1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kamuoyu tepkisine rağmen değişiklik yok!
Kamuoyu tepkisine rağmen değişiklik yok!

Kamuoyu tepkisine rağmen değişiklik yok!

2 kez ertelenen ve kamuoyunda birçok sivil örgütü ile bölge halkının da tepkisine neden olan Emirname değişikliğinin içeriğinde herhangi bir düzenleme yapılmadı, aynı değişiklikler yeniden gündeme getiriliyor

A+A-

Ayşe GÜLER

Şehir Planlama Dairesi,  ‘2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’nde 3 maddede öngördüğü değişikliklerle ilgili 1 Eylül’de halka açık Danışma Toplantısı düzenliyor.

2 kez ertelenen ve kamuoyunda birçok sivil örgütü ile bölge halkının da tepkisine neden olan değişikliklerde herhangi bir düzenleme yapılmadığı, aynı değişikliklerin yeniden gündeme getirileceği dikkat çekiyor.

Öte yandan bir önceki duyuruda olduğu gibi bu duyuruda da değişiklik yapılacak maddelerin duyurulduğu ancak nasıl bir değişiklik yapılacağına ilişkin detay verilmediği de gözlerden kaçmadı.

Toplantı GAÜ Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde…
Gazeteye verilen ilan ile Girne, Çatalköy, Lapta, Alsancak ve Esentepe halkına katılmaları için çağrı yapılan toplantı; 1 Eylül Perşembe saat 10.30’da, Girne Amerikan Üniversitesi Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

Duyuruda farklılık yok…
Şehir Planlama Dairesi tarafından verilen gazete ilanında önceki ilanlarla herhangi bir farklılığın olmadığı, hiçbir değişikliğin yapılmadığı görülüyor.
Daire, gazeteye verdiği ilanda “2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı  Emirnamesi”’nin Ön İmar Sınırı İçindeki Bölgelerde Arazi Kullanım, Yapılaşma, Kural ve Koşulları’nı düzenleyen 12’inci maddesinin (1), (2), (6), (8), (9) ve (14)’üncü fıkralarında, Bölme Parselleme ve Yeni İnşaat Amaçlı Gelişmelerde Ayrılacak Kamu Kullanım Alanları İle İlgili Kural ve Koşulları belirleyen 14’cü maddenin (2)’inci fıkrasının (c) bendinde), ve Geçit Hakları İle İlgili Gelişmeleri düzenleyen 38’inci maddenin (3)’cü fıkrasında değişiklik kararı aldığını açıkladı.

--------------------

Değişiklik öngörüleri aynı!

Şehir Planlama Dairesi duyurusunda “2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı  Emirnamesi”’nin Ön İmar Sınırı İçindeki Bölgelerde Arazi Kullanım, Yapılaşma, Kural ve Koşulları’nı düzenleyen 12’inci maddesinin (1), (2), (6), (8), (9) ve (14)’üncü fıkralarında, Bölme Parselleme ve Yeni İnşaat Amaçlı Gelişmelerde Ayrılacak Kamu Kullanım Alanları İle İlgili Kural ve Koşulları belirleyen 14’cü maddenin (2)’inci fıkrasının (c) bendinde), ve Geçit Hakları İle İlgili Gelişmeleri düzenleyen 38’inci maddenin (3)’cü fıkrasında değişiklik kararı aldığını açıkladı.

Kat sayısı ve yükseklikler…

Şehir Planlama’nın değişiklik kararı alındığını açıkladığı Emirname’nin 12. Maddesi’nin 1. Fıkrası ‘MAVİ BÖLGELER’deki, 2. Fıkrası ‘KAHVERENGİ BÖLGE’deki inşaatların KAT SAYISI, YÜKSEKLİĞİ, İNŞAAT TABAN ALAN ORANI’na ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Mavi Bölge için değiştirilmek istenen madde, İnşaatın, İnşaat Toplam Alan Oranı’nın 1.00/1’i, İnşaat Taban Alanı Oranı’nın %20’yi, bina Kat Sayısı’nın 5 (beş)’i, Bina Toplam Yüksekliği’nin 21.34 metreyi (70 ayak) aşmaması koşulları ile yapılabilir diyor.  Diğer tüm arazi kullanımı amaçlı gelişmeler için de, İnşaat Toplam Alan Oranı’nın 0.35/1’i, İnşaat Taban Alanı Oranı’nın %20’yi, bina Kat Sayısı’nın 2 (iki)’yi, Bina Toplam Yüksekliği’nin 8.20 metreyi (27 ayak) aşmaması koşulları ile yapılabileceğini düzenliyor.

Söz konusu maddenin 2. Fıkrası ise KAHVERENGİ BÖLGE’deki inşaatlar için, ‘2003 Oteller Tüzüğü ve/veya yerine çıkarılacak yasal mevzuata uygun olarak Turizm Planlama Dairesinden olumlu görüş almış turizm konaklama amaçlı gelişmeler, İnşaat Toplam Alan Oranı’nın 0.60/1’i, İnşaat Taban Alanı Oranı’nın %20’yi, bina Kat Sayısı’nın 4 (dört)’i, Bina Toplam Yüksekliği’nin 15.2 metreyi aşmaması koşulu ile yapılabilir’ diyor.

Değiştirilmek istenen bir diğer fıkra kat sınırının 2 olduğu “Açık Yeşil Bölge”’ ve “Sarı Bölge”ye ilişkin…

Planlama Dairesi’nin öngördüğü değişiklikler arasında, ‘Bu Emirname amaçları ve kapsamı bakımından, Esas Emirnamede belirtilen “Mavi Bölge”, “Kahverengi Bölge”, “Koyu Yeşil Bölge”, “Menekşe Bölge”, “Açık Yeşil Bölge”, “Sarı Bölge”, “Kırmızı Bölge”, “Küçük Ölçekli Sanayi Bölgesi”, “Girne - Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi”, ve “Tampon Gelişme Alanı” bölgelerin hiçbiride konut, ticaret, ofis, imalathane vb yaşam ve çalışma mekanı amaçlı gelişmelerde hiçbir bağımsız birim 35 metrekareden küçük olamaz’ fıkrası da var.

Parseller içindeki yeşil alanlar…
Değiştirileceği açıklanan ‘Bölme Parselleme ve Yeni İnşaat Amaçlı Gelişmelerde Ayrılacak Kamu Kullanım Alanları İle İlgili Kural ve Koşulları belirleyen 14’cü maddenin (2)’inci fıkrasının (c) bendi ise, parseller içerisindeki yeşil alan’lara ilişkin…
C bendi, ‘Parsel içerisinde ilk konut, telleme/taş duvar yapımına yönelik gelişmelerde %10 (yüzde on) yeşil alan alınmaz. Ancak Parsel içerisine yapılacak 2 (iki)inci ve/veya daha fazla konuta ve/veya diğer kullanımlara yönelik gelişmelerde yukarıdaki (a) ve (b) bendleri kuralları uygulanır’ diyor.

Geçit haklarına ilişkin düzenlemelere de değişiklik…
Geçit Hakları İle İlgili Gelişmeleri düzenleyen 38’inci maddenin (3)’cü fıkrası ise, Planlama Makamının, parsele güvenli, konforlu ve sağlıklı ulaşım koşullarının yerine geldiğine kanat getirdiği durumlarda, söz konusu parsel üzerinde, tek haneli konut kullanımı amaçlı, yeni inşaat ve/veya ilave ve/veya tadilata yönelik gelişmeler yapılabilmesini düzenliyor.

Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur