1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kıbrıs: 2014 İnsan Ticaret Raporu”
“Kıbrıs: 2014 İnsan Ticaret Raporu”

“Kıbrıs: 2014 İnsan Ticaret Raporu”

Amerikan Elçiliği “Kıbrıs: 2014 İnsan Ticaret Raporu”nu açıkladı, Kuzey Kıbrıs’la ilgili önemli bir iddiayı ortaya koydu

A+A-

• KUZEY: Gece kulüpleri yılda 8-12 milyon arası vergi ödüyor, her kadın için 2 bin dolar ödeme yapıyor. Bu ‘çıkar çatışması’ insan ticaretine politik müdahale önünde caydırıcı unsur yaratıyor

• “Kıbrıslı Türk yetkililer insan ticaretini yok etmek için gereken asgari yükümlülükleri yerine getirmiyorlar”

• “Yetkili makamların da bu suça ortak olduğu ve polisin gece kulübüne çalışmaya gelen insanların pasaportlarına el koyduğu rapor edildi”

GÜNEY: Kıbrıs (güney) Hükümeti 3 satıcıya en katı cezayı verdi. Çocuk seks ticareti yapan iki kişi mahkûm edildi. Hükümet mağdurlara mali yardım başlattı. Sığınma evleri için 184 bin Euro harcadı”


Feray Yalçuk

Amerikan Elçiliği’nin “Kıbrıs: İnsan Ticaret Raporu” adanın kuzeyinde, 11 yaşında seks ticareti mağduru bir kişinin rapor edildiğini; Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika’dan gelen kadınların, lisanslı gece kulüplerinde fuhuş yapmaya zorlandığını açıkladı.

Rapora göre gece kulüpler devlete yılda 8-12 milyon arası vergi ödüyor, her kadın için 2 bin dolar ödeme yapıyor.

Bu durumun “çıkar çatışması” yarattığı belirtilen raporda, “Gece kulüpleri ile yönetim arasındaki çıkar çatışması, insan ticaretine politik müdahale önünde caydırıcı unsur yaratıyor” dendi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Polaris proje kapsamındaki “Kıbrıs: İnsan Ticaret Raporu”nu ara bölgedeki Kıbrıs Medya Merkezi (CCMC)’de açıkladı.

“KKTC” tanınmış olsa: En Riskli Ülke

“Kuzey Kıbrıs insan ticaretinin yapıldığı bir yerdir” görüşünün öne çıktığı raporda, mağdurların insani olmayan yaşam şartları, borçlar, tehditlerle kontrol altında tutulduğu da belirtildi.
İşçi ticareti mağdurlarının genelde Pakistan, Türkiye, Çin, Türkmenistan ve Filipinli insanlardan oluştuğu da belirtilen raporda, “Göçmenler, mülteciler ve onların çocukları cinsel istismar için potansiyel risk grubundadırlar. Eğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti resmi olarak bu raporda yer alabilseydi en düşük aşama olan 3’de yer alırdı” iddiası vurgulandı.

Çarpıcı tespitler

Amerikan Elçiliği’nin “Kıbrıs: İnsan Ticaret Raporu”nda adanın kuzeyine yönelik şu çarpıcı tespitler ortaya kondu:
“Kıbrıslı Türk yetkililer insan ticaretini yok etmek için gereken asgari yükümlülükleri yerine getirmiyorlar ve Kuzey Kıbrıs’ta insan ticareti karşıtı hukuk zafiyeti yaşanıyor. Diğer yandan ne sığınacak yerleri ne de sosyal, ekonomik ve psikolojik herhangi bir yardım alacak ortamları var. Raporlama döneminde polisin gece kulüplerine birçok baskın yaptığı ve olası seks ticareti mağdurlarını tutukladığı öğrenildi. Fakat yerel gözlemciler yetkili makamların da bu suça ortak olduğunu ve polisin gece kulübüne çalışmaya gelen insanların pasaportlarına el koyduğu rapor edildi. Daha önceki dönemlerde bir iyileştirme yapılması için çizelge yaratılmıştı fakat 2014 döneminde herhangi bir adım atılmadı. Kıbrıs’a gelen kadınlar özellikle Moldova, Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve Özbekistan bölgelerinden gelip geldikleri andan itibaren pasaportlarına el konuyor. Hangi şartlarda imzaladıkları tespit edilemeyen iş sözleşmeleri nedeniyle patronların köleleri haline geliyorlar. 395 kadın insan ticaretine maruz kalıp kalmadıkları araştırılmaksızın sınır dışı edildi. Kuzey Kıbrıs’ta fuhuş yasa dışı bir olayken adaya konsomatris adı altında getirilen kadınlar haftada bir kez hastanede sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklar için kontrol oluyorlar. Tüm muayeneleri sırasında da kaçmaya çalışmamaları için gece kulübü güvenlik görevlileri tarafından refakat ediliyorlar.”

Rapor, Kuzey Kıbrıs’taki yetkililere şu önerileri de ortaya koydu:
“Her türlü insan ticaretini yasaklayan bir yasa en kısa zamanda yürürlüğe girmelidir. Gece kulüplerinde yapılan insan ticareti ile ilgili daha çok araştırma yapılarak, bu durum daha yüksek sesle konuşulmaya başlanmalıdır. Gece kulüplerinin düzenlenmesine şeffaflık gelmelidir ve düzenleme kurallarına uyulmalıdır. Sınır dışı etmek yerine mağdurlara daha başka alternatifler getirilmelidir.“

Güneyde ‘iyileşme’ var

Raporda, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik kimi olumlu gelişmelerin olduğu belirtilerek, adanın güneyinin “insan ticareti” açısından ikinci aşamaya geldiği belirtildi.

Güney için “Kıbrıs, erkek, kadın ve çocuklar için işçi ve seks ticaretinin hem kaynağı hem de hedef ülkesidir” denen raporda, özellikle Doğu Avrupa, Vietnam, Hindistan ve Afrika’dan gelen kadınların seks ticaretine maruz kaldıkları tespiti yapıldı.

Özellikle Hindistan ve Romanya’dan gelen göçmen işçilerin tarım alanında angarya çalıştırıldığı belirtilen raporda, sığınmacıların da angarya çalıştırıldığına dikkat çekildi.

Raporda, adanın güneyine yönelik şu olumlu gelişmeler de anlatıldı:
“Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti ticareti engellemek için gerekli olan azami standartları yerine getirmese de bu yolda önemli adımlar atmaktadır. İnsan ticaretinin suç olarak sayılmaya başlandığı 2000 yılından bu yana ilk kez bu raporlama döneminde Kıbrıs Hükümeti 3 satıcıya şimdiye kadar verilmiş en katı cezayı vermiştir. Yetkililer 2013 yılına oranla daha çok araştırma yapıp ilk kez, çocuk seks ticareti yapan iki kişiyi mahkûm etmiştir. Hükümet son dönemde mağdurların sayısını iki katına katlamış ve onlara yararlanmaları için mali yardım yapmıştır. Mağdurları korumaya yönelik aktiviteler hükümet tarafından çoğaltılmıştır. Hükümet, diğer sosyal yardım kaynaklarından keserek mağdurlara finansal kaynak sağlamaktadır. 2014’de 46 kişinin insan ticareti mağduru olduğu ortaya çıkmıştır. 20 kadın seks ticareti mağduru kadın Lefkoşa’daki devlet sığınma evinde konaklamaktadırlar. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti, sığınma evlerini işletmek için 184 bin Euro harcamıştır. Diğer yandan hükümet ayrı evde kalmak isteyen mağdurlar için ise 118 bin Euro sosyal yardım bütçesi ayırmaktadır.”

Bu haber toplam 6905 defa okunmuştur