1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Dome Otel’in çalışanlara devrinin 8’inci yılı!..
Dome Otel’in çalışanlara devrinin 8’inci yılı!..

Dome Otel’in çalışanlara devrinin 8’inci yılı!..

2008 yılında 3,5 milyon TL yıllık zararla çalışan otel, “özelleştirme furyası” arasında çalışanlarının sahip çıkması ile “özelleştirme furyası” arasında çalışanlarının sahip çıkması ile yenilendi, gelişti, hem de ‘kâr’ eder bir potansiyele ulaştı.

A+A-

Girne’nin, özellikle tarihi Girne Limanı’nın vazgeçilmez unsuru Dome Otel, özelleştirme krizlerinin yaşandığı bir dönemde çalışanların sahipliğinde büyüyor.

Bundan tam 8 yıl önce ‘iflas’ noktasındaydı Dome Otel… Bağlı bulunduğu Vakıflar İdaresi’nin yılda 3,5 milyon TL’lik ek mali desteğiyle ayakta durabiliyordu. Ve özelleştirme furyası Dome Otel’in de kapısını çalıyordu. Lefkoşa’daki Saray Otel’i elden çıkaran Vakıflar İdaresi’ne Dome Otel’i de özele devretme baskısı yapılıyordu. Tam bu noktada Dome Otel çalışanları, örgütlü bulundukları Turizm Emekçileri Sendikası (TES) ile birlikte bu ortamda yönetime talip olmuşlar, oteli kolektif biçimde yönetmeyi, risklerini de üstlenmeyi teklif etmişlerdi.

Ferdi Sabit Soyer başkanlığındaki CTP-ÖRP hükümeti dönemiydi. Hüseyin İnan başkanlığındaki Vakıflar İdaresi yönetimi, o günlerde yoğunlaşan özelleştirme baskılarına rağmen, cesur bir karar vererek Dome Otel’in yönetimini çalışanlara devretmişti. Aradan tam 8 yıl geçti.

Yenilenme hareketi

15 Mayıs 2008’de yaşanan süreli işletme devriyle birlikte Dome Otel’in çehresi değişmeye başladı. Eskimiş bina yenilendi. Odalar elden geçirildi. 1974’ten kalma ve kireçten tıkanmış su boruları yenileriyle değiştirildi. Otelin köhnemiş, sürekli arıza yapan asansörü yerine modern asansör konuldu. Ön cephede bir kafe, arkada ise Anchor balık resoranı inşa edilerek hizmete alındı. Doluluk oranı dibe vuran otel, müşteri kazanmaya başladı.

Zarardan kurtuldu, kâr ediyor

2008 yılında 3-3,5 milyon TL yıllık zararla çalışan otel, tüm bu yatırımlar bir yana kar eder duruma geçti. Otelin, çalışanların sosyal yatırımları ya da güvenlik kurumlarına, devlete hiç borcu yok. Hatta bankalara kredi borcu dahi yok.
Üstelik Dome, “otellerimizde Kıbrıslı yurttaşlar, KKTC vatandaşları çalışmıyor” diyenleri de yalanlıyor.
Tüm bunlar çalışanların ortak yönetimi ve özverisiyle gerçekleşti. Zira çalışanlar otel devralındığı dönemki ‘batak’tan çıkabilmek adına bazı haklarından, örneğin ‘kıdem’lerinden feragat ettiler. Ama hem işsiz kalmadılar, hem de otellerine sahip çıktılar.

“Sendika kâr payı dağıtıyor”

Turizm Emekçileri Sendikası Dome Otel’de hissedar, ama otel işletmesinden sendikaya gelir aktarılmıyor. Otel, sadece hissedar olan çalışanlara değil, bütün personele düzenli kar payı da dağıtıyor.
Toplumsal birçok nostaljiyi ve değeri içinde barındıran, mevcut yönetim şekliyle Türkiye ve başka yabancı ülkelerde ödül alan, yazılara ve hatta belgesellere konu edilen Dome Otel 8 yılda ‘batık’ noktadan ‘kar payı dağıtacak’ hale geldi gelmesine, ama otelin geleceği ciddi bir belirsizlik içinde… Zira Vakıflar İdaresi’nin malı olan Otel’in işletme süresi, otel yönetiminin ısrarlı taleplerine karşın her nedense uzatılmıyor. Gerçi sözleşme 2018’e kadar geçerli, ama otel yönetimi ‘ileriyi görmek’ ve ona göre yatırım yapabilmek için bir an önce sözleşmenin süresinin uzatılmasını talep ediyor.

Karaman: “Kaygılıyız”

Otelin yönetim Kurulu Başkanı ve TES Başkanı Bayram Karaman, “Kaygılıyız, çünkü Dome Otel’e göz dikmiş birçok yatırımcı var ve siyasetçilere sürekli baskı yapıyorlar” diyor.
Dome Otel’in çalışanlara devrinin 8’inci yıldönümünde bir grup gazeteciyle birlikte yemekli toplantıda buluşan Bayram Karaman, göreve gelen yeni hükümete “Yaratılan bu önemli değere sahip çıkın” çağrısı yaptı, “Dome Otel Girne’nin tarihidir” dedi.
Yemekli toplantıda, Dome Otel’in çalışanlara devredilmesi kararına imza atan dönemin Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin İnan, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Avcı, otelin danışmanı Hasan Sarıca, hukukçusu Tahir Seroydaş ve mali müşaviri Mahmut Sezinler de hazır bulundu.

Bu haber toplam 12350 defa okunmuştur