1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. GİRNE’DEKİ ‘YASA DIŞI KÜRTAJ’ DAVASI
GİRNE’DEKİ ‘YASA DIŞI KÜRTAJ’ DAVASI

GİRNE’DEKİ ‘YASA DIŞI KÜRTAJ’ DAVASI

Girne Ada Hospital isimli özel hastanede gerçekleştiği iddia edilen ‘yasa dışı kürtaj’ olayıyla ilgili teminata bağlanan 4’ü doktor, 8 sanığın mal varlıklarına konulan tedbir süresi 6 ay daha uzatılırken, sanıklara ‘suç gelirlerinin aklanması’ soruşturmas

A+A-

 

Didem MENTEŞ

Ülkede büyük yankı uyandıran Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ soruşturmasıyla ilgili teminata bağlanarak serbest kalan 4’ü doktor, 8 kişi bu kez de mal varlıklarına konulan tedbir nedeniyle mahkemeye çıkarıldı. Şubat ayında başlayan ‘yasa dışı kürtaj’ soruşturması kapsamında 8 sanık hakkında Mali Suçlarla Mücadele Birimi mal varlıklarına koyduğu 30 günlük tedbir kararını 6 ay süreyle uzatarak yeniden teminata bağladı. Girne Ada Hospital isimli özel hastanede gerçekleştiği iddia edilen olayla ilgili haklarında soruşturma başlatılan ve mal varlıklarına geçici bir süre el konulan Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan, Cemliye Ölmez ve Aziz Doğgün dün yeniden yargı huzurunda çıktı. 8 sanıktan ayrı olarak Dr. Verda Tunçbilek’in annesi olduğu öğrenilen Özken Özkent de ‘suç gelirlerinin aklanması’ sanık kürsüsünde mahkemede yer aldı

‘Suç gelirlerinin aklanması’
Sanıkların mal varlıklarıyla ilgili olarak açılan soruşturmayı yürüten Mali Suçlarla Mücadele Birimi’nde görevli Polis Çavuşu Ersan Yaran, mahkemede yeminli şahadet verdi. Olayla ilgili olguları aktaran Yaran, sanıkların Ekim 2013- Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşen ‘Çocuk düşürmeye teşebbüs’ ve ‘Hamileliği yasal olmayan şekilde sonlandırma’ soruşturmasıyla ilgili ‘suç gelirlerinin aklanması’ suçuyla ilgili bağlantılı olduklarını açıkladı. 3 Mart 2016’da KKTC Hukuk Dairesi tarafından sanıkların mallarına 30 gün süreyle tedbir konulduğunu belirten Ersan Yaran, 6 Nisan 2016 tarihinde Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından bu sürenin 6 ay daha uzatılarak mallarına tedbir konulduğunu belirtti.

Teminata bağlandılar
Yaran, sanıklar Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan’ın ‘Çocuk düşürmeye teşebbüs’ ve ‘Hamileliği yasal olmayan şekilde sonlandırma’ ve Aziz Doğgün ile Cemaliye Ölmez’in ise ‘suçu örtme’ suçlarıyla ilgili olarak Girne Kaza Mahkemesi tarafından verilen teminat şartlarını hatırlattı.
Ersan Yaran, sanıklarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini dolayısıyla sanıkların uygun bir teminata bağlanmalarını talep etti.

Yurt dışına çıkışların yeniden men!
Yargıç Musa Avcıoğlu da meselenin ciddiyetine vurgu yaparak, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi için sanıkların yurt dışına çıkışını men ederek, tüm seyahat ve belgelerini polise teslim etmelerine emir verdi. Bu arada sanıklar Girne Kaza Mahkemesi tarafından da yurt dışına çıkış yasağı alarak, emir gereği her gün en yakın polis karakoluna giderek ispat-ı vücut da bulunuyor.


Son neler yaşanmıştı?

Hatırlanacağı üzere Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ soruşturmasında incelenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen fetüslerin ve 34 haftalık bebeğin ölümüyle ilgili ön rapor 30 Nisan Cumartesi günü Sağlık Bakanlığı’na ulaşmış oradan da Polis Genel Müdürlüğü’ne iade edilmişti.

Islak imzalı raporda 34 haftalık bebekte ‘propofol’, fetüslerde ise ‘potasyum’ maddesine rastlanmıştı. Ancak bebeğe uygulanan maddenin doğum öncesi mi yoksa doğum sonrası mı yapıldığı netlik kazanmamıştı. Ayrıca bebekte görülen ‘propofol’ maddesinin anneye mi yoksa çocuğa mı verildiğine dair de kesin bilgi elde edilememişti.  Savcılık bu maddelerin ne zaman uygulandığına dair bir zaman dilimi olmadığı için olayın cinayet mi yoksa çocuk düşürmeye teşebbüs mü olduğuna ise henüz karar veremedi. Bunun üzerine Başsavcılık ön raporla ilgili hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Türkiye’deki uzmanlardan bilgi almak üzere çalışma başlattı. Ayrıca Başsavcılık zanlıların tutuklu yargılanmaları için Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.

Bu haber toplam 3858 defa okunmuştur