1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Esnafın derdi sıcak
Esnafın derdi sıcak

Esnafın derdi sıcak

Lefkoşa Terminal Alanı’nda kurulan Pazar yerindeki esnaf sıcaktan kan ağlıyor...

A+A-

• Yaz ayları dolayısıyla Pazar alanında satışların düştüğünden yakınan esnaf, daha çağdaş bir alana taşınmanın şart olduğunu vurguladı

• Sıcak hava nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının da düştüğünü vurgulayan Pazar esnafı, fiyatların azalmasına rağmen vatandaşların tercihinin marketlerden yana kullandığını dile getirdi

• Yaz aylarında özellikle en fazla karpuzun satıldığını söyleyen sebzeciler, börülcenin de en rağbet gören ürünler arasında olduğunu söyledi.


Didem MENTEŞ

Lefkoşa Terminal Alanı’nda kurulan Pazar yerindeki esnaf sıcaktan kan ağlıyor. Yaz ayları dolayısıyla satışların düştüğünden yakınan esnaflar, daha çağdaş bir alana taşınmayı bekliyor. Yıllardır kurulan çadırlar altında satış yapmaya çalıştıklarını diğer ilçelerde ise Pazar yerlerinin çağdaş alanlara taşındığına dikkat çeken esnaflar, Başkent Lefkoşa’ya bu manzaranın yakışmadığını dile getirdi.

Sıcak hava nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının da düştüğünü vurgulayan Pazar esnafı, fiyatların azalmasına rağmen vatandaşların tercihinin marketlerden yana kullandığını dile getirdi.

Güneşin altında alışveriş yapmanın imkânsız olduğunu söyleyen vatandaşlar ise Pazar alanın kapalı bir alana taşınması gerektiğini belirtti.

Esnafın derdi sıcak

Ürünlerini taze tutmak için her türlü çareyi ürettiklerini söyleyen esnaflar, yurttaşın akşam üstü pazara geldiğini ama yinede satışların yeterli olmadığından yakındı. Fiyatların her cebe uygun olduğunu özellikle sıcak hava nedeniyle fiyatlarda düşüş olduğunu aktaran esnaf, her keseye uygun ürün bulanabileceğini aktardı. Yaz aylarında özellikle en fazla karpuzun satıldığını söyleyen sebzeciler, börülcenin de en rağbet gören ürünler arasında olduğunu söyledi.

Giyim ve aksesuar satışı yapan esnaflar ise işlerin oldukça düşüş olduğunu, kimsenin sıcak havada kıyafet aksesuar almadığından yakındı. İşlerin kesat gittiğinden yakınan esnaf, sıcak havaların kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Yurttaş da kapalı alan istiyor

Öte yandan Pazar yerinde alışveriş yapan bazı vatandaşlar da esnaflara hak verdiklerini dile getirerek, Pazar alanın kapalı bir alana taşınması gerektiğini söyledi. Güneş altında alışveriş yapmanın imkansız olduğunu kaydeden yurttaş, birçok ürünün de havalardan dolayı erken zarar gördüğünü ifade etti. Fiyatların marketlerden çok farklı olmadığını da dile getiren bazı vatandaşlar, birkaç ürün dışında fiyatların uygun olduğunu belirtti. 

-----------------------------------------------------------------------

Pazar yerindeki ortalama fiyatlar:

Domates: 0.50-0.75 kuruş
Salatalık: 50 kuruş- 2.5 TL arası
Limon: 6-7 TL
Patlıcan: 1 TL
Kiraz: 3 TL-kasası 10 TL
Karpuz: 20 kuruş
Kavun: 50 kuruş
Biber: 2 TL
Üzüm: 3-4 TL
Marul: 1 TL
Şeftali: 3-6 TL
Kivi: 3-4 TL

---------------------------------------------------------

Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi?

Kubilay Karmaner:
“Patates satışlarımız zayıf gidiyor. Gözle görülen bir düşüş var. Sıcak hava nedeniyle Pazar yerine gelen giden yok. İnsanlar evlerinden dışarı çıkamıyor. Tabi bu tüm pazarcı arkadaşlarımıza etki yapıyor.  Ben patatesi 1.30’dan satıyorum ama aslında pahalıdır. Çünkü tüccarlar patatesi buzluğa koyup piyasaya çıkarmıyor. Çünkü daha çok pahalı olmasını bekliyorlar. Pahalı olduktan sonra buzluklardan çıkarmayı düşünüyorlar. Dolayısıyla biz de ucuz bulmaya çalışıyoruz ki vatandaşımıza ucuz verelim”

Mehmet Şahin:
“Sebze meyve satışları düştü çünkü sıcaklardan dolayı ürünlerimiz yandı kavruldu. Fiyatlar çok düşük. Tüketim de yok… Mesela 5 kasanın 2 kasasını satarım 3 kasasını atarım. Yaz- kış havadan dolayı etkileniyoruz. Herkes kendi olanaklarıyla çadır kurup kapatmaya çalışır. Bunun için bize ayrı bir yer yapılması şarttır. Sıcaklardan dolayı fiyatlar düşmesine rağmen insanlar gelmiyor. Gelenler de en fazla karpuz ve börülce alıyor. Üzüm kavun gibi meyveler ve kabak gibi ürünlerle gününü geçirebilirsin”

Muhammed Kargı:
“Satış yok oturuyoruz bunun sebebi insanlar kıyafet almak için Pazar yerine gelmiyor. Çünkü Güney’den ve Türkiye’den alıveriş yapıyor. Herkes tatile gidiyor. Tabi bunda sıcak havanın da büyük etkisi var. Sivil halkın yerinde olsam ben de gelmem. Pazar yeri kapalı olsa insanlar daha çok gelir. Mağusa’daki Pazar yeri kapalı olduğu için daha yoğun geçiyor. Burada çoğu yer güneş görür diye insanlar gelmek istemiyor. Kapalı olsa daha serin olacak. Ayrı bir yer muhakkak yapılması gerekir”

Neval Yağbasan:
“Satışlarımız böyle saatlerde durgun olur. Çok kazanmasak da yinede ekmek paramızı çıkarırız. Pazar esnafı kapalı bir alan ister zaten belediye başkanı da bize proje olduğunu söyledi. Herhalde ileriki günlerde bu projeye başlanacak. Güzel bir yere kavuşmak istiyoruz çünkü bu kadar insan perişan oluyor. Sıcaktan dolayı biz yanarız müşteriler gelmez.”

Murat Toker:
“Ben ağırlık narenciye olmak üzere sebze ürünleri satıyorum. Satışların durumu biraz vahim. Bunda sıcağın biraz etkisi var. Fiyatlarımız uygun olmasına rağmen marketlerin verdiği kolaylık nedeniyle insanlar oraları tercih ediyor. Çünkü her şey ellerinin içerisinde. Biraz da Pazar yerinin düzgün olmamasından kaynaklanır. Daha düzgün düzenli, kapalı bir ortamda ve oto park yeri olduğu zaman bunun etkilerini göreceğiz. Bugün Mağusa’da kapalı alanda temiz şekilde pazarcılık yapılıyor, Güzleyurt’taki de tamamlanıyor. Ancak Başkent Lefkoşa çok geri kaldı. İlk başta Lefkoşa’nın yapması lazımdı. Ayrıca ülkede üretim de kalmadı. Narenciyeci sıkıntı içerisinde. Sular tuzlu, gübre, mazot ve elektrik pahalı. Budaması ilacı var bu iş çok zordur.”

Bu haber toplam 2949 defa okunmuştur