1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İnşaat izni sayısı son 3 yılın zirvesinde!
İnşaat izni sayısı son 3 yılın zirvesinde!

İnşaat izni sayısı son 3 yılın zirvesinde!

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, inşaat sektöründeki genel durumu rakamsal verilerle ortaya koyabilmek adına kaymakamlık ve belediyelerde kayıt altına alınan inşaat dosyası verilerini inceledi

A+A-

 

Ayşe GÜLER

İnşaat sektörü son 3 yılın ‘zirvesini’ yaşıyor. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin hazırladığı resmi verilere göre 2013 ile 2015 yıllarını kapsayan dönemde Kıbrıs’ın kuzeyinde 6 bin 93 adet inşaat dosyası kaydı yapıldı. 

2013’te 2,109 olan ve 2014’te 1,843’e gerileyen dosya kayıt sayısı 2015’te 2,141’e yükseldi.

3 yıllık sürede en fazla dosya kaydının Lefkoşa’da, en az iznin de Güzelyurt bölgesinde verildiği ‘kayıtlı rakamlara’ yansıdı.

2015’te 2141 dosya, ilk sırada Girne…

Birlik tarafından hazırlanan resmi verilere göre; 2015 yılı içerisinde Kuzey Kıbrıs genelinde, inşaat sektöründe resmi makamlarda kayıt altına alınan toplam 2,141 adet dosya bulunuyor.

Bölgelere dağılımına bakıldığında ise geçtiğimiz yıl en fazla inşaatın Girne ilçesinde başladığı görülüyor.

Buna göre Girne’de 716 inşaat dosyası 2015 yılında kayıt altına alınırken, Lefkoşa’da

673, Mağusa’da 464, İskele’de 153 ve Güzelyurt’ta ise 135 dosyanın kaydedildiği görülüyor.

Girne’de yüzde 37’lik artış, İskele’de yüzde 38’lik gerileme…

Öte yandan 2015 verileri ile 2014 verilerinin kıyaslandığı bilgilere göre inşaat izni için başvurulan dosya sayısında en fazla artış yüzde 37’lik artışla Girne bölgesinde yaşandı.

Bununla birlikte izin dosyalarında Mağusa’da yüzde 32’lik artış, Güzelyurt’ta yüzde 20, Lefkoşa’da ise yüzde 8 oranında artış yaşandı.

Diğer bölgelerde artış yaşanırken, tek düşüş İskele bölgesinde yaşandı.

Söz konusu bölgede 2014 yılına göre 2015’teki izin dosya sayılarında yüzde38’lik gerileme görüldü.

Devam eden ve tamamlanan inşaatlar

Öte yandan 2015 yılı sonunu kapsayan verilerde; devam eden ve tamamlanmış inşaatların bölgelere göre dağılımına da yer verildi.

Buna göre 2,141 inşaatın 1,593’ü devam ederken, 548’inde ise çalışmalar sona erdi.

Şu anda tamamlanmamış inşaatların yoğunluklu olarak Girne ve Lefkoşa bölgelerinde olduğu görülüyor.

716 dosyanın bulunduğu Girne’de 593 inşaatın çalışması devam ederken, bu inşaatların 123’ünün tamamlandığı rakamlara yansıdı.

Lefkoşa’da ise 673 inşaatın 225’i tamamlandığı, 448’in de çalışmaların sürdüğü ortaya çıktı.

Diğer ilçelerde durum şöyle: “Mağusa’da devam eden inşaat sayısı 325, tamamlanan inşaat sayısı 139,  İskele’de devam eden inşaat sayısı 141,biten inşaat sayısı 12, Güzelyurt’ta devam eden 86, tamamlanan inşaat sayısı 49”


Dublex konut ve zemin kat konutlar yoğunlukta…

Kayıt altına alınan dosyalarda dublex konut ve zemin kat konutların yoğunlukta olduğu görülüyor.

Geçtiğimiz yıl 5 ilçedeki kaymakamlık ve belediyelerden 370 adet zemin kat konut, 271 adet de dublex konut için izin alındı.

Buna göre; Lefkoşa Belediyesi 2015 yılı içerisinde 17 dublex konut ve 13 de zemin kat projesine onay verirken, Gönyeli Belediyesi’nden 14 adet zemin kat konut, 36 adet de dublex konut izni alındı.

Turizm cenneti Girne’de ise Belediye’den 43 adet zemin kat konut, 41 adet de dublex konut projesine, Kaymakamlık’tan da 54 dublex konut, 95 zemin kat konut projesi için izin alındığı belirtildi.

Öte yandan verilere göre Mağusa Kaymakamlığı’nın 65 dublex konut, 69 adet de zemin kat konut projesine, Mağusa Belediyesi’nin ise 52 adet zemin kat konut, 2 adet de dublex konut izni verdiği belirlendi.

İskele Belediyesi geçtiğimiz yıl 24 adet zemin kat konut, 15 adet de dublex konut inşaatı olduğu, İskele Kaymakamlığı ise 25 adet zemin kat, 7 adet de dublex konut inşaatı izni verdi.

Bunun yanı sıra Güzelyurt Belediyesi’nin 18 adet dublex konut, 16 adette zemin kat projesine, Lefke Belediyesi’nde ise 19 adet zemin kat konut, 16 adette zemin kat projesine onay verdiği rakamlara yansıdı.

Turizm ticari ve çok amaçlı inşaat yapılaşma yatırımları düşük…

Bunun yanı sıra Kuzey Kıbrıs genelindeki inşaat türlerine bakıldığında, tüm bölgelerde konut ve parselasyonların yoğunlukta olduğu görülürken, sanayileşmeye, turizme, ticari veya çok maksatlı inşaat yapılaşmalarına yönelik yatırımların çok düşük seviyelerde kaldığı göze çarpıyor.

Verilerde; ayrıca konut dışında kalan yapılara, özellikle sanayi ve ticari yapılara yönelik yatırımların sınırlı kalmasının sebeplerinin en başında ‘siyasi istikrarsızlık ve Kıbrıs sorunundaki belirsizlik neticesinde ciddi boyutlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve piyasalarda oluşan dengesizliklerin’ geldiği öne sürüldü.

Hazırlanan bilgilerde şöyle denildi: “Planlı yapılaşmanın önünde büyük bir engel olarak duran İmar Planları’nın eksikliği eklendiğinde, ne yazık ki inşaat sektöründe hem tıkanıklıklar yaşanmakta hem de inşaat yatırımlarının çeşitliliği çok kısıtlı kalmaktadır. Bölgelerin özellikleri göz önüne alınarak hazırlanmış İmar Planları’nın olmaması, yatırımcıyı bir belirsizlik içerisine sürükleyerek, ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacak türde yatırımlara yönelmelerini, uzun vadeli planlar yapmalarını engellemektedir. Dolayısıyla inşaatlarımız ağırlıklı olarak, halkın konut ihtiyacını karşılamaya yönelik gerçekleşmektedir.”

Bu haber toplam 2818 defa okunmuştur