassasiyetlerin dikkate alınacağını kaydeden Şahali, bir sonuca ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

Bakan Şahali, “Karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu söylemek mümkündür dolayısıyla karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum ve son derece müsterihim. Umarım ki hem KKTC hem de TC halkı için son derece pozitif bir yeni işbirliği alanını teyit etmiş olacağız ve bu çerçevede KKTC’de yeni bir su iklimi oluşmuş olacak” dedi. (tak)

--------------------------------------------------------
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun: ‘En geç Salı nihai mutabakata varılır’

Öte yandan, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KKTC'den 4 bakanın Asrın Projesi” diye adlandırılan KKTC’ye Su Temini Projesi’nin son dağıtım aşamasının tamamlanmasına ilişkin Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini, bakanların ziyarette muhatapları bir araya geleceğini kaydetti.

AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Atun, projeyle başından itibaren ilgilenen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile de bir araya geleceklerini belirterek, "Görüşmeler suyun KKTC’ye dağıtımının ve bundan sonraki yatırımların nasıl olacağının modellemesiyle alakalıdır. Zaten buna ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından bize gönderilen geniş çaplı bir taslak vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin öngörüleri 2010-2011 yılında yaptığımız görüşmelerde vardığımız mutabakatlarda suyun dağıtımın özel şirket tarafından, denetlemenin de kamu eliyle yapılmasıydı. Anlaşma bu ahvalde şekillenecektir. Gerisi teferruattır" şeklinde konuştu.

"Bunu KKTC hükümeti de değerlendirmiştir ve benimsemiştir" diyen Atun, "Türkiye'den KKTC'ye gelen suyun dağıtımında anlaşmazlık olan herhangi bir nokta yok. Pazartesi veya en geç salı günü nihai mutabakata varılır ve süratle de dağıtım olur ve dağıtım olunca da biz nasıl evlere ulaştırılır artık onu planlayacağız. İhale de bittikten sonra da dağıtım özel şirketlere devredilecek ve su KKTC halkının kullanımına girmiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Su bu kurak topraklara hayat getirecek"

Su temin projesi sayesinde her şeyden önce ana vatanın yüksek bereketli suyunun bu kurak topraklara hayat getireceğini söyleyen Bakan Atun, şunları kaydetti:
"Proje ile Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye sayısız kopmaz bağlara bir fiziki bağ daha eklemiş oluyoruz. Adamız kurak bir ada. Her yıl yağışlara bağlı olarak su kullanımı ve su arzı belirleniyor. Haliyle adada kuraklık büyük ölçüde kalkacaktır. Kesintisiz bir arz meydana gelecektir. Uzun vadede suyun fiyatının ne olacağı bilinecek ve bu da yatırımcılar açısından son derece önemli bir unsurdur.

Şu anda Kıbrıs görüşmeleri konusunda çözüm süreci içerisindeyiz. Su Temin Projesi sayesinde Kıbrıs Türkü’nün elinde yıllık 75 milyon metreküp su olacak ve 50 yıllık bir süre ile bize ada üzerinde çok önemli bir stratejik koz olacaktır. Su gerek çözüm sürecine yönelik gerekse çözüm sürecinden sonraki federal çatı altında Kıbrıs Türk sermayesinin, Kıbrıs Türk insanının elinde bu kadar değerli, son derece güçlü ve ana vatan kaynaklı bir enerji unsuru olmuş olacak."

Atun, ilerleyen yıllarda bölge coğrafyasında İsrail gibi farklı ülkelere de suyun arz edilmesinin söz konusu olabileceğini belirterek, Kıbrıslı Türk sermayesinin de, Kıbrıs Türk siyaseti ve devletinin de çok önemli stratejik bir güce sahip olacağını kaydetti. (TAK)

Bu haber toplam 2104 defa okunmuştur