1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kimlik ve inançlar asimile ediliyor’
‘Kimlik ve inançlar asimile ediliyor’

‘Kimlik ve inançlar asimile ediliyor’

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Tuncer Özbahadır, devlet okullarında ilkokul 5’inci sınıflarda okutulan Fen Bilimleri kitabı üzerinde yer alan ‘Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu’ ibaresine tepki gösterdi.

A+A-

Didem MENTEŞ

İlkokul 5’inci sınıfların Fen Bilimleri kitabı üzerinde ‘Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu’ ibaresi tepkiye neden oldu. Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Tuncer Özbahadır, devlet okullarında ilkokul 5’inci sınıflarda okutulan Fen Bilimleri kitabı üzerinde yer alan ‘Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu’ ibaresinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş de kitapların üzerinde bu tür ibarelerin bulunmasının bilimsel eğitimin ayağına kurşun sıkmak olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk eğitim sisteminde yerel kitaplar ve programların uygulanması gerektiğini ifade etti.

“İnançları ötekileştirmedir”
AKP Hükümeti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Sünni-İslam’ dayatmasını hayatın her alanında devam ettirdiğini savunan Özbahadır, ülkemizde de bu dayatmayı sürdürdüğünü kaydetti. İlkokuldaki küçük yaşta öğrencilerin beyinlerini psikolojik ve sosyolojik olarak etkilediklerini söyleyen Özbahadır, “Fen Bilimleri kitabı üzerinde ‘İmam Hatip’ kelimesini kullanarak bu anlayışı empoze ettiriyorlar.

Farklı kimlik ve inançları ötekileştirmek, yok etmek ve asimile etmektir. Fen Bilimleri ve İmam Hatibi yan yana koymak belli bir stratejinin amacının dışa vurmasıdır” dedi. Tuncer Özbahadır, ilkokullarda 2009 yılından beri zorunlu hale getirilen din derslerinin seçmeli olması yönünde imza kampanyası başlattıklarını da belirterek, bu kampanyada % 80 Kıbrıslı Türklerin imzası olduğunu dile getirdi.

İmza kampanyası başlattık
YENİDÜZEN’e konuşan Tuncer Özbahadır, şunları ifade etti:
“66 yaşına gelmiş olan BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2. ve 18. maddeleri inanç özgürlüğünü ve farklı kimlikleri koruma ile ilgili evrensel bir sözleşmedir. Ne acı gerçek ki yaşlanmış olan bu bildirgenin halen yaşamımızda farklı kimlik ve inançların kullanımında bir hak ve özgürlük olarak görememekten dolayı utanç içerisindeyiz.

Çünkü Alevilik inancı farklı bir inanç yolu ve düşüncesidir. 2009 yılına kadar okullarda okutulan din dersleri seçmeli iken, 2009 sonrasında UBP Hükümeti tarafından zorunlu hale dönüştürülmüştür. Hayatın her alanında olduğu gibi Türkiye devletini yöneten AKP ve Recep Tayyip Erdoğan iktidarları Sünni-İslam dayatmasını yapmaya devam etmektedir. Oysa 2004’de TC kökenli Alevi bir baba Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nde dava açarak, 2008 yılında davayı kazanmıştır. AİHM’in kararına rağmen TC Hükümeti uygulamayı yapmamakta direnmektedir.

Bir süreden beri zorunlu din derslerine karşı imza kampanyası açarak, seçmeli olması yönünde çaba göstermekteyiz. İmzalayanların hemen hemen % 80’i Kıbrıslı Türklerdir. Bu yüzden bu hak ve özgürlük için derhal gereken düzenlemelerin yapılarak, çocuklarımızın kullanımına sunulması gerekmektedir”

Maviş: “Bilimsel eğitimin ayağına kurşun sıkmaktır”

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş de kitapların üzerinde bu tür ibarelerin bulunmasının bilimsel eğitimin ayağına kurşun sıkmak olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk eğitim sisteminde yerel kitaplar ve programların uygulanması gerektiğini ifade etti. Maviş, Türkiye’deki 4+4+4 sisteminde, ikinci yarının ortaokul dönemine denk geldiğini bu nedenle Türkiye’deki orta sınıf ders kitabının Kuzey Kıbrıs’ta ilkokul 5’e denk düştüğünü söyledi.

Bu nedenle ilkokul 5’inci sınıfların Fen Bilimleri kitabında bu ibarenin bulunduğunu söyleyen Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın bu kitapları ücret karşılığında TC’den alarak tüm okullara dağıttığını ve KTÖS olarak bundan rahatsız olduklarını kaydetti. Fen Bilimleri kitabında ‘Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu’ yer alan ibarenin özellikle öğrenci ve ailelerinin bilinç altına bunu yerleştirmek ve doğallaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ta farklı mezhep, kültür ve düşüncelerden gelen insanlar olduğunu ve devletin bu kitapları alarak dağıtmasına KTÖS olarak rahatsız olduklarını belirten Maviş,  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin başlattığı kampanyaya destek vereceklerini açıkladı.

Farklı coğrafya ve kültürdeki bir eğitim sistemiyle, ülkedeki eğitim sisteminin uyuşmadığının altını çizen Burak Maviş, Meksika’dan sonra Türkiye’deki eğitim sisteminin en kötü eğitim sistemi olduğunu da belirtti.
Maviş, Fen Bilimleri kitabının arka sayfasında ise ‘Haydi Kızlar Okula’ logosunun yer aldığını, bu logoyla kampanya düzenlenerek sponsorlar aracılığıyla bu eğitim sisteminin içerisine kişilerin çekilmeye çalışıldığını da savundu.

Bu haber toplam 1915 defa okunmuştur