1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Malta’da LGBT Hakları
Malta’da LGBT Hakları

Malta’da LGBT Hakları

"Asla vazgeçmeyin. Karşınızdaki kitleyi belirleyin. Sizinde eşit muameleyi hak ettiğinize inanın"

A+A-

 

Gabi Caleja

Bize Malta’da LGBT hakları üzerine son gelişmelerden bahseder misin?
1 Nisan 2015 tarihinde Malta toplumsal cinsiyet kimliği, toplumsal cinsiyet ifadesi ve Cinsel Karakteristik Kanunu kabul etti. Bu kanun toplumsal cinsiyet kimliği, vücut ve fiziksel bütünlük haklarının tanınması açısından önemli bir adımdır. Interseks çocukların doğuşta tıbbi müdahalesini normal bir prosedür olarak gören uygulamayı yasaklayan ilk kanundur. Toplumsal cinsiyet kimliğinin tanımlanması için herhangi bir tanı ve tıbbi müdahale gerekliliğini ortadan kaldıran idari bir süreç yaratmıştır. Hali hazırda yasada var olan ayrımcılık karşıtı yasalara ek olarak eşitlik ilkeleri getirmiştir.

Malta küçük ve Katolik bir ülke olmasına rağmen kısa sürede takdir edilesi bu ilerlemeyi nasıl kaydetti?
Tek vücut olarak hareket eden güçlü LGBTIQ hareketi ve İşçi partisinin gösterdiği siyasi liderlik Malta’daki bu önemli gelişmelerin belirleyici kilometre taşları olmuştur.

Hareketin arkasındaki ana faktörler nelerdi? Sivil toplumun rolü neydi?
2013’teki Genel Seçimlerden sonra İşçi Partisi Hükümeti, sivil toplum’un temsilcileri tarafından oluşan LGBTIQ Danışma Konseyi’ni kurdu. Bu konsey üyeleri hükümete yasama ve politika geliştirme konularında önerilerde bulunmakla görevlendirilmişti ve hiç şüphesiz, bu hareket, yıllarca verilen hak savunuculuğunun bir meyvesidir.

Malta Gay Hakları Hareketi olarak LGBT haklarını gündeme getirmeyi nasıl başardınız?
MGHH 2001 yılında LGBT topluluğu için destek hizmeti ve farkındalığı artırma maksadıyla kurulmuştu. Ancak daha sonra hak savunuculuğu bu hareketin önemli bir parçası haline geldi. Başlangıçta görünürlüğü artırmak ve farkındalık yaratmak için medyanın kullanımı çok önemliydi. MGHH genel seçimlerden önce politikacılarla görüşerek onlara LGBT hakları konusundaki görüşlerini belirtmelerini talep etti. Avrupa Birliği ve ILGA-Avrupa üyeliği MGHH’in olanaklar kurmasını sağladı. Bu olanaklar hareketi güçlendirdi ve neticede hareketin ana hedeflerini içeren 5 yıllık stratejik planını ortaya çıkardı. LGBTI Topluluğu’nun eşitliği hak ettiği konusunda açık bir vizyona ve inanca sahip olmamız bizi başarıya uzak olduğumuzu düşündüğümüz anlarda bile ilerlemeye itmişti.

Bize KKTC için birkaç ipucu ver, herhangi bir önerin var mı?
Asla vazgeçmeyin. Karşınızdaki kitleyi belirleyin. Sizinde eşit muameleyi hak ettiğinize inanın. Apaçık ortada olanı ifade edin. Eğitin. Taleplerde bulunmaktan çekinmeyin. Öğrenmeye devam edin. Stratejik olun.

Bu haber toplam 2349 defa okunmuştur