1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Çifte maaş’ kesildi GREV gecikmedi
‘Çifte maaş’ kesildi GREV gecikmedi

‘Çifte maaş’ kesildi GREV gecikmedi

KOOP-SEN bugün ve yarın uyarı yapacak; Cuma gününden itibaren de süresiz greve gidecek…

A+A-

Meltem SONAY

Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışıp aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alanlara ilişkin Başsavcılığın ‘yasal değil’ görüşünün ardından, Sayıştay da ‘Maaşlar durdurulsun’ kararı uygulamaya girdi, KOOP- SEN’in grevi gecikmedi.

Buna göre; Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışıp aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alan 116 kişiye sigorta maaşı bu ay sonu itibarıyla verilmeyecek.

Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd. ve iştiraklerinde greve gidiyor.

Sayıştay 3 Şubat 2016 tarihli yazısı ile çalışanların devlet bütçesinden de maaş aldığının tespit edilmesi durumunda, yasa gereği, yazı tarihini müteakip ilk maaşlarından itibaren uygulamanın durdurulmasını istemişti.

Sendika, bugün ve yarın uyarı yapacak; Cuma gününden itibaren de süresiz greve gidecek.

Banka ve iştiraklerinin yönetiminin siyasilerin işgali altında olduğunu savunan Koop-Sen, “işgale son verilip devlet borçları ödenmediği ve çalışanların Sosyal Sigorta maaşlarını kesmeye yönelik girişimlere son verilmediği takdirde mücadelelerini her türlü yasal platformda sürdüreceklerini” bildirdi.

‘Kamu kuruluşu değiliz’

Koop-Sen Başkanı Mehmetali Güröz yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd. ve iştiraklerinin kamu kuruluşu olmadığını belirterek, şirketin 1983 yılından bu güne 33 yıldır kayyum, yani siyasiler tarafından atanan idare memurları vasıtası ile yönetildiğini kaydetti.

Güröz, “K.T. Koop. M. Bankası Ltd. ve iştiraklerinin 1983 yılından beridir siyasilerin işgali altında olduğu” iddia ederek, şu görüşleri savundu:
“Geçen süre içerisinde K.T. Koop. M. Bankası  ltd. ve iştiraklerinin durumunu düzeltmek bir yana, gelmiş geçmiş hükümetlere büyük miktarlarda borçlar, atanmış idare memurları tarafından hoyratça ve hesapsızca verilmiştir.
Bu borçların geri ödenmesiyle ilgili 2006 yılından bu yana son 10 yıldır herhangi bir girişim ve/veya çalışma yapılmadığı gibi hiçbir taksit de alınamamıştır.”

“Çalışanların Sosyal Sigorta maaşlarına da göz koyulmuş”

“Tüm bunlar yetmezmiş gibi çalışanların Sosyal Sigorta maaşlarına da göz koyulmuş olunması kabul edilebilir bir durum değildir.
Bilinmelidir ki, K.T. Koop. M. Bankası ltd. ve iştiraklerinin çalışanlarının sigorta maaşları Maliye Bakanlığının açıklarını kapatmak için kullanılacağı bir kaynak değildir.
İşgale son verilip devlet borçları ödenmediği ve çalışanların Sosyal Sigorta maaşlarını kesmeye yönelik girişimlere son verilmediği takdirde mücadelemizi, her türlü yasal platformda sürdüreceğiz.”

Başsavcılık ‘yasal değil’, Sayıştay ‘Maaşlar durdurulsun’ demişti!

Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışıp aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alanlara ilişkin Başsavcılığın ‘yasal değil’ görüşünün ardından, Sayıştay da ‘Maaşlar durdurulsun’ demişti.
Sayıştay 3 Şubat 2016 tarihli yazısı ile çalışanların devlet bütçesinden de maaş aldığının tespit edilmesi durumunda, yasa gereği, yazı tarihini müteakip ilk maaşlarından itibaren uygulamanın durdurulmasını istemişti.

Meclis’te ‘Soru Önergesi’ ile konu yeniden gündeme gelmişti…

Cumhuriyet Meclisi’nde “soru önergesi” ile gündeme gelen konuda, hem Başsavcılık hem de Sayıştay’ın “uygulama durdurulsun” yönünde görüş ortaya koymuştu.
Başbakanlık, konuyla ilgili Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nden bilgi almış ve alınan yanıt da 5 Kasım 2015’te Meclis’te okunmuştu.
Mukayyitlik, Kooperatifler’in devlet kapsamında değerlendirilemeyeceği yönünde yanıt vermiş ve Emeklilik Yasası’nda değişiklik yapılarak Kooperatiflerin devlet kurumlarının dışında bırakıldığını ancak 6 Aralık 2007 yılında ise 71/2003 sayılı bu kararın iptal edildiğini hatırlatmıştı. Yani 2003’te Kooperatifleri devlet kurumları dışında bırakan karar, 2007’de iptal edilmişti.
Meclis konuyu ileriye götürmüş, 16 Kasım 2015’te Başsavcılık’a yazı göndererek hukuki görüş alınmıştı.
Başsavcılık ise 23 Kasım 2015’te Devletin yönetiminde faaliyet gösteren kurumlarda emeklilik maaşının duracağı hükmünün Kooperatifi de kapsadığı yönünde görüş vermişti.

Sayıştay da ‘MAAŞLAR DURDURULSUN’ dedi!..

Sayıştay 3 Şubat 2016 tarihli yazısı ile ‘Çalışanların kontrol edilip devlet bütçesinden de maaş aldığının tespit edilmesi durumunda, yasa gereği maaşların durdurulmasını istemişti.
Sayıştay, ‘26/1997sayılı Emeklilik Yasası’nın 28. Maddesinin K.T Kooperatif Merkez Bankası LTD. çalışanlarına uygulanması’ hakkında inceleme yapmış, yasanın 28. Maddesi gereğinin yerine getirilmesini talep etmişti.

116 çalışan…

Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışıp aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alan 116 kişinin olduğu ifade ediliyor.

Başsavcılık ‘Emeklilik Yasası Kooperatifleri de kapsıyor’ demişti…

Başsavcılık ilgili görüşünde; Emeklilik Yasası’nın bahse konu değişikliklerden sonraki son halinin ‘Kooperatifleri de kapsadığını’ ve kamuda ve diğer tüm kamu nitelikli kuruluşlarda olduğu gibi, çalışma hayatı devam eden kooperatif çalışanlarının da emeklilik maaşlarının durması gerektiğini işaret etmişti.

2007 yılında yasa değişmişti…

2007 yılında Emeklilik Yasası’nda yapılan değişiklikle Devletin yönetiminde faaliyet gösteren kurumlarda emeklilik maaşının duracağı hükmünün Kooperatifi de kapsamasına rağmen, emekli Kooperatif çalışanlarına çifte maaş ödenmeye devam etti.
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlulları, 8 yıldır hem emeklilik hem de aylık maaş alan Kooperatif çalışanlarının Sosyal Sigortalara yıllık maliyetinin ise 8 milyon TL civarında olduğu tespitini de paylaşmıştı.
Başsavcılık görüşü, Kooperatif çalışanlarının emeklilik maaşlarının durdurulması gerektiği yönünde olduğu gibi, Kooperatif çalışanlarının 2007’den sonra aldıkları emeklilik maaşının yasal olmadığın da belirtildi.
Konuyla ilgili bir gazetenin sorularını yanıtlayan KOOP-SEN Başkanı Mehmet Ali Güröz ise, KOOPBANK’ın kamu kuruluşu veya Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olmadığını ve tamamen özerk olduğunu vurgulamış, Çalışanların emekli maaşlarının kesilmesi halinde en sert eylemlerle karşılık vereceklerini belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi; ‘Anayasa’ya aykırı değil’ demişti

Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışanların aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alması ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne 2002 yılında intikal eden konunun kararı, davacı konumundaki kooperatif çalışanları sendikası lehine sonuçlanmamıştı.
Anayasa Mahkemesi’nin 2003 yılında konuyla ilgili verdiği bir de kararında, konunun kazanılmış bir hak olmadığı gibi, eşitlik ilkesini bozmadığı da öngörülmüştü.

Bu haber toplam 3509 defa okunmuştur