1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gözler “Kıbrıs içi” geçişlerde
 Gözler “Kıbrıs içi” geçişlerde

Gözler “Kıbrıs içi” geçişlerde

YENİDÜZEN, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti dahil Avrupa Birliği vatandaşlarına vizeyi kaldırması kararını siyasetçi ve akademisyenlere sordu

A+A-

• 2. Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat: “Şu anki pratik içerisinde, Schengen vizesine sahip Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları güneye geçebiliyor. Bu açıdan bakıldığında, tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının güneye geçebilmesi de olasıdır. Ancak kararı elbette Kıbrıs Rum tarafı makamları verecektir.””

• Eski Dışişleri Bakanı Emine Çolak:  “Avrupa Birliği yolundaki Türkiye, AB üyesi bir ülkeye vize kaldırdı, doğal bir sonuç”…

• Akademisyen Prof. Dr. Ahmet Sözen: Avrupa Birliği ve Türkiye arasında vizesiz seyahatler başladığında, Kıbrıs’ın içindeki pratik de değişecek, Kıbrıslı Rumlar, TC vatandaşlarının kuzeyden güneye geçişini kabul etmek zorunda kalacak.”

• Hukukçu, CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman: “Halklar arasındaki ilişkilere yönelik sıkıntılar ve iletişimin önündeki engeller ne kadar azalırsa o kadar iyidir”

• Uluslar arası Hukuk Uzmanı Kudret Özersay: “Kıbrıslı Türklerin dahil olmayacağı, devre dışı kalacağı birtakım düzenlemeler bir risk olarak karşımızda duruyor.”


Didem MENTEŞ-Ayşe GÜLER

Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine yönelik vize uygulamasını kaldırma kararı aldı, gözler Kıbrıs’a çevrildi.

“Avrupa Birliği’nin Schengen Bölgesinde Türk(iye) vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığı tarihten itibaren uygulanmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması” kararı Kıbrıs Cumhuriyeti için de önemli.

Bu kararla birlikte, Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşları Türkiye’ye artık vizesiz girebilecek.

Kıbrıs içindeki uygulamanın ne olacağı ise merak konusu… Kıbrıs “Schengen bölgesi” ülkesi olmasa da, pratikte yeni bir süreç başlayabilir.

YENİDÜZEN, bu yeni gelişmeyi siyasiler ve akademisyenler ile konuştu:


------------------------------------------------


2. Cumhurbaşkanı ve CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat: “Vizenin kaldırılması normal… İyi oldu”

2. Cumhurbaşkanı ve CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne vizeyi kaldırmasının son derece normal bir durum olduğunu belirterek, kararı “iyi oldu” şeklinde yorumladı.  Kıbrıs içindeki geçişlerin ne olacağına ise Kıbrıs Rum tarafı makamlarının karar vereceğini belirten Talat, şöyle konuştu:
“Şu anki pratik içerisinde, Schengen vizesine sahip Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları güneye geçebiliyor. Bu açıdan bakıldığında, tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının güneye geçebilmesi de olasıdır. Ancak kararı elbette Kıbrıs Rum tarafı makamları verecektir.”

Talat, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde, üye devletlere vize uygulamasına son vermesinin de atılması gereken adımlardan biri olduğunu, Türkiye’nin bunu yerine getirdiğini söyledi.

Bugüne kadar Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarına vize verildiğini belirten Talat, “aslında kapıda vize vermek bir anlamda suretten vermek demektir. Kapıda verilen vize bir tek harç alınan vize demektir, bir araştırma yapılamaz. O yüzden Türkiye’nin ciddi derinlemesine bir vize uygulaması yoktu ve şimdi onu da kaldırdı, iyi oldu” şeklinde konuştu. 

Kıbrıs içindeki geçişlerin ne olacağını bilmediğini söyleyen Talat, bu konuda son kararı Rum tarafının karar vereceğini dile getirdi.

Talat, “Geçmişte Schengen vizesi olana sıkıntı yaratmıyorlarmış. Dolayısıyla şimdi nasıl bir tavır takınacaklar bilemeyiz. Bu onların tasarrufudur. O konuda bir şey söylemek mümkün değildir. Bilmiyorum, ‘yasa dışı limandan geldiniz, onun için bundan sonra giremezsiniz’ de diyebilir. Bugüne kadar girebildikleri halde bunu derlemi bilmiyorum. Schengen’de yaptıkları gibi geçişe izin verirlerse o zaman Türkiye kökenli KKTC yurttaşları da Güney’e geçebilecekler demektir” şeklinde konuştu.

--------------------------------------------------


Dışişleri eski Bakanı Emine Çolak: “Avrupa Birliği yolundaki Türkiye, AB üyesi bir ülkeye vize kaldırdı, doğal bir sonuç”

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye’nin dünyada tanınmış iki ülke olduğunu söyleyen Dışişleri eski Bakanı Emine Çolak, “Avrupa Birliği yolundaki bir Türkiye Cumhuriyeti’nin, Avrupa Birliği üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’ne vizeyi kaldırması doğal bir sonuçtur” diye konuştu.

Çolak, Kıbrıs içinde nasıl bir prosedür izleneceğini önceden bilemediklerini belirtti, “Geçmişte kimi çelişkiler yaşanmıştır. Bunu ancak uygulamada görebileceğiz” diye konuştu.

Emine Çolak, “Her ne kadar Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyor ifadesinde bulunsa da bu örnek de dahil olmak üzere görüyoruz ki uluslararası çevrede muhatap olmak durumundadır ve oluyor da” dedi.

Kıbrıs sorunun çözümü ile bunun gibi dilemmaların giderildiğini görmek istediklerine söyleyen Dışişleri eski Bakanı Emine Çolak, “Bu yüce bir husustur. Tüm bu bilinmezlerin ortadan kalması ve esas çözümü ulaşmak için Kıbrıs sorununu sonlandırmak şarttır” şeklinde konuştu. 

------------------------------------------------------------

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Akademisyen Prof. Dr. Ahmet Sözen: “TC yurttaşlarının kuzeyden güneye geçişi de kabul edilecek”


Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Akademisyen Prof. Dr. Ahmet Sözen, yeni karar ile Türkiye’nin Kıbrıslı Rumları ülkesine vizesiz olarak kabul edeceğini söyledi.

Sözen, Türkiye’nin, Kıbrıslı Rumlara vize uygulayarak Avrupa Birliği’ne olan yükümlülüklerini yerine getirmediğini, aldığı kararla bu duruma son verdiğini belirtti.

“Şu anda Kıbrıs’taki geçişlerde bir değişiklik olmayacak” diyen Sözen, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında vizesiz seyahatler başladığında, Kıbrıs’ın içindeki pratiğin de değişeceğini, Kıbrıslı Rumların, TC vatandaşlarının kuzeyden güneye geçişini kabul etmek zorunda kalacağını dile getirdi.

Sözen, verilen kararın bu durumun bir ön hazırlığı olduğunu da sözlerine ekledi.

-----------------------------------------

Hukukçu, CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman: “Engeller ne kadar azalırsa o kadar iyidir..."

Türkiye'nin Avrupa Birliği vatandaşlarına yönelik vizeyi kaldırması kararına yönelik CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, “Engeller ne kadar azalırsa o kadar iyidir” yorumu yaptı.

Erhürman'ın sosyal medyada paylaştığı görüşleri şöyle:
"3 Mayıs tarihli TC Resmi Gazetesi'nde yayımlanan karara göre, ‘AB'nin Schengen Bölgesi'nde Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığı tarihten itibaren uygulanmak üzere, TC tarafından vize uygulanan AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılmasına karar verilmiştir’. Halklar arasındaki ilişkilerin ve iletişimin önündeki engeller ne kadar azalırsa o kadar iyidir..."

-----------------------------------------------------

Uluslar arası Hukuk Uzmanı Kudret Özersay: “Kıbrıs, Schengen bölgesi değil, TC yurttaşları Kıbrıs’a bu aşamada vizesiz giremeyecek”

Uluslararası Hukuk Uzmanı, siyasetçi Kudret Özersay, Türkiye yurttaşlarının eğer Avrupa’dan karar çıkarsa sadece Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz girebileceğini, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu kapsamda olmadığını söyledi.

Türkiye’nin kararının ise “Tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizenin kaldırılması” yönünde olduğunu anımsatan Özersay, bu nedenle, Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlarının vizesiz olarak Türkiye’ye gidebileceğini belirtti.

Özersay, bu yöndeki açıklamalarını sosyal medya profilinden yaptı, şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (Rum tarafı Schengen içerisinde olmadığından) şimdilik güney Kıbrıs’a vizesiz girme hakkına sahip olmayacak. TC vatandaşları örneğin Birleşik Krallık ve İrlanda’ya da vizesiz giremeyecek, çünkü o ülkeler de Schengen’e dahil değiller.”

Özersay, Türkiye’nin bu kararla Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadığını da belirterek, “Uluslararası hukukta tanımadığınız bir devletin resmi evraklarını geçerli kabul etmeniz, otomatik olarak o devleti tanıdığınız anlamına gelmiyor” görüşünü ortaya koydu.

Özersay bu görüşünü güneye geçişte “KKTC kimlik kartları”nın gösterilmesi örneği ile destekledi.
Türkiye’nin kendi yurttaşları için elde edeceği bir hak karşılığında esneklik gösterdiğine de dikkat çekerek, kaygılarını ortaya koydu.

“Gelecekte bir başka örnekte de (örneğin limanlar) Türkiye Cumhuriyeti devleti yahut vatandaşları için elde edilecek birtakım hak ya da ayrıcalıklar karşılığında Türkiye’nin Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerin dışarıda bırakılacağı ya da benzer unsurları elde edemeyeceği birtakım uzlaşılara açık olabileceğini gösteriyor. Bu durum Kıbrıslı Türkler açısından rahatsız edicidir. Kıbrıslı Türklerin elde edeceği herhangi bir şey olmayacak birtakım başka uzlaşılar da Türkiye ile güney Kıbrıs arasında ortaya çıkabilir demektir. Özetle Kıbrıslı Türklerin dahil olmayacağı, devre dışı kalacağı birtakım düzenlemeler bir risk olarak karşımızda duruyor.”

 

Bu haber toplam 3654 defa okunmuştur