1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kıb-Tek elektrik fiyatında indirim kararı aldı
Kıb-Tek elektrik fiyatında indirim kararı aldı

Kıb-Tek elektrik fiyatında indirim kararı aldı

Dünyadaki petrol fiyatlarında düşüş yaşandı, Kıb-Tek elektrik fiyatında indirim kararı aldı

A+A-

 

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, reel maliyetler üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda 0.33 kuruş indirim yapacaklarını, bu fiyatın 1 Şubat 2015 tarihi itibarinden geçerli olacağını söyledi

“Bunun nedeni depolarımızda bulunan yüksek fiyatlı akaryakıtlar. Fiyatı aşağılara çekmek için Kıb-Tek’in yolda gelen 12 bin tonluk akaryakıt fiyatını ve AKSA’nın yolda gelmekte olan 30 bin tonluk akaryakıt fiyatını da düşük olduğu için bunlara dahil ettik. Tüm bunlara rağmen elektrik fiyatlarını insanlarımızın anlayabileceği şekilde indirebileceğimizi söyleyemeyiz”

Akim, her ay petrol fiyatlarında düşüş yaşanırsa, kurum olarak her ay sonu elektrik fiyatında düşüşe gideceklerini belirterek, Elektrik İnkişaf Nizamnamesi’ne göre hesaplamaların yapılarak uygulamaya konulduğunu kaydetti

 

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, dünyadaki petrol fiyatlarının düşmesine endeksli olarak elektrik fiyatlarında en fazla 0.33 kuruş indirim yapılabileceğini açıkladı. Reel maliyetler üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda bu rakamın ortaya çıktığını aktaran Akim, indirimin 1 Şubat 2015 tarihi itibarinden geçerli olacağını söyledi. Akim, “Bunun nedeni depolarımızda bulunan yüksek fiyatlı akaryakıtlar. Fiyatı aşağılara çekmek için Kıb-Tek’in yolda gelen 12 bin tonluk akaryakıt fiyatını ve AKSA’nın yolda gelmekte olan 30 bin tonluk akaryakıt fiyatını da düşük olduğu için bunlara dahil ettik” dedi.

“Tüm bunlara rağmen elektrik fiyatlarını insanlarımızın anlayabileceği şekilde indirebileceğimizi söyleyemeyiz” diyen Akim, akaryakıt tonun esas olan girdi maliyetinin 650 TL olduğunu, bahse konu rakamlar üzerinden olan maliyetin de 639 TL olduğunu dile getirdi.

Akim, 650 TL maliyet hesabı üzerinden kilovat başına yansıyan maliyetin 19 Kuruş kilovat/saat, 639 TL üzerinden yapılan maliyet hesabın ise 18.67 Kuruş kilovat/saat olduğunu aktardı.

“Nizamnameye göre hesaplanıyor”

Maksimum 3 ayda içinde petrol fiyatının düzenlenmesinin yapıldığını, buna bağlı olarak elektrik fiyatları konusunda Maliye Bakanı Birikim Özgür ile önceki gün görüştüklerini anlatan Akim, yapılan değerlendirmeler ve yasal boyutta rakamı ortaya koyduklarını belirtti. 

1 Şubat 2015 tarihi itibarinden 0.03 kuruşun devreye gireceğini söyleyen Akim, her ay petrol fiyatlarında düşüş yaşanırsa, kurum olarak her ay sonu elektrik fiyatında düşüşe gideceklerini belirtti. Petrol fiyatlarının yükselmesi durumunda, aynı yöntem üzerinden çalışmalar yaparak çıkan rakamın değerlendirileceğini söyleyen İsmet Akim, Elektrik İnkişaf Nizamnamesi’ne göre hesaplamaların yapılarak uygulamaya konulacağını kaydetti.

“Ortalama maliyet esas alınıyor”

19 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan nizamnameye göre elektrik kurumunun uyguladığı tarifelerin ortalama maliyete göre belirlendiğinin altını çizen İsmet Akim, sabit bedelin ortalama maliyet hesaplama formülü içinde yer alan, yakıt dışında kalan maliyet unsurlarının toplamı olduğunu vurguladı. Akim, ortalama maliyet esas alınarak ayrı ayrı belirlenen tüm tarifelerin, sabit bedel ve yakıt bedeli unsurlarının toplamından oluştuğunu aktardı. Yakıt bedelinin bir tonluk yakıt maliyetinin değişimine bağlı olarak, üç ayrı aşmayan periyotlarda, elektrik kurum tarafından yeniden hesaplandığını söyleyen İsmet Akim, “Son düzenleme yapıldığı tarihten, hesaplama yapılacağı tarihe kadarki dönem içinde elektrik santrallerinin tanklarında bulunan Fuel-Oil’in ağırlıklı ortalama maliyeti, esas alınarak tarifelerdeki yeni yakıt bedeli hesaplanır” dedi.   

Akim, “Biz de aynen buna göre yaptık. Tarife talebindeki rakamlarını alarak, günümüze kadar tanklarımızda bulunan akaryakıt bedelini hesapladık. Kıb-Tek ve AKSA’nın rakamlarının ortalamasını aldık ve 639 TL (1 ton) çıktı” şeklinde devam etti.

“Tarifeler yayınlanacak”

Akim, uygulanan her tarifenin sabit bedelin yılda bir kez Mart ayı içinde tüketim miktarları, ekonomik değişimler ve diğer faktörler dikkate alınarak gözden geçirileceğini ve varsa oluşan değişiklikler ışığında Elektrik İnkişaf Nizamnamesi’nin tadili için Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulduğunu aktardı.

Akim, yeni yakıt bedeline göre ortaya çıkan yeni tarifelerin, kurumun web sayfasında da yayınlanacağını belirterek, tüm verilerin hangi hesaplamalara göre yapılacağının da yayınlanacağını ifade etti. Akim, “kurumdaki işlemleri biraz daha şeffaflandıracağız” dedi.

“Hesaplamalar akaryakıt maliyetiyle ilgilidir”

Tüm bu unsurların akaryakıt maliyetiyle ilgili olduğunu aktaran Akim, Mart ayında yapılacak olan değerlendirmenin ise sabit maliyetlerle ilgili unsurlar olacağını vurguladı. Sabit unsurlarla ilgili maliyetlerin ise idare masrafları, personel giderleri, tadilat işlemleri, yatırım bedelleri, alacaklar ve finans maliyetlerinin tümü olduğunu aktaran Akim, bunların tekrardan değerlendirilip, sabit maliyet olarak kilovat başına düşen maliyet rakamının ortaya çıktığını söyledi.

“19 kuruş akaryakıt bedeli”

Dün itibariyle kurumun 19 kuruş akaryakıt bedeli, 26 kuruş da sabit bedeli olduğunu vurgulayan Akim, “Bugün akaryakıt fiyatlarına endeksli olarak yapacağımız değerlendirme 19 kuruşun değerlendirmesidir. 26 kuruşun değerlendirmesini senede bir kez Mart ayında hükümet ile birlikte yaparız ve yaptığımız çalışmaların soncunu hükümetin onaylamasıyla yürürlüğe koyarız” şeklinde konuştu. 

“Mart ayında yine değerlendirme yapacağız”

Hukuka uygun olarak fiyatların indirimi bu şekilde yapıldığını ama başka neler yapılabileceği konusunda da çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti. 1 Şubat’ta 0.33 kuruşun yürürlüğe konulacağını, Mart ayında ise fiyatların indirimi konusunda yine bir değerlendirme yapacaklarını yineleyen İsmet Akim, “bunu da belirleyecek olan yeni alacağımız akaryakıt bedelleridir” dedi.

 

Bu haber toplam 2786 defa okunmuştur