1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Girne’ye şehir planlaması şart’
‘Girne’ye şehir  planlaması şart’

‘Girne’ye şehir planlaması şart’

YENİDÜZEN, Girne’de ‘ana caddelerde 7 kat, ara caddelerde 5 kat azami yüksekliğe kadar apartman kat sınırlaması’ kararını vatandaşlara sordu:

A+A-

Girne Beyaz Bölge Emirname’sinde yapılan değişikliği çoğu vatandaş ‘olumlu’ olarak değerlendirdi, Girne’ye şehir planlamasının şart olduğu konusunda birleşti.

Seçkin Akcan: “İzinlerin ilk başta verilmemesi gerekiyordu”

Giray Yaman: “Şehir planlaması şart”

Vural Seven: “En fazla 5 kat sınırı”

Adnan Sazagan: “Çoktan bu adımın atılması gerektiğine inanıyorum”

Rüştü Aydın: “Kararı destekliyorum”

Arif Akbalıkçı: “Ya bu kararı en başından vereceklerdi, ya da bu şekilde devam edeceklerdi”

Bahire Kaptanoğlu: “7 kat sınırı da çok fazla”

Baysan Keleşoğlu: “Görüntü kirliliği ortadan kalkacak”

Girne Beyaz Bölge Emirname’sinde Resmi Gazete’de yapılarak yürürlüğe giren
‘ana caddelerde 7 kat, ara caddelerde 5 kat azami yüksekliğe kadar apartman izni’ vatandaşların birçoğu tarafından ‘olumlu’ karşılandı.
Vatandaşlar Girne’de acil olarak şehir planlamasının şart olduğu konusunda birleşti.
Birçok vatandaş, Girne’nin turizm cenneti olduğunu ifade ederek, ‘görüntü kirliğinin’ alınan karar ile azalacağına işaret etti.
Bazı vatandaşlar ise, bu kararın çok önceden alınması gerektiğini, ‘geç’ kalındığını kaydederek, tüm bölgelere ‘5 kat sınırı’ getirilmesi gerektiğini savundu.
YENİDÜZEN’e konuşan Girneliler, alınan kararı değerlendirdi.

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

Seçkin Akcan: “İzinlerin ilk başta verilmemesi gerekiyordu”

"Girne, 1974 yılından sonra aniden büyüdü. İnsanlar, pahalılık nedeniyle elindeki arsaları sattı. Satış nedeniyle de Girne’nin güzelliği bozuldu. Alınan evler veya arsalar 8-10 kat binaya yükseldi. Bugüne kadar, bu konuda 7 kez Bakanlar Kurulu alındı. Bence alınan bu kararla hiçbir şey değişmeyecek. Yapılaşmanın, Liman bozulmadan, batı veya doğuya yayılması gerekiyordu. Girne’nin güzelliğini binalar değil, bu kararı alanlar bozmuştur. İlk baştan bu izinlerin verilmemesi gerekiyordu veya 3-4 kat sınırı getirilmeliydi. Yeşil Girne, kendisini harabeye çevirdi."

Giray Yaman: “Şehir planlaması şart”

" Karar, rant elde edebilmek için alınmıştır. Bu imkanı alan müteahhitler veya bizi idare edenler doktora master yapan insanlardır. Onlar koruyacağına, yıkıyor... Şehir planlaması yapılmalıdır. Eğer yapılırsa,  10 veya 15 kat bina yapsanız da farketmez... Tabiatın bozulmaması gerekiyor. Bence master planı olmadığı için alınan karar faydasızdır. Şu anda izin alanlar master planı çıkana kadar durdurulmalıdır. "

Vural Seven: “En fazla 5 kat sınırı”

"Bu kararın daha önce alınması gerektiğine inanıyorum. En fazla 5 kat sınırı olmalı. Girne’nin kendine has bir dokusu vardır. Konuya, bu acıdan bakılmalıydı. Kısmen görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Ama olan oldu..."

Adnan Sazagan: “Çoktan bu adımın atılması gerektiğine inanıyorum”

"Alınan kararı destekliyorum. Belki, biraz olsun görüntü kirliliği azalacak. Ama Girne’de yer kalmadı... Yetkililerin bu izinleri ilk baştan vermesi gerekiyordu. Çoktan adım atılmalıydı."

Rüştü Aydın: “Kararı destekliyorum”

" Girne, turizm cenneti... Kat sayısının değişikliğe gidilerek düşürülmesini destekliyorum. Bu bölgenin eski dokusu korunmalıdır. "

Arif Akbalıkçı: “Ya bu kararı en başından vereceklerdi, ya da bu şekilde devam edeceklerdi

" Ya bu kararı en başından vereceklerdi, ya da bu şekilde devam edeceklerdi... Şimdi, bu kararın alınmasını doğru bulmuyorum. Görüntü kirliliği olduğunu da düşünmüyorum. Bu karar ile bazı vatandaşlara haksızlık yapıldı.”"

Bahire Kaptanoğlu: “7 kat sınırı da çok fazla”

“Ben 7 kat sınırının da çok olduğuna inanıyorum. Plansız, uygunsuz yerlere verilen izinler turistler açısından itici bir noktadır. Girne turizm şehridir, bu açıdan da değerlendirilmelidir. Ama alınan kararla görüntü kirliliği ortadan kalkmayacak.”


Baysan Keleşoğlu: “Görüntü kirliliği ortadan kalkacak”

“İyi bir karar alındı. Aslında daha önceden alınması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda izin alanlara da bir sınırlama gerektiğine inanıyorum. Dünyanın her yerinde bu sınır 2 yıldır. Alınan karar ile görüntü kirliliği ortadan kalkacaktır. 100 iznin verildiği konuşuluyor. Bu izinler nerdedir, bilmek istiyoruz.”

 

Bu haber toplam 2000 defa okunmuştur