1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Halk Plajı’ SORUŞTURMASI
‘Halk Plajı’ SORUŞTURMASI

‘Halk Plajı’ SORUŞTURMASI

Cratos Premium Hotel’e 49 yıllığına kiralanan hali arazi üzerindeki sahil “halk plajı” olarak düzenlenmek üzere yatırımcıya verildi. 11 Ağustos 2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararında “halk plajı” vurgusu yer aldı.

A+A-

 

İçişleri Bakanlığı ilgili kararın uygulanıp uygulanmadığı konusunda inceleme başlattı.

Avukat Özgü Özyiğit, sadece Cratos Otel’in değil ülkedeki birçok otelin plajlara girişi engellediğini ve bunun Anayasal suç olduğunu söyledi.

Cratos Otel Avukatı Ergin Ulunay, karara göre sahilin düzenlendiğini ve plajın halka açık olduğunu sadece belli hizmetlerin karşılığında ücret alındığını iddia etti.

Didem MENTEŞ

Çatalköy’deki Cratos Premium Hotel’e 49 yıllığına kiralanan hali arazi üzerindeki sahilin, 11 Ağustos 2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla “halk plajı olarak düzenlenmesi” yönünde onay verildiği ortaya çıktı.
Ülke insanın en büyük sıkıntısı haline gelen ‘ücretli plajlar’ ile ilgili mücadeleler sürüyor.

Özellikle Girne bölgesindeki büyük otellerin dışarıdan gelen misafirlere ‘ücret’ alması tepkiye neden oldu.
Bakanlar Kurulu kararını gün yüzüne çıkaran ve geçtiğimiz hafta otel aleyhine dava açan Avukatlardan Özgü Özkul Özyiğit, otelin bu karara uymadığını ve plajı halkın kullanımına açmayarak suç işlediğini dile getirdi.
İçişleri Bakanlığı, konuyu incelemeye aldı. Gerekli incelemelerin ardından detaylı açıklama yapılacağı ifade edildi.

YENİDÜZEN’e açıklama yapan Cratos Otel Avukatı Ergin Ulunay, karara göre sahilin düzenlendiğini ve plajın halka açık olduğunu sadece belli hizmetlerin karşılığında ücret alındığını dile getirdi.

----------------------------------------------------------------------------------

Karar: ‘Halk Plajı Yapımı İçin Hali Arazi Verilmesi’

Cratos Premium Otel’e 11 Ağustos 2010 tarihindeki Bakanlar Kurulu’nun K-570-2010 kararında; ‘Halk Plajı Yapımı İçin Hali Arazi Verilmesi’ kararlaştırıldı. Kararda; Bumerang Travel Club Ltd’e verilen Cratos Premium Hotel’in bitişiğinde bulunan ve ‘Halk Plajı’ şeklinde düzenlenerek hizmete sunulması, otel çevresine de güzel bir görünüm kazandırılması amacıyla Çatalöy’de bulunan, Girne P/H XII.22.EI, E2’de 440 nolu arazinin (kısmen) önergeye ekli sunulan plandaki bölümünün başvuru sahibine 49 yıllığına icar edilmesini onayladığı belirtildi.

-----------------------------------------------------------------------------------


Avukat Özyiğit: “Anayasal suç işleniyor”

YENİDÜZEN’e konuşan Avukat Özgü Özkul Özyiğit, Plajları Kullanım ve Denetleme Yasası altında herkesin istediği plaja girebileceğini belirterek, bunu engellemenin 1 yıla kadar hapislik içerdiğini vurguladı. Özyiğit, Cratos Otel’in de geçtiğimiz günlerde plaja girmek isteyen yurttaşları engellediğini ve haklarında dava açtıklarını hatırlatarak, bunun suç teşkil ettiğini vurguladı. 11 Ağustos 2010 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararında Cratos Otel’in 49 yıllığına devlet arazisini kiralanmasına onay verdiğini hatırlatan Özgü Özyiğit, bu kararda Cratos Premium Otel’in bitişiğindeki sahilin ‘halk plajı’ olarak düzenlenerek hizmete koyabileceğinin belirtildiğine dikkat çekti. Sadece Cratos Otel’in değil ülkedeki birçok otelin plajlara girişi engellediğini ve bunun Anayasal suç olduğunu bir kez daha vurgulayan Özyiğit, devletin malı olan denizlere girişlerde ücret alınması gerektiğini ifade etti.

---------------------------------------------------------------------------------

Avukat Ulunay: “Karara ve yasaya uygun hareket ediliyor”

Cratos Premium Otel Avukatı Ergin Ulunay, plajların halka açık olduğuna ancak verilen hizmetler karşılığında belli bir ücret alındığını söyledi. Plajları Kullanım ve Denetleme Yasası altında ‘can kurtaran, şezlong, duş’ gibi birçok hizmetlerin karşılığı olarak bu ücretin alındığını savunan Ulunay, tüm otellerde durumun aynı olduğunu savundu. Bakanlar Kurulu kararında ‘halk plajı’ olarak geçtiğini ve plajın halka açık olduğunu söyleyen Ulunay, “devlet orayı verdi, orası kayalık bir yerdi. Otel oraya kum getirip sahili düzenledi ve halka açtı. Vereceği hizmetler karşılığında ücret talep ediyor” şeklinde konuştu.


--------------------------------------------------------------------------------

Aşıkoğlu: “İçişleri Bakanlığı inceleme başattı”

YENİDÜZEN’e açıklama yapan Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ise 2010 yılında Bakanlar Kurulu’nun bu önergesini İçişleri Bakanlığı’nın verdiğini ve yetkinin İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Bakanlığın konuyla ilgili Girne Kaymakamlığı’ndan gerekli evrakları sağlayarak incelemeye alacağını öğrendiğini aktaran Aşıkoğlu, Bakanlar Kurulu’nca alınan bu karara göre ne gibi bir yetki olup olmadığını ve ne yapılması konusunda ciddi bir inceleme başlatıldığını öğrendiğini ifade etti. İçişleri Bakanlığı’nın gerekli incelemeleri yaparak durum tespitinde bulunacağını ve ona göre hareket edeceğini aktaran Aşıkoğlu, Turizm Bakanlığı olarak kendilerinin bu konuda bir otoritesi bulunmadığını da söyledi.


----------------------------------------------------------------------------------

Plajları Kullanım ve Denetleme Yasası ne diyor?

Plajları Kullanım ve Denetleme Yasasına göre gerek belediye sınırları içerisinde, gerekse belediye sınırları dışında yüz metrelik kıyı şeridi üzerinde bulunan plâjlara, yurttaşların herhangi bir ücret ödemeden girişlerinin ve bu plâjları kullanmalarının sağlanmasını ve yetkili mercilerce yerinde gerekli denetimin yapılmasını düzenlemektedir.

4. Madde ise yurttaşların Plajlara girişinin engellenmeyeceği ve ücrete bağlı tutulmayacağıdır. Yasa; Yurttaşların Plâjlara girmesi kimse tarafından engellenemez. Plânlara girişte yurttaşlardan herhangi bir ad ve koşul altında ücret talep edilemez.

Mülkiyeti devlete ait olan plâjlar, gerçek veya tüzel kişilerin işletmesine verilmiş ve/veya tahsis edilmiş veya kiralanmış olmaları halinde, yukarıdaki (1)‘inci ve (2j‘nci fıkralarda öngörülen kurallara bağlıdır.Ancak bu fıkra kuralları, Anayasanın yürürlük tarihinden önce akdedilen sözleşmelerden doğan hakları etkiler biçimde yorumlanamaz

Yüz metrelik kıyı şeridi içerisinde düzenlenmiş olan ve işletilen plâjlarda, işletmeci ve/veya sahibi ve/veya çalışanların işletme adına verilen hizmetler için tahsil edebilecekleri ücretler, aşağıdakilerden başka olamaz ve öngörülen miktardan fazla ücret alınamaz: Duş, kabin, şemsiye, şezlon hizmetlerinin kullanılması veya verilmesi halinde, her biri için 3 TL…

Bu haber toplam 6424 defa okunmuştur