1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. MAĞUSA’DA 2.6 milyonluk TARTIŞMALI ÖDEME
MAĞUSA’DA 2.6 milyonluk TARTIŞMALI ÖDEME

MAĞUSA’DA 2.6 milyonluk TARTIŞMALI ÖDEME

Mağusa Belediyesi ve DAÜ’nün, Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi (KÜKOM) inşası ile ilgili “mahkemede varılan uzlaşı” sonucu müteahhit firmaya yapmaya başladığı ödemelere yönelik tartışmalar yeniden alevlendi.

A+A-

 

MECLİS ÜYELERİ ENDİŞELİ…

Mağusa Belediyesi CTP’li belediye meclis üyeleri, DAÜ ve Mağusa Belediyesi’nin, ilgili müteahhit firmaya 26 ay içerisinde 2 milyon 600 bin TL’lik ödemenin yanı sıra yüzde 14 oranında da faiz ödemesi (Temmuz ayından itibaren aylık 100 bin TL ödeme) yapacak olmasının endişe yarattığını söyledi.

AVUKAT MEHMETALİOĞULLARI: “ÖDEMELER, ÖNGÖRÜLDÜĞÜ GİBİ YAPILIYOR”…

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter adına Avukat Saffet Mehmetalioğulları, mahkeme kararında öngörüldüğü şekilde her ay ödemelerin yapıldığını kaydederek, ödeme ile ilgili belediye ve DAÜ arasında protokol bulunmadığını dile getirdi.

OCAK AYINA KADAR ÖDEMELERİ DAÜ YAPTI”

DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam ise ödemelerin Ocak ayına kadar DAÜ tarafından yapıldığını söyleyerek, şu anda da Mağusa Belediyesi ile ‘su ve kanalizasyon hizmetleri’ karşısında mahsuplaşma yoluna gittiklerini kaydetti.


Ayşe GÜLER

Mağusa Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ), Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi (KÜKOM) inşası ile ilgili müteahhit firmaya yapmaya başladığı ödemelere yönelik tartışmalar yeniden alevlendi.

Mağusa Belediyesi CTP’li belediye meclis üyeleri, YENİDÜZEN’e yaptıkları açıklamada, DAÜ ve Mağusa Belediyesi’nin müteahhit firmaya 26 ay içerisinde 2 milyon 600 bin TL’lik ödemenin yanı sıra yüzde 14 oranında da faiz ödemesi (Temmuz ayından itibaren atlık 100 bin TL ödeme)  yapacak olmasının endişe yarattığını söyledi.

CTP’li belediye meclis üyelerinden Erol Adalıer, Tijen Coşar, Hüseyin Manik ve Cemal İnce, şu anda tahsilat sıkıntısı yaşayan belediyenin 2016 yılı bütçesine ilk kez ‘Mahkeme Harç ve Giderleri’ adı altında 1.300.000 TL’lik ödenek konulmasını da eleştirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan belediye meclis üyeleri, tartışmalı geçen bütçe görüşmelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle onay vermediklerini, ‘ret oyu’ kullandıklarını açıkladı.

4 belediye meclis üyesi ayrıca ‘belediye meclis onayına sunulmadan’ ilgili müteahhit firmaya ödemelerin yapılması için DAÜ ile protokol imzalandığını savunarak, usulsüzlük yapıldığını öne sürdü.

Meclis üyeleri konuyu gerekirse yetkili yasal mercilere taşıyarak, ileriye götüreceklerini de vurguladı.

Öte yandan Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter adına Avukat Saffet Mehmetalioğulları ise mahkeme kararında öngörüldüğü şekilde her ay ödemelerin yapıldığını kaydederek, ödeme ile ilgili belediye ve DAÜ arasında protokol bulunmadığını dile getirdi.

DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam ise ödemelerin Ocak ayına kadar DAÜ tarafından yapıldığını söyleyerek, şu anda da Mağusa Belediyesi ile ‘su ve kanalizasyon hizmetleri’ karşısında mahsuplaşma yoluna gittiklerini kaydetti.

Bunun yanı sıra görüş almak için aradığımız müteahhit firma yetkililerine yurt dışında olduğu gerekçesi ile ulaşılamadı.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mağusa Belediye Meclis üyeleri Erol Adalıer, Tijen Coşar, Hüseyin Manik ve Cemal İnce YENİDÜZEN’e konuştu:

‘Bütçedeki 1.3000.000 TL’lik ödenek için açıklama istedik’


CTP’li belediye meclis üyelerinden Erol Adalıer, Tijen Coşar, Hüseyin Manik ve Cemal İnce, şu anda tahsilatı toplamada sıkıntı yaşayan belediyenin 2016 yılı bütçesine ilk kez ‘Mahkeme Harç ve Giderleri’ adı altında 1.300.000 TL’lik ödenek konulmasını da eleştirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan belediye meclis üyeleri, tartışmalı geçen bütçe görüşmelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle onay vermediklerini, ‘ret oyu’ kullandıklarını açıkladı.

4 belediye meclis üyesi ayrıca ‘belediye meclis onayına sunulmadan’ ilgili müteahhit firmaya ödemelerin yapılması için DAÜ ile protokol imzalandığını savunarak, usulsüzlük yapıldığını öne sürdü.

“Açıklama istedik”

Bütçedeki 1.3000.000 TL’lik ödenek ile ilgili belediye başkanı İsmail Arter’den açıklama talep ettiklerini söyleyen belediye meclis üyeleri, bütçe görüşmelerinin bir hafta ertelendiğini kaydetti.

Belediye meclis üyeleri hiçbir değişiklik yapılmadan bütçenin yeniden meclise sunulduğunu dile getirerek, hem bu nedenle hem de DAÜ ile yapılan protokolde BELEDİYE MECLİSİ’nin onayının olmaması nedeniyle bütçeye onay vermediklerini aktardı.

“Gerekirse, konuyu ileriye taşıyacağız”

Belediye meclis üyeleri, ‘usulsüzlük’ yapıldığını, gerekirse yetkili yasal mercilere taşıyarak, konuyu ileri götüreceklerini vurguladı.

Bunun yanı sıra belediyede evraklara ulaşmakta sıkıntı yaşandığını da açıklayan belediye meclis üyeleri, gerçekleşen son belediye toplantısında İsmail Arter’in  CTP’li belediye meclis üyelerine ‘evrakları vermeyeceğini’ sözlü olarak söylediğini de belirtti.

-------------------------------------------------------------------------


Avukat Saffet Mehmetalioğulları: “Ödemeler, mahkeme kararında öngörüldüğü şekilde yapılıyor”

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter adına Avukat Saffet Mehmetalioğulları, mahkeme kararında öngörüldüğü şekilde her ay ödemelerin yapıldığını kaydetti.

Avukat  Mehmetalioğulları, dava sonuçlandığı dönemde ilgili firmaya ödenecek miktarın belediye bütçesinde olmaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını söyledi.

Ödeme ile ilgili belediye ve DAÜ arasında protokol bulunmadığını dile getiren Mehmetalioğulları,  ilk aylardaki ödemelerin DAÜ tarafından yapıldığını belirtti.

Mehmetalioğulları, Belediye ve DAÜ arasında su ve kanalizasyon hizmetleri gibi konularda mahsuplaşmaların bulunduğunu ifade ederek, 2016 bütçesi onaylanana kadar ödemenin DAÜ tarafından yapıldığını, Aralık ayında yeni bütçenin geçtiğini söyledi.

---------------------------------------------------------------------


DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam: “Ödemeleri Ocak ayına kadar DAÜ yaptı, daha sonrası için belediye ile mahsuplaşıyoruz”

DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam, söz konusu bina ile ilgili DAÜ’nün mahkeme süreci geçirdiğini, davanın uzun yıllar sürdüğünü ifade etti.

Osam,  dava sonucunda yargıcın tarafları anlaşmaya davet ettiğini belirterek, “Mahkemede, inşaat şirketinin yıllar içerisinde alacağı ve faiz söz konusu idi. Bir miktar düşürüldü. Davayı kazanacakları yönünde gidişat vardı. Devlet üniversitesi olduğumuz için iki tarafın lehine sonuçlandırıldı” şeklinde konuştu.

İlgili müteahhit firmanın alacağı 2.600.000 TL’lik paranın her ay 100 bin TL’lik ödeme yapma koşulu ile 26 aya bölündüğünü belirten Osam, gerekli ödemelerin Ocak ayına kadar DAÜ tarafından yapıldığını söyledi.

Osam, KÜKOM’un DAÜ ve belediyenin ortak malı olduğunu ifade ederek ödeme süreci ile ilgili şöyle konuştu: “Ödemeler Ocak ayına kadar DAÜ tarafından yapıldı. Şimdi de Mağusa Belediyesi’nden alacağımız olan miktarları onlara ödeme yapmamız gereken hizmetlere karşılık mahsuplaşmaya gidiyoruz. Böyle bir anlaşmamız vardır. Kardeşlik ve işbirliği anlaşmamız vardır. Düşman kurumlar değiliz, ortada bir problem de bulunmuyor. Eğer mahsuplaşma sonrasında bizim alacağımız varsa belediye bu miktarı bize geri iade ediyor”

-------------------------------------------------------------------


Süreç nasıl işlemişti?

İdare, müteahhit firmaya 2010’da dava açmıştı…

KÜKOM, Mağusa Belediyesi ve DAÜ tarafından oluşturan Ortak İhale Komisyonu’nca 7 milyon Dolar’a ihale edilmişti.

KÜKOM’un % 95’inin tamamlanması nedeniyle Geçici Kabul Tutanağı’nın 25 Eylül 2010’da imzalanmıştı.
İmzalanan tutağın 2. maddesine göre eksikliklerin tamamlanmaması halinde ‘binanın tamamlandığı’ kabul edilmeyeceği belirtilmişti.

İlgili müteahhit firmanın işleri tamamlamadan ayrıldığı kaydedilirken,  idarenin söz konusu firmayı dava etmişti.
Sözleşme gereği yaklaşık 3 milyon dolar civarında tazminat ve yapılmayan işlerle ilgili gecikme tazminatı talep edilmişti.

Müteahhit ‘tazminat istedi’, Savcılık olumsuz görüş vermişti…

DAÜ ve Mağusa Belediyesi’nin ortak işletmesinde olan KÜKOM’ün inşasını yapan müteahhit firma, inşaatı tamamlamasını ardından ‘döviz farkı’ adı altında 2 milyon TL ek ödeme talep etmişti.

Bu talep için görüşü istenen Başsavcılık, müteahhidin talebini, ‘Bakanlar Kurulu kararının Türk Lirası ile çıkılan ihalelerde dövizden kaynaklanan zararları ve

Mağusa Belediyesi ve DAÜ Yönetimi’nin, Savcılığın ‘olumsuz’ görüşü üzerine ödeme yapmaması nedeniyle konu davalık olmuştu.

Müteahhidin talebinin dönemin yönetimlerince ‘reddedilmesinin’ ardından konu mahkemeye taşınmıştı.

Mutabakata varıldı…

25 Haziran 2015 tarihinde açıklanacak dava kararı, ‘varılan mutabakat’ gereği bir hafta erkene alınarak, 17 Haziran 2015’e çekildi.

Taraflar arasında varılan mutabakat gereği ilgili müteahhide 2.600.000 TL ile birlikte yüzde 14 yasal faiz ödenmesi kararlaştırıldı.

Bununla birlikte belediye müteahhide ‘işleri bitirmemesi’ nedeniyle açtığı tazminat davasını da geri çekti.
Karara göre 1 Temmuz 2015’ten itibaren her ay ilgili müteahhide 100.000 TL ödeme yapılacağı kararlaştırıldı.

Bu haber toplam 5662 defa okunmuştur