1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Girne'de 'Peşkeş' iddiaları
Girnede Peşkeş iddiaları

Girne'de 'Peşkeş' iddiaları

Girne’de, denize sıfır 20 dönümlük arazinin, 49 yıllığına Girne Üniversitesi’ne kiralandığı yönündeki iddiaları YENİDÜZEN, öneriyi yapan Bakan Kemal Dürüst’e sordu

A+A-

 


• Girne’de, denize sıfır 20 dönümlük arazinin, 49 yıllığına Girne Üniversitesi’ne kiralandı; Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, kararın Bakanlar Kurulu’ndan “oybirliği” ile alındığını söyledi.

• Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst: “15 gün önce Bakanlar Kurulu’nun gündemine geldi. Maliye Bakanlığı inceleme yapmak istedi. Konu geçtiğimiz Perşembe günü Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü ve oybirliği ile karar alındı. Kimsenin kimseye peşkeş çektiği yok” dedi.

• Bölgenin arkeolojik sit alanı ve Koruma Çevre Planı kapsamında olduğu iddialarına yönelik Dürüst: “Araştırılacak. Yasa neyse o… Biz kararı aldık ama hemen bugün kiralandı diye bir şey söz konusu değil. Kira Takdir Komisyonu inceleyecek, kararını verecek”

• Girne Üniversitesi’nden bilgi almak için YENİDÜZEN, üniversite yetkililerine ulaştı, konu hakkında geri dönüş yapılacağı söylendi, ancak, herhangi bir açıklama yapılmadı.


Fayka Arseven KİŞİ

Girne Emirnamesi, Çatalköy’deki halk plajı, Karaoğlanoğlu’ndaki ‘yasa dışı’ otel inşaatı sonrası bu kez “denize sıfır 20 dönümlük arazinin 49 yıllığına kiralanması” ülkenin yeni gündemi oldu.

Girne’de, denize sıfır 20 dönümlük arazinin, 49 yıllığına Girne Üniversitesi’ne kiralandığı yönündeki iddiaları YENİDÜZEN, öneriyi yapan Bakan Kemal Dürüst’e sordu. Dürüst, UBP – DP Azınlık Hükümeti Bakanlar Kurulu’nun “oybirliği” ile karar alarak, ilgili alanı Girne Üniversitesi’ne verdiğini YENİDÜZEN’e açıkladı.

“Girne sahillerinin peşkeşi” tartışmalarına bir yenisini ekleyen bu gelişme, Dayanışma isimli sivil toplum inisiyatifi tarafından gündeme taşınmıştı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “15 gün önce Bakanlar Kurulu’nun gündemine geldi. Maliye Bakanlığı inceleme yapmak istedi. Konu geçtiğimiz Perşembe günü Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü ve oybirliği ile karar alındı. Kimsenin kimseye peşkeş çektiği yok” dedi.

Dayanışma isimli inisiyatif, sosyal medyadan, “UBP-DP hükümetine sermaye gruplarına bu ülkenin değerlerini peşkeş çekmekten derhal vazgeçmesini ve bu trajik karardan geri dönemleri çağrısı yapıyoruz” açıklaması yapmıştı.
YENiDÜZEN’in ulaştığı Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “Kimsenin kimseye peşkeş çektiği yok. Bu ülkenin insanlarına kiralandı ve bunların amacı da oraya yatırım yapmaktır. Geçtiğimiz Perşembe Bakanlar Kurulu’ndan oybirliği ile geçti. KiraTakdir Komisyonu kararı değerlendirecek” dedi.

-----------------------------------------


Dayanışma: “Peşkeş’in belgesi”

Dayanışma dün basın açıklaması yaptı, arazinin Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst tarafından Girne
Üniversitesi’ne peşkeş çekildiğini iddia etti.

İşte Dayanışma tarafından yapılan açıklama:

“Bakanlar Kurulu’nun 29 Eylül 2016 tarihli toplantısında alınan karar ile Girne yeni liman ile Eziç Peanuts’ın arasında kalan ve denize sıfır 20 dönümlük arazinin, Suat Günsel’e ait Girne Üniversitesi’nin Denizcilik Fakültesi uygulama derslerinde kullanılması maksadıyla Suat Günsel’e 49 yıllığına kiralandığı bilgisini aldığımızı geçen gün yaptığımız açıklama ile kamuoyu ile paylaşmıştık.

Ardından yaptığımız araştırmalarda söz konusu bölgenin Koruma Çevre Planı kapsamında arkeolojik sit alanı olduğunu haritalarla birlikte kamuoyu ile paylaşmıştık.

Dayanışma olarak yaptığımız araştırmada, konu ile ilgili Bakanlar Kurulu’na sunulan ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst imzalı önergeye ulaştık.

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen ve arkeolojik sit alanının Suat Günsel’e peşkeşinin belgesini yayınlıyoruz.
UBP-DP hükümetine sermaye gruplarına bu ülkenin değerlerini peşkeş çekmekten derhal vazgeçmesini ve bu trajik karardan geri dönemleri çağrısı yapıyoruz. Söz konusu bölge arkeolojik sit alanı ve Koruma Çevre Planı kapsamında olduğundan dolayı hiçbir koşulda herhangi bir sermaye grubuna verilmesi veya işletmeye açılması yasal olarak da söz konusu olamaz.
Dayanışma olarak yaptığımız çağrıyı tekrarlıyor, hükümet yetkililerini açıklama yapmaya ve alınan karardan geri dönmeye çağırıyoruz. Halkın malını, tarihsel mirasımızı göz göre göre peşkeş çeken hükümetin derhal istifa etmesi gerekmektedir.”

----------------------------------
 

Dürüst: Şeffaf yaptık, gizlemedik

Girne Üniversitesi tarafından talebin geldiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “15 gün önce Bakanlar Kurulu’nun gündemine geldi. Maliye Bakanlığı inceleme yapmak istedi. Konu geçtiğimiz Perşembe günü Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü ve oybirliği ile karar alındı” dedi.

Dürüst, “Girne Üniversitesi’nin bölgede arazisi var. Bu da hemen yanındaki arazi… Denizcilik Fakültesi yapılacak. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın da onayı var. Maliye Bakanlığı da inceledi. Karar da oybirliği ile alındı. Kimsenin kimseye peşkeş çektiği yok” açıklamasında bulundu.

Bölgenin arkeolojik sit alanı ve Koruma Çevre Planı kapsamında olduğunun ifade edilmesi üzerine Dürüst, “Araştırılacak. Yasa neyse o… Biz kararı aldık ama hemen bugün kiralandı diye bir şey söz konusu değil. Kira Takdir Komisyonu inceleyecek, kararını verecek” ifadesinde bulundu.

Dürüst, “UKÜ, YDÜ, GAÜ ve diğer üniversitelerimize arazi verilebilir. Bu insanlar ne buraları satma gibi ne de devretme gibi bir düşüncede. Yatırım yapıyorlar, görüyoruz. Buraya ne gazino yapılacak ne de başka bir yatırım. Eğitim için yatırım yapılıyor. Biz bunu oybirliği ile onayladık. Şeffaf yaptık, gizlemedik” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 2363 defa okunmuştur