1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Dövizin ‘ateşi’ DÜŞMÜYOR!
Dövizin ‘ateşi’ DÜŞMÜYOR!

Dövizin ‘ateşi’ DÜŞMÜYOR!

Türkiye’deki genel seçimin ardından kademeli olarak yükselişine geçen ve aylardır rekora koşan döviz kurları durdurulamıyor.

A+A-

 

• Türk Lirası günden güne değer kaybetmeye devam ederken, KKTC Merkez Bankası verilere göre dolar dün 2.92090 TL’den işlem gördü, Euro 3.29190 TL, Sterlin ise 4.59250 TL’yi buldu.

• “GÜMRÜK VERGİLERİNDE İNDİRİME GİDİLMELİ”…Öte yandan KANAL SİM'e konuşan Ekonomist Erdal Güryay,  dövize müdahalenin söz konusu olmadığını ancak vatandaşların hayatını kolaylaştıracak önlemleri almanın şart olduğunu vurgulayarak, gümrük vergilerinde indirime gidilmesi gerektiğine dikkat çekti

Ayşe GÜLER

Türkiye’deki genel seçimin ardından kademeli olarak yükselişine geçen ve aylardır rekora koşan döviz kurları durdurulamıyor.

Özellikle döviz borçlularının korkulu rüyası haline gelen kurlardaki yükselişi, Türk Lirası’nın günden güne değer kaybetmesine neden oluyor.

KKTC Merkez Bankası verilere göre dolar dün 2.92090 TL’den işlem görürken, Euro 3.29190 TL, Sterlin ise 4.59250 TL’yi buldu.

Türkiye’de yeniden genel seçime gidilmesinin kararlaştırılmasıyla adeta fırlayan döviz kurları, Kuzey Kıbrıs’a da yansıdı, piyasayı alt üst etti.

İş insanı ve esnaf dertli

Yaşanan yükseliş ithal mallarının fiyatlarına da yansıyor.
Esnaf ve iş insanları, kurlardaki artış nedeniyle endişe duyuyor.
Birçok sektördeki satışlar durma noktasına gelirken, vatandaşlar mobilya, emlak gibi sektörlerden elini ayağını çekti.


Ekonomist Erdal Güryay: “Gümrük vergilerinde indirime gidilmeli”

Öte yandan Ekonomist Erdal Güryay, Türk Lirası’nın Türkiye’nin resmi para birimi olduğunu bu nedenle TL’deki düşüş nedeninin orada aranması gerektiğini söyledi.

Dövizdeki yükselişin;  Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık ve çözüm sürecinin rafa kaldırmasına bağlı olarak yükseldiğini ifade eden Güryay, bununla birlikte Amerikan Merkez Bankası’nın faizlerini artırma olasılığı ve Türkiye’nin 2002’den beridir uyguladığı ‘kalkınma modelinin’ çökmüş olmasının TL’nin değer kaybetmesindeki en önemli nedenleri arasında yer aldığını vurguladı.

Kanal Sim’de Öğlen Postası’nda Meyil Adakul Elektrikçi’nin konuğu olan Güryay, para politikası anlamında hiçbir aracının olmadığını, döviz kurlarına müdahale etmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

Devletin yüzde 150 borçlu olduğunu, sürekli açık veren kamu yapısını göz önünde bulundurularak maliye politikalarının yaratılması gerektiğini söyleyen Güryay, iç piyasaya da ciddi borçların olduğunu belirtti.

Güryay, vatandaşların hayatını kolaylaştıracak önlemleri almanın da şart olduğunu dile getirdi. Kamu bütçesine nasıl yansıyacağı konusunda çalışma yapılarak özellikle gümrük vergilerinde indirime gidilmesi gerektiğini söyleyen Güryay, “Bir kerelik insanların hayatlarını kolaylaştıracak önlemler alınmamalı. Tapu harcı dillendiriliyor, bu bir kez ödenen bir şeydir ve vatandaşların birçoğunu etkilemeyecektir. Her gün kullanılan mal ve hizmetlerde düşüş yaratılabilirse vatandaşları rahatlatacak. Tapu harçlarını düşürmek çok da işe yaramayacak” dedi.

Güryay, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşlar gelirleri ile borçlarını ödeyecek durumda değilse bankalarına başvurarak borçlarını yeniden yapılandırma yapılmasını istemeli. Bu sorunu çözme değil ötelemedir. Dövizden Türk Lirası’na da geçmesinler. Belki döviz çok çok ileri gitmez ama TL faizleri ciddi şekilde artacaktır.”

Bu haber toplam 1952 defa okunmuştur