1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Karpaz ADALET bekliyor’…
‘Karpaz ADALET bekliyor’…

‘Karpaz ADALET bekliyor’…

Dipkarpaz’da özel sit alanı içerisinde bulunan 'izinsiz yapılarla' ilgili süreç devam ederken, aynı bölgede bulunan 3 işletme için de bugün yargı günü…

A+A-

YENİDÜZEN (ÖZEL)

Dipkarpaz’da özel sit alanı içerisinde bulunan 'izinsiz yapılarla' ilgili süreç devam ederken, aynı bölgede bulunan faaliyetlerini sürdüren işletmecilerden 3’ü için de bugün yargı günü.

Geçtiğimiz yıl, Altınkumsal sahilinde özel sit alanında bulunan iki işletmenin kaçak olduğuna karar verilerek, Mahkeme tarafından yıkım kararı verilmesine rağmen bölgedeki diğer 7 işletme müşteri alımına devam ediyor.

Bugün 3 işletmeci yargı huzurunda olacak…

Benzeri yapılaşma nedeniyle davalık olan işletmeler için, diğer iki işletme için alınan Mahkeme kararının emsal olacağı konuşulurken, 3 işletmecinin bugün İskele Kaza Mahkemesi’nde yargı huzuruna çıkması bekleniyor.

Elde edilen bilgiye göre Karpaz’da benzer işletmesi bulunan Ali Çebi, Hasan Korkmaz ve Hüseyin Civelek İskele Kaza Mahkemesi huzurunda olacak, davaları görüşülecek.

-----

Huzursuzluk ve ‘adaletsizliğe isyan’ var…

2015 Temmuz ayında Altın Kumsal içerisinde işletmeleri bulunan Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan’ın işletmeleri hakkında yıkım kararı verilmiş, geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde de işletmeler mühürlenmişti.

Bu iki işletmecinin faaliyetleri durdurulurken, bölgede bulunan diğer 7 işletmenin faaliyet göstermesi bölgede huzursuzluk yarattı, ‘adaletsizlik’ yaşandığı iddia edildi.

Konun yargıda olmasına rağmen davanın uzatıldığı ileri sürülerek, bu işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiği aktarıldı. Bölgede faaliyet gösteren ve davalık olan işletmeciler şöyle; “Hüseyin Civelek, Ali Haydar Çebi, Durmuş Durmuş, Şerife Aktaş, Hasan Korkmaz, Mehmet Ölmez, Ömer Çömen”.

‘Çakıl döktü’ diye de davası var…

Öte yandan ‘yola çakıl döktükleri’ için de dava açıldığını ifade eden mühürlenen işletmelerden birinin Direktörü Tekin Erdoğan, hemen hemen tüm işletmelerin yoluna aynı günlerde çakıl dökülmesine karşın sadece kendilerine dava açıldığını ve işletmeleri kapatılmasına karşın bu davanın sürdüğünü belirtti.

‘Karpaz’daki işletmelere farklı muamelelere’ işaret eden Erdoğan, bu duruma anlam veremediklerini de belirtti.

-----

Süreç nasıl işlemişti?

Hatırlanacağı üzere 2015 Temmuz ayında İskele Kaza Mahkemesi’nde görüşülen davada, Altın Kumsal içerisinde işletmeleri bulunan Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan,‘yetkili makamlardan izin almadan sit alana müdahale etme’ ve ‘izinsiz inşaat yapmak’ davalarından suçlu bulunmuştu.

10 Temmuz 2015’de görüşülen ara karar duruşmasında, sanıkların avukatı Mahkemeye, sanıkların aleyhine getirilen davaların içerdiği ‘cezaların suçla orantılı olmadığı’ gerekçesiyle söz konusu yasa maddelerinin görüşülmesi için Anayasa Mahkemesi’ne havale edilmesini talep etmişti. Mahkeme, bu talebi kabul ederek, sanıklara haksızlık yapılmaması adına ilgili yasa maddelerinin görüşülmesi için konuyu Anayasa Mahkemesi’ne havale etmiş, ‘izinsiz yapılarla’ ilgili işlemlerin durdurulmasına emir vermişti. Ancak sanıkların Avukatı Öner Şerifoğlu, bazı hukuki gerekçeler nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ndeki davayı geri çekmişti. Dava yeniden İskele Kaza Mahkemesi’ne iade edilmişti. Cezaların suçla orantılı olmadığı’ iddiasına yönelik dava, Kaza Mahkemesi’nde yeniden görüşüldü ve iki sanık aleyhinde karara bağlanmıştı.

Daha sonra İskele Mahkemesi’nin sanıkları 3 yıl hapse mahkûm etmesi ve izinsiz yapıların yıkılmasına yönelik karar üretmişti. Bu kararın bozulması için Yüksek Mahkeme’ye başvurulmuştu. Davayla ilgili istinaf süreci 21 Nisan’da sona ermişti. Sanıkların mahkûmiyeti 2 aya düşürülürken, kaçak yapıların yıkılması için verilen süre de 1 aydan 2 aya çıkarılmıştı.

-----

İşletmelerin taşınması için çalışmalar başlamıştı…

Hatırlanacağı üzere; Dipkarpaz’da Altın Kumsal sahilindeki özel sit alanındaki ‘kaçak’ 9 işletmenin başka bir bölgeye taşınması için düğmeye basılmıştı.

İskele Kaymakamlığı, hakkında yıkım kararı çıkan 2 işletme dahil toplam 9 işletmenin Dipkarpaz’da özel sit alanı dışında, Polatpaşa Mahallesi olarak bilinen 39.5 dönümlük alana taşınması için çalışma başlatmıştı.

Davalık olan 2 işletme dahil, 9 işletmenin ‘başka bir bölgeye’ taşınmayı kabul etmesi halinde, işletmelerin yıkımı değil, taşınması gerçekleşeceği açıklanmıştı.

O dönemde YENİDÜZEN’e bilgi veren dönemin İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, özel sit alanı içerisinde bulunan ve haklarında yıkım kararı çıkan 2 işletme de dahil toplamda 9 işletmenin Dipkarpaz’da Polatpaşa Mahallesi olarak bilinen bölgeye taşınacağını açıklamıştı.

Musaoğulları, Kaymakamlık olarak söz konusu işletmelerin özel sit alanı dışındaki 39.5 dönümlük alan içerisine taşınmaması için yer ayırdıklarını da kaydetmişti.

42 bangalov mühürlenmişti

Ardından 30 Haziran 2016’da “Burhan’s Palace ve Teko’s Golden Beach” isimli izinsiz yapılar polis eskortluğunda Çevre Koruma Dairesi tarafından mühürlenmişti. Aynı gün  Çevre Koruma Dairesi ve polisle karşı karşıya kalan işletme  sahipleri ile köylüler direnişe geçmişti. Tansiyonun yükselmesiyle birlikte mühürleme işlemini engellemek için direnen işletme sahipleri ve köylüler ile polisler arasında arbede çıkmıştı. Arbede sırasında Teko’s Golden Beach işletmecisi Gültekin Erdoğan fenalaşırken, 8 kişi ise gözaltına alınmıştı.

İki gün boyunca mühürleme işlemini engellemek için direnen işletme sahipleri ile köylüler daha fazla direnememiş, toplam 42 bangalov mühürlenmişti.

Fotoğraflar: Arşiv

Bu haber toplam 3665 defa okunmuştur