1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hellim/ Halloumi başvurusu yayınlandı
Hellim/ Halloumi başvurusu yayınlandı

Hellim/ Halloumi başvurusu yayınlandı

Avrupa Komisyonu’nun ‘hellimle’ ilgili uygulanacak geçici formüle yönelik süreç işlemeye başladı: İtiraz süresi 6 ay!

A+A-

Avrupa Birliği kuralları altında coğrafi koruma altına alınan, Kıbrıs kültürünün en önemli parçası hellimle ile ilgili denetim süreci işlemeye başlarken, ‘Bureau Veritas’  isimli uluslar arası kurum Kıbrıslı Türk üreticileri denetlemeye hazırlanıyor.

Kıbrıslı Türk üreticiler,‘Bureau Veritas’  isimli uluslar arası kurum tarafından denetimden geçecek, hazırlanan rapor Avrupa Komisyonu’na sunulacak

AB uzmanlarından alınan bilgiye göre; hellimle ilgili kararın AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından Avrupa Komisyonu 3. dünya ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerine duyuru yapacak, 6 aylık ‘itiraz süresi’ tanıyacak

ÇIRALI: “TESCİL ALSAK DA AB’YE SATIŞ YAPAMAYIZ”… YENİDÜZEN’e konuşan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, alınan kararla Türkiye ve Arap ülkelerine yapılan ihracatın herhangi bir sıkıntı yaşanmadan devam edeceğini ancak Avrupa Birliği’ne satış yapılamayacağını kaydetti

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

• Alınan karar, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde bu ay sonunda yayınlanacak.
• Avrupa Komisyonu 3. dünya ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerine duyuru yapacak, 6 aylık ‘itiraz süresi’ tanıyacak,
• İtirazda bulunacak ülkeler, ilk görüşlerini itiraz süresi dolmadan, 2 ay içerisinde Komisyon’a sunacak ve görüşmeler başlayacak.

 

Ayşe GÜLER

Avrupa Birliği kuralları altında coğrafi koruma altına alınan, Kıbrıs kültürünün en önemli parçası hellimle ile ilgili süreç işlemeye başlarken, ‘Bureau Veritas’  isimli uluslar arası kurum Kıbrıslı Türk üreticileri denetlemeye hazırlanıyor.

Kararın uygulanmaya başlamasının ardından Kıbrıs’ın kuzeyindeki hellim üreticileri, ‘Bureau Veritas’ın sıkı denetimden geçecek, kurum denetim sonrası hazırladığı raporları AB Komisyonu’na sunacak.

Avrupa  Parlamentosu tarafından tarımsal ürünle ve yiyecek maddeleriyle ilgili kontroller yapma konusunda sorumlu kılınan  ‘Bureau Veritas’ın yapacağı denetimler tarihe geçecek.

Karar, bu hafta içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanacak

Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz hafta içerisinde alınan kararın bu hafta içerisinde AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanması bekleniyor.

AB uzmanlarından alınan bilgiye göre; kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Avrupa Komisyonu 3. dünya ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerine duyuru yapacak, 6 aylık ‘itiraz süresi’ tanıyacak.
İtirazda bulunacak ülkeler, duyurunun ardından ilk görüşlerini 2 ay içerisinde Komisyon’a sunacak. Benzer ürüne sahip ülkelerin itiraz etmesi halinde AB Komisyonu ile görüşmeler başlayacak. 

-------------------------------------------

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı: ‘Bureau Veritas denetleyecek, AB Komisyonu’na rapor sunacak’

Hellime yönelik alınan tescil kararının bu ayın sonunda AB’nin resmi gazetesinde yayınlanacağını belirten Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, eş zamanlı olarak Yeşil Hat Tüzüğü’nde denetimlerle ilgili düzenlemelerin yer alacağını ve onaylanacağını ifade etti.

YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Çıralı, böylelikle kuzeydeki denetimlerle ilgili düzenlemelerin AB Yasası içerisine gireceğini vurguladı.

Bunun yanı sıra yapılan düzenlemelerle hellimin Yeşil Hat Tüzüğü’ne göre Güney’e satışının “Tescil alsak da AB’ye satış yapılamayacak.  Bununla ilgili şartlar ve kurallar başkadır.  Hayvansal ürünlerde AB’nin aradığı şartlar vardır. AB kriterlerini yerine getirdikten sonra satış yapılabileceğiz. Alınan kararla Türk tarafının talepleri karşılanmış oldu. Türkiye ve Arap ülkelerine yapılan ihracatta devam edebilecek, sıkıntı yaşanmayacak. Hellim ve hallim ismi tescile dildi. Başka bir isim altında hiçbir şey yapılamaz. Tescil edilen isimleri başka biri kullanamaz.”

“Bureau Veritas denetleyecek”

Bununla birlikte hellimle ilgili sağlanan uzlaşının Avrupa Birliği’ndeki tescil ile ilgili olduğunu söyleyen Çıralı, varılan uzlaşı ile hellimin coğrafik tescilinin yapılacağını dile getirdi.

Kıbrıs’ın güneyindeki Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘uzlaşı’ öncesinde hellimle ilgili hem kuzeyde hem de güneydeki denetimi yapmak istediğini savunan Çıralı, anlaşmaya varılmasıyla kuzeydeki denetimlerin bağımsız bir kurum tarafından yapılacağını kaydetti.

Çıralı, Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilecek ‘Bureau Veritas’  isimli uluslar arası kurumun, kuzeydeki denetimleri yaparak, hazırladığı raporları AB Komisyonu’na sunacağını dile getirdi.

-------------------------

BAŞVURU YAYINLANDI

Avrupa Komisyonu, hellimin Türkçe ve Rumca isimlerinin ( ‘Hellim’/ ‘Χαλλουμι’ (Halloumi) Kıbrıs’ın bütününde üretilen bir peynir olarak tescillenmesi için yapılan müracaatı yayınladı.

Bu yayın, Hellim ve Halloumi isimlerinin AB’nin tümünde korunması ve bilinen yüksek kaliteli AB ürünleri listesine girmesi için atılmış önemli bir adım oldu.

Avrupa Komisyonu ayrıca bugün uluslar arası akrediteye sahip Bureau Veritas isimli kurumun,  AB Tarım ve Gıda Ürünleri Tüzüğü’ne uygun, resmi denetim ve kontrolleri yapmakla görevlendirildiğini onaylayan bir yazı gönderiyor.

Avrupa Komisyonu aynı zamanda ticareti kolaylaştırmak amacıyla Yeşil Hat Tüzüğü’nde yapılması önerilen bazı değişiklikleri benimsedi. Yapılacak değişiklikler,  Hellim/ Halloumi için önerilen çözümün geçici olduğu ve Kıbrıs’ın yeniden birleşeceği zaman çözüleceği ortak anlayışının benimsenmesi içindir. Tüzükteki değişiklikler, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude  Junker'in 16 Temmuz'da  Lefkoşa’da sunduğu geçici önlemleri içeriyor.

Juncker, Lefkoşa’da yaptığı konuşmada şunlar kaydetmişti: “Bu adım Kıbrıs’taki iki toplumun Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yönelik ortak projelerde çalışma bağlılığını göstermiştir. İki lideri de bu sonuca ulaşmak için gösterdikleri çabadan dolayı övmek ve takdir etmek istiyorum. Bu başvurunun etrafında oluşmuş ortak anlayış çok sembolik ve Komisyonun da yardımıyla,  sağlam temeller üzerine inşa edilen güvenin yaratılması için birlikte çalışma arzusunu gösteriyor. Hellim/ Halloumi Kıbrıs adasının ortak mirasının sembolüdür.  Asırlar boyu adada yaşayan toplumları birleştiren bir gelenektir”.
Bu gelişmeler ayrıca AB Komiserleri Phil Hogan ve  Corina Creţu tarafından olumlu karşılandı. Hellim / Halloumi Kıbrıs’ın en önemli ürünüdür ve ekonomisi için önemli bir değerdir.

 

(abhaber/çeviri YENİDÜZEN)

 

 

Bu haber toplam 2729 defa okunmuştur