1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İTHAL ÜRÜNLERE FON TEPKİ TOPLADI
İTHAL ÜRÜNLERE FON TEPKİ TOPLADI

İTHAL ÜRÜNLERE FON TEPKİ TOPLADI

Bakanlar Kurulu’nun Tarım Bakanlığı iznine bağlı ithal ürünlere % 3 oranında fon konması kararına, ilgili çevrelerden tepki geldi

A+A-

 

• Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları: “Amaç TÜK’ü kurtarmak değil hayvancıyı batırmak”

• Eski Tarım Bakanı Erkut Şahali: “Piyasanın tümünü ve yurttaşı etkileyecek akıl dışı bir uygulama”

• Toprak Ürünleri Kurumu Müdür Ragıp Ratip: “Fon değil bir katkı alınacak. Geçici bir uygulamadır”

Didem MENTEŞ

Bakanlar Kurulu’nun Tarım Bakanlığı iznine bağlı ithal ürünlere % 3 oranında fon konması kararına, ilgili çevrelerden tepki geldi. Hükümetin aldığı kararı ‘hatalı’ bulan siyasiler ve sektör temsilcileri, bu kararın ekonomiye darbe vuracağını ifade etti.
Bakanlar Kurulu kararını YENİDÜZEN’e değerlendiren çevreler, eleştirilerde bulundu.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları, Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara şiddetle karşı olduklarını belirterek, “TÜK’ü kim batırdıysa onlar çıkarsın” dedi.

Naimoğulları, kararın Toprak Ürünleri Kurumu’nu kurtarmaya değil hayvancının batmasına neden olacağını kaydetti.
Eski Tarım Bakanı Erkut Şahali ise Tarım Bakanlığı’nın aldığı bu kararı eleştirerek, alınan bu kararla ‘ekonomik cinayet’ işlendiğini ifade etti. Kararın enflasyona büyük ölçüde olumsuz etki edeceğine işaret eden Şahali, “Piyasanın tümünü ve yurttaşı olumsuz etkileyecek bir kararla TÜK’e kaynak yaratmak akıldışı bir uygulamalıdır” dedi.

Toprak Ürünleri Kurumu Müdür Ragıp Ratip ise Bakanlar Kurulu kararıyla tüm tarımsal ve hayvansal ürünlerin ithalinden alınacak ücretin ‘fon’ olarak değil ‘katkı payı’ olarak alınacağını savundu ve uygulamanın geçici süreliğine yapılacağını aktardı.

-------------------------------------------------

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları: “Amaç TÜK’ü kurtarmak değil hayvancıyı batırmak”

Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararı eleştiren Naimoğulları, bu kararın Toprak Ürünleri Kurumu’nun kurtarılması için alınan bir karar olduğunu savundu.

Hükümet edenlerin kurak bir yıl geçiren hayvancının yanında durması gerekirken, fon uygulaması yapılmasının kabul edilmez olduğunu aktaran Naimoğulları, şunları söyledi:
“Dışarıdan ithal edilen ham madde fiyatlarına fon konuldu. Ülkeye ham maddeyi tüccar getirmektedir. Arpayı ise bugüne kadar tüccar getirmekteydi ama 15 gün öncesine kadar arpaya yasaklama geldi. Arpayı TÜK’ün ihale usulüyle almasına karar verildi. Geçen hafta arpa fiyatlarına, iç piyasa fiyatının daha üstünde satmaya başladılar. Piyasada 62 kuruş kilosuydu, 65 kuruşa zamladılar. TÜK tekelci olarak dış piyasaya yasakladı. Bunun yansıması da doğrudan yem fiyatlarına torbasına 2 TL zam gelerek, 40 TL oldu”

İthal edilen yem içerisinde % 50 arpa % 50 ham maddenin mevut olduğunu aktaran Naimoğulları, “Ham maddeler; ay çiçek kisvesi, mısır, soya kisvesi, kepek olup bu ürünlerin tümüne % 3 fon geldi” dedi. 

Fon artışının fiyatlara yansıdığını, bu yansımanın da hayvancıya yansıdığını söyleyen Naimoğulları, “Ben bu durumu TÜK’e sordum, Tarım Bakanını da aradım ‘neden bu zamı yaptıklarını’ sordum. Bakan bana ‘TÜK’ü kurtarmak zorundayız’ dedi. TÜK’ü kim batırdıysa onlar kurtarsın. Hayvancı yıllardır bunun ızdırabını çeker, hayvancının bu konuda suçu yok, böyle bir kurak yıl yaşıyoruz ve Hükümetten destek beklerken, onlar yem ve ham madde fiyatlarını artırma yoluna gidiyor. Hayvancıyı batırmak için elinden geleni yapıyor” şeklinde konuştu.

Naimoğulları, Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı balya fiyatlarında ise bir teşvik olmadığını aksine ham madde fiyatlarına zam yaparak oradan gelecek parayla, balya fiyatını karşılama amacında olunduğunu öne sürdü.

Balya fiyatlarına birkaç gün içerisinde bir zam daha geleceğini savunan Naimoğulları, dolayısıyla alınan bu kararın yanlış olduğunu işaret etti.

Mustafa Naimoğlulları, Hükümetin % 3 fon yerine yapması gerekeni şöyle dile getirdi:
“TÜK’te bir fon kaynağı oluşturması gerekirse, ülkeye gelen ithal süt ve et ürünlerine fon konulacak. Bu ürünlerde hiçbir fon yoktur. Ham maddeye koyduğunuz zaman otomatik olarak yem fiyatlarına ve hayvancının cebine yansıyacaktır. Hayvancı zaten batmış durumda, yem alamıyor. Küçükbaş hayvancı hibe, arpa beklerken zam geldi. Yani birileri batırır, acısını hayvancı ve çiftçi çeker. TÜK’ü kim batırmışsa ve siyasilerin de suçu varsa onlara hesap sorulsun.”

--------------------------------------------------------------------

Eski Tarım Bakanı Erkut Şahali: “Akıl dışı bir uygulama”

Eski Tarım Bakanı Erkut Şahali ise Tarım Bakanlığı’nın aldığı bu kararı eleştirerek, alınan bu kararla ‘ekonomik cinayet’ işlendiğini dile getirdi. Şahali, şunları söyledi: “Tarım Bakanlığı’nın aldığı bu karar, TÜK’ün içinde bulunduğu mali durumu düzeltme amacıyla alındığı şeklinde yansıtılıyor. Ancak ekonomik cinayet işleniyor. Çünkü TÜK’ün mali durumunu düzeltmek amacıyla %3’lük fon uygulamasının bu kadar geniş yelpazedeki ürün dahil edildiğinde, piyasaya yansıması çok yüksek olur.

Hemen hemen tüm ithal gıda ürünlerinde minimum %5’lik pahalılık anlamına gelir. Bunun içerisinde temel gıda maddesi olarak bakliyatlar, kuruyemişler, ithal süt ürünleri ve tarım kesimi açısından tüm hayvancılık besi girdileri, kimyevi gübreler bulunuyor. Bu kararla tarım kesimindeki tüm girdiler artacaktır. TÜK, bu ülke için çok önemli bir kurumdur, mutlaka faaliyetlerini sürdürmelidir. Ancak alışılagelmiş şekilde değil dönüştürülerek, piyasada fiyat istikrarını sağlamak amacıyla müdahale eden ve özel sektörle rekabet eden bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürmelidir. Fakat bu böyle olacak diye de piyasanın tümünü ve yurttaşı olumsuz etkileyecek bir kararla TÜK’e kaynak yaratmak akıldışı bir uygulamalıdır. Hükümet, TÜK’ü önemsiyorsa kendi kaynaklarından kaynak yaratarak bu aktarımı yapar. Bununla birlikte Hükümet sıklıkla dile getirdiği ‘TÜK’ün bilerek batırıldığı’ iddiaları da politik söylemden çıkararak bunu hukuki bir zemine oturtmak için gerekli girişimleri yapmalıdır. Sadece TÜK’ü kurtarmak sonucunu doğuracak bir karar olsaydı, bunu başka türlü değerlendirmek mümkün olurdu. Ancak enflasyon üzerinde yapacağı etki, bu etkinin kamu maliyesi üzerinde yol açacağı etkiler çok büyük olacaktır. Bu uygulama hazineye yük getirecektir. Çünkü oluşacak enflasyon etkisini yasalara bağlı olarak gidermek, Hükümet’in görevi olacak. Örneğin; kamu çalışanlarının enflasyondan doğan kayıplarını telafi etmek için Hazine’den çıkacak kaynak, belki de TÜK’ün ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla olacaktır. Bu nedenle karar çok saçmadır”

-------------------------------------------------------

TÜK Müdürü Ragıp Ratip:  “Fon değil TÜK’e katkı olarak alınacak”

Toprak Ürünleri Kurumu Müdür Ragıp Ratip, Bakanlar Kurulu kararıyla tüm tarımsal ve hayvansal ürünlerin ithalinden alınacak ücretin ‘fon’ olarak değil ‘katkı payı’ olarak alınacağını savunarak, uygulamanın geçici bir süreliğine yapılacağını dile getirdi.

TÜK’ün içinde bulunduğu durumun ortada olduğunu, kurumun yürüyebilecek bir vaziyette olmadığını ifade eden Ratip, TÜK’ün yeniden sağlıklı bir şekilde hizmet verebilmesi, çiftçi ve hayvancının yanında gerçek anlamada olabilmesi için ithalatlardan % 3’lük bir ‘destek kalemi’ aktarıldığını kaydetti.

Ratip, TÜK’ün mali durumu düzelene kadar uygulamanın yapılacağını kaydederek, yeni yapılanma sürecine gidildiğini söyledi.

Ragıp Ratip, şunları aktardı:
“TÜK’ün Türkiye’deki diğer kurumlar gibi gerçek anlamda denge unsuru olabilsin. Onlarda da imtiyazlı yapı vardır. Yani bu sırf Kıbrıs’taki yapmış olduğumuz uygulama değildir. Türkiye’de de benzeri uygulamalar, tam böyle değilse bile birtakım imkanlarla kurumlar ayakta tutulmaktadır ve o dengeler piyasa o şekilde oluşturulmaktadır. Bu karar geçici bir süreliğine alınmıştı, Kurum durumunu toparlayana kadar devam edecektir. TÜK’ü zaman içerisinde küçültme planımız vardır, yeni bir yapılanma sürecidir. Karar bugünden (dünden) itibaren geçerlidir. Piyasaya pahalılık gelmeyecek, bunları yapacağımız uygulamalarla göstereceğiz”

 

 

Bu haber toplam 3217 defa okunmuştur