1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'KAÇAK VENEDİK EVİ'NE MÜDAHALE'
KAÇAK VENEDİK EVİNE MÜDAHALE

'KAÇAK VENEDİK EVİ'NE MÜDAHALE'

Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu, 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’a ait, Mağusa’da KAÇAK olarak başlatılan Venedik Evi inşaatını durdurdu.

A+A-

Meltem SONAY

Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu, 28 Haziran tarihli toplantısında aldığı kararla, 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’a ait Mağusa’daki KAÇAK olarak başlatılan Venedik Evi inşaatını durdurdu.

Kararda, ‘Venedik Evi ile ilgili inşaii ve fiziki müdahale uygulamalar Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü tarafından durdurulmuştur” dedi.

1 ayda içinde proje sunmaz, devam ederse MÜHÜRLEME!

Bir ay içerisinde söz konusu taşınmaz ile ilgili restorasyon projesinin Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmaması veya inşaii ve fiziki müdahaleye devam edilmesi durumunda binanın MÜHÜRLENMESİ de kurulca karar bağlandı.
Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun bu kararı 25 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mağusa İnisiyatifi ‘göreve çağırmıştı’…

Mağusa İnisiyatifi, bir süre önce Mağusa sınırları içindeki en eski ve değerli konut olarak kabul edilen Venedik Evi’nde yakın zamanda başlayan inşaat faaliyetlerinin mevcut duvarların zayıflamasına, belki de yıkılmasına sebep olacak müdahaleler olduğunu vurgulamıştı.

Yapılmakta olan, taş duvarları sağlamlaştırmadan üzerine beton kirişler inşa etme işleminin mevcut duvarların daha da zayıflamasına, belki de yıkılmasına sebep olacak müdahaleler olduğuna işaret eden İnisiyatif, yapılan müdahalenin yapının değerlerinin ortaya çıkarılması ve ömrünün uzatılmasına değil, değerlerinin yok olmasına ve ömrünün kısalmasına sebep olacağına vurgu yapmıştı.

Mağusa İnisiyatifi geçtiğimiz Nisan ayı sonunda yaptığı açıklamada, Venedik Evi’nin yitip gitmemesi için mücadele edeceklerini vurgulamış, hem bu uygulamanın sorumlusu olanları, hem de tarihi eserlerle ilgili denetim ve onay süreçlerinden sorumlu kurumları acilen yasalara ve etik değerlere uygun olarak görevlerini yerine getirmeye çağırmıştı.

Bu haber toplam 3496 defa okunmuştur