1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ÖDEYEN ‘ENAYİ’ OLACAK
ÖDEYEN ‘ENAYİ’ OLACAK

ÖDEYEN ‘ENAYİ’ OLACAK

Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılmasına yönelik çalışma yürütmesi, bu çalışmanın vatandaşa nasıl yansıyacağı sorusunu gündeme getirdi.

A+A-

 

• 250 BİN ARACIN 100 BİNİ SEYRÜSEFERSİZ!... Trafikte 250 bin civarındaki aracın yüzde 60’ı yani 150 bini seyrüseferli, 100 bini ise SEYRÜSEFERSİZ olarak seyrediyor.120 ile 130 bin arasında da kayıttan düşen yani 3 yıl seyrüsefer çıkarmamış araçlar bulunuyor. 

• SEYRÜSEFER RUHSATINI ÇIKARANLARA NE OLACAK?...150 bin aracın seyrüseferli olduğu düşünüldüğünde,  seyrüsefer ruhsatını çıkaran vatandaşlara nasıl bir çalışma yapılacağı merak uyandırıyor

• YENİDÜZEN, vatandaşın her 50 TL’lik akaryakıt alışverişinde devlete, benzin istasyonu ve dolum tesisine kalan geliri araştırdı. Devletin kasasına şu anda, en fazla kullanılan akaryakıtlardan biri olan 95 oktan için 50 TL’lik benzin alışverişinde fon geliri ve KDV olarak toplamda 25.72 TL giriyor. Alınan benzinin yarısından fazlası devlete ‘gelir’ olarak yansıyor.


50 TL’lik akaryakıttaki vergiler:


Ayşe GÜLER

Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılmasına yönelik çalışma yürütmesi, gözleri bu çalışmanın vatandaşa nasıl yansıyacağına çevirdi.

Daha önce de eski Maliye Bakanı Birikim Özgür tarafından üzerinde çalışılan ancak akaryakıt fiyatlarına bağlı oluşacak pahalılık nedeniyle endişe yaratan çalışmanın yeniden gündeme gelmesi kafalarda karışıklığa neden oldu.

Devletin kasasına şu anda, en fazla kullanılan akaryakıtlardan biri olan 95 oktan için 50 TL’lik benzin alışverişinde fon geliri ve KDV olarak toplamda 25.72 TL giriyor. Alınan benzinin yarısından fazlası devlete ‘gelir’ olarak yansıyor.

Trafikte seyreden 250 bin civarı aracın yüzde 60’ının yani 150 binin seyrüseferli, 100 bin aracın da SEYRÜSEFERSİZ olduğu düşünüldüğünde, ortaya çıkan tablo vatandaşları da korkutuyor, seyrüsefer ruhsatını çıkaran vatandaşlara nasıl bir çalışma yapılacağı merak uyandırıyor.

Yapılması düşünülen çalışma ile devletin elde edeceği gelirin daha da artacağı, vatandaşın alacağı akaryakıt bedellerinde de yükseliş yaşanacağı konuşuluyor.

Eski Maliye Bakanı, CTP Milletvekili Birikim Özgür, kendi bakanlık döneminde de seyrüsefer harçlarının akaryakıta yansıtılması yönünde çalışmalar yürüttüklerini, ancak akaryakıt fiyatlarına bağlı oluşacak pahalılığın kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi.

Öte yandan Benzinciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ertan Fidan ise bu çalışmanın hayata geçmesi halinde akaryakıt fiyatlarında yaşanacak artışın, piyasalara yansıyacağını böylelikle halkın bu durumdan ciddi şekilde etkileneceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise seyrüseferin kaldırılması noktasında araç sahiplerinin mağdur olmaması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydederek, uygulamanın hayata geçmesinden önce seyrüsefer ödeme durumunda olan araç sahiplerinin mağdur olmaması için uğraş içerisinde olduklarını, çalışmaların gelecek hafta net bir şekil alabileceğini açıkladı.

250 bin aracın 100 bini SEYRÜSEFERSİZ!

Trafikte 250 bin civarındaki aracın yüzde 60’ı yani 150 bini seyrüseferli, 100 bini ise SEYRÜSEFERSİZ olarak seyrediyor.

Öte yandan 120 ile 130 bin arasında da kayıttan düşen yani 3 yıl seyrüsefer çıkarmamış araçlar bulunuyor. 


Devlete, benzin istasyonuna ve dolum tesisine kalan kar ne?

YENİDÜZEN, vatandaşın her 50 TL’lik akaryakıt alışverişinde devlete, benzin istasyonu ve dolum tesisine kalan geliri araştırdı.

95 oktan, 98 oktan, Eurodizel ve gazyağı için ayrı ayrı yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıkan tablo, elde edilen vergiyi de su yüzüne çıkardı.

Örneğin aracına 50 TL’lik 95 oktan akaryakıt alan bir kişiden devlete fon geliri olarak 21,06 TL kalıyor, bununla birlikte 4.66 TL’de KDV kalıyor, bu rakam toplandığında 25.72 TL’yi buluyor.
Söz konusu rakam üzerinden dolum tesisi 1.53 TL kar alıyor, ürünün asıl bedeli ise 18.06 TL olarak belirleniyor.

98 oktan…

Aracına 98 oktanlık 50 TL değerinde benzin alan bir vatandaştan devlet 21.67 TL fon geliri, 4.55 TL’de KDV alıyor, toplam olarak 26.22 TL’yi bulunuyor.

Bu rakamdan dolum tesisine kalan kar 1.44 TL, benzin istasyonuna kalan kar ise 4.69 TL oluyor.

Yapılan hesaplamaya göre ürünün esas değeri 17.65 TL olarak tespit ediliyor.

Gazyağı…

Gazyağında ise ak vatandaşın ödediği 50 TL’nin 22.17 TL’si fon geliri, 4.55 TL’si KDV toplamda ise 26.72 TL’si devlete aktarılıyor.

Bununla birlikte benzin istasyonunun elde ettiği kar 4.69 TL iken, dolum tesisinin karı da 1.65 TL olarak hesaplanıyor.

Ürünün esas değeri ise 16.94 olarak belirleniyor.

Eurodizel…

Son olarak 50 TL’lik Eurodizel de devlete fon geliri olarak 21.32 TL, KDV olarak da 4.55 TL kalıyor, toplamda bu rakam 25.87’ye denk geliyor.

Dolum tesisinin aldığı kar 1.65 TL olarak belirlenirken,  benzin istasyonun aldığı kar da 4.69 TL olarak hesaplanıyor.

Yapılan hesaplamalara göre ürünün esas değeri de 17.79 TL olarak ortaya çıkıyor.

-------------------------------------------------


Eski Maliye Bakanı, CTP Milletvekili Birikim Özgür: “Akaryakıt fiyatlarına bağlı oluşacak pahalılık bizi endişeye sevk etmişti”

Eski Maliye Bakanı, CTP Milletvekili Birikim Özgür, kendi bakanlık döneminde de seyrüsefer harçlarının akaryakıta yansıtılması yönünde çalışmalar yürüttüklerini ancak akaryakıt fiyatlarına bağlı oluşacak pahalılığın kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi.

Seyrüsefer harçlarının akaryakıta yansıtılmasıyla enflasyonu artırıcı olası etkileri üzerinde ciddi değerlendirme yapılması gerektiğini ifade eden Özgür,  sadece akaryakıt fiyatlarındaki artış değil aynı zamanda akaryakıt kullanımının yüksek olduğu iş araçlarının kullanıldığı tüm sektörlerde, buna bağlı marketlerde satılan tüm ürünlerde de akaryakıt fiyatlarına bağlı oluşacak pahalılığın endişe yarattığını vurguladı.

Özgür sözlerini devamla şöyle sürdürdü: “Oluşması olası ilave hayat pahalılığının Eşel Mobil uygulamasıyla kamu giderlerine de yansıyacağı öngörülebilirdir. Gelirleri artırmak için gündeme getirilecek yeni bir uygulamanın giderleri ne kadar artıracağının netleştirilmesi gerekir ki amaçtan sapma riski bertaraf edilebilsin. Bir diğer husus ise seyrüsefer harcından muaf araçların durumudur. Bunların bir örneği tarım sektöründe kullanılan araçlardır. 2015 yılında 7 bin 703 araç bu muafiyetten yararlanmıştır. Seyrüsefer harçlarının akaryakıta yansıtılması halinde bu gibi muafiyet uygulamalarının nasıl çözümleneceğine de açıklık getirilmelidir. Bu sorunun halli için renkli yakıt uygulaması bir alternatiftir ancak denetimi ne derece mümkün olabilecektir?”


“Güney’de de 2015 yılında benzer bir çalışma yapılmış yılsonunda bu uygulamadan vazgeçilmişti…”

Güney’de ise 2015 yılında benzer bir çalışma yapıldığını ancak yılsonunda bu uygulamadan vazgeçildiğine vurgu yapan Özgür, “Buna bağlı olarak sadece kuzeyde seyrüsefer harçlarının akaryakıta yansıtılması halinde akaryakıt fiyatlarının kuzeyde daha yüksek olması riski de vardı. İyi hesaplanmaması halinde yurttaşlarımızın akaryakıt ihtiyacını güneyden karşılaması ve bu nedenle gelirlerin düşmesi ihtimali de doğmuştu” dedi.

Özgür şunları söyledi: “Bu ve benzeri riskleri bertaraf etmek için maktu ücret uygulamasıyla birlikte harçların sadece belirli bir kısmının akaryakıta yansıtılması durumunda yurttaşlarımızın her yıl Araç Kayıt Dairesi’ne ödeme yapma zorunluluğunun ortadan kaldırılamayacağı gibi yeni düzenleme için belirlenecek formülün çok daha karmaşık bir hale geleceği de tespit edilmişti. Çünkü bu formül aynı zamanda motor hacmine göre bazı katsayıları içerirken lüks araçların gerektiği gibi vergilendirilmesini de sağlayacaktı”

Yıllık harcı ödeyenler…

Yeni uygulamaya geçişle birlikte yıllık harcını ödemiş yurttaşların yaşayacağı mağduriyeti gidermek adına geri ödeme planı üzerinde durduklarını açıklayan Özgür, konunun birçok yönden dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Özgür, vergi tekniği açısından ise akaryakıta yansıtılacak ödemenin dolaylı vergi olacağını vurgulayarak, “Bilindiği üzere toplam vergiler içerisinde dolaylı vergiler ne kadar çoksa o ülkede vergi adaleti o kadar düşüktür demektir. Bizim zaten dolaylı-dolaysız vergi oranımız olması gerekenden yüksektir ve vergi düzenimize ilişkin atacağımız adımların dolaylı vergileri azaltacak adımlar olması bu bakımdan büyük önem taşımaktadır. Konu bu bakımdan da bizi düşündürmekteydi. Her şeye rağmen hükümetin yürütmekte olduğu çalışmayı sonuçlandırmasını beklemekte yarar vardır” diye konuştu.

2015’teki gelirler…

Özgür, 2015’te motorlu taşıtlar vergisinden devletin elde ettiği gelirin yaklaşık 100 milyon TL olduğu,  bunun yaklaşık 20 milyon TL’sini yeni araç kayıtlarından oluştuğunu, seyrüsefer harçlarından sağlanan gelirin 80 milyon TL civarında olduğunu da aktardı.

“Gerek kayıttan düşen araçlarla ilgili gerekse kayıtlı olduğu halde seyrüsefer harcı düzenli ödenmeyen araçlarla ilgili tedbir alıp gelir düzeyini 80 milyon TL’den 120-130 milyon TL’ye çıkarmak mümkündür” diye konuşan Özgür, “Hükümetlerin bu konuda çalışma yürütmesi mantıklıdır ve adaleti sağlayacak yeni bir düzenlemeye geçilmesinde çok büyük yarar vardır” şeklinde konuştu.

Temenni…

“Temennimiz hem yurttaşlarımızı ödeme için zaman kaybından kurtaracak hem adalet duygusunu geliştirecek hem de zamsız bir şekilde bu alandaki gelirleri artıracak yeni bir düzene geçişin sağlanmasıdır” diyen Özgür sözlerini şöyle tamamladı:  “Bu dönemde çalışmalar tamamlanmadan hükümet yetkilileri tarafından yapılan ardı arkası kesilmeyen soyut açıklamalar nedeniyle şimdi gelirlerin düşmesi riskinin doğduğu da bir gerçektir.

Yurttaşlarımız seyrüsefer harçlarını ödemekle yeni sistemin olası avantajlarından yararlanabilmek için risk alıp yeni sistemi beklemek ikilemi ile karşı karşıya bırakılmıştır”

------------------------------------------------------------------

Benzinciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ertan Fidan: “Akaryakıt fiyatlarında yaşanacak artış, piyasalara yansıyacak”

Benzinciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ertan Fidan ise bu çalışmanın hayata geçmesi halinde akaryakıt fiyatlarında yaşanacak artışın, piyasalara yansıyacağını böylelikle halkın bu durumdan ciddi şekilde etkileneceğini belirtti.

Fidan, eski Maliye Bakanı Birikim Özgür döneminde de üzerinde çalışıldığını, konuya hem devlet hem de tüketici yönünden yaklaşılması gerektiğini ifade etti. 

Araç ruhsatlarının büyük bir kısmının yenilenmediğini, ruhsatsız araç sürüşünün gündemde olması nedeniyle devletin tahsilat yapamayarak, gelir kaybı yaşadığını dile getiren Fidan, “Şu anda araç her hareket ettiğinde vergiyi alacak. Bu yönde devlet haklı” şeklinde konuştu.

Fidan, tüketiciler açısından ise çalışmanın yürürlüğe girmesi ile vatandaşların çok daha fazla vergi ödeyeceğini, ‘halk cezalandırılıyor’ gibi bir tablonun ortaya çıkacağını savundu.

Kamyon veya tırların ruhsat ücretlerinin 600 TL ile 1000 TL arasında değiştiği bilgisini veren Fidan, en çok yakıt tüketen sektörlerde akaryakıt üzerinden ödeme yapılması halinde 50 TL’lik ekstra maliyet oluşabileceğini söyledi.

Fidan, ithalata yönelik bir ülke olmamız nedeniyle de akaryakıt fiyatlarındaki artış sonucunda ithalatçıların maliyet fiyatlarını yükselteceğini, bu durumun halka yansıyacağına dikkat çekti.

-------------------------------------------------------------


Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş: “Seyrüseferin kaldırılması noktasında araç sahiplerinin mağdur olmaması için çalışıyoruz”

Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, seyrüseferin kaldırılması noktasında araç sahiplerinin mağdur olmaması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
Denktaş, dün bir kabulü esnasında seyrüsefer ücretlerinin kaldırılarak akaryakıt ücretlerinde düzenlemeye gidilmesi çalışmaları konusunda açıklama yaptı.

Uygulamanın hayata geçmesinden önce seyrüsefer ödeme durumunda olan araç sahiplerinin mağdur olmaması için uğraş içerisinde olduklarını, çalışmaların gelecek hafta net bir şekil alabileceğini kaydeden Denktaş, konuyla ilgili 25 Mayıs Çarşamba günü bir toplantı daha yapılacağını, amaçlarının uygulamayı süratle hayata geçirmek olduğunu söyledi.
Denktaş, uygulamayı hayata geçirmeden önce, yasaya son şekli verildikten sonra görüşler için bir süre verileceğini de kaydetti.

Bazı ekonomistlerin açıklamalarına da  atıfta bulunan Denktaş, konuyla ilgili yönlendirilen soruların yanıtlarının teknik heyette var olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 4711 defa okunmuştur