1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Cezaevi’ yerine UZMANA
 ‘Cezaevi’ yerine UZMANA

‘Cezaevi’ yerine UZMANA

“Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik” getiren yasa önerini, psikiyatri uzmanı – milletvekilli Mehmet Çakıcı, YENİDÜZEN’e anlattı

A+A-

 

• ‘Bağımlı’ en az 15 günde bir psikiyatri uzmanı veya psikologa giderek tedaviye tabi tutulacak

• Ağır bir vakaysa ve yatılı olması gerekirse hastaneden yararlanacak

• Haftada 1 gün Sosyal Hizmet Dairesi uzmanı tarafından denetlenecek.

• Haftada bir evi ve iş hayatının sosyal durumu denetlenecek

• Bağımlı, haftada en az 2 kez olmak üzere iki saat boyunca uzman tarafından eğitim alacak

• Haftada 1 gün ispat-ı vücut yapacak.

• Narkotik görevlisi kişinin başka suçlara karışıp karışmadığını dair beyan verecek

• Sosyal Hizmetler Dairesi Müdür ya da vekilinin başkanlığında 5 kişilik bir kurul oluşturulacak.

• Bu kurul ayda bir kez toplanacak ve rapor sunulacak.

• Kurul, bağımlı ve kullanıcının hapis cezasını 1 ile 3 yıl arasında erteleyerek kişinin bu mekanizmaya girmesini sağlayacak.

• Hapis yerine rehabilite edilecek. Başarılı olursa Cezası affedilecek ve siciline işlenmeyecek.


• Şu an cezaevinde olanlar da geçici madde ile uygulamadan yararlanabilecek.


Didem MENTEŞ

Meclis’teki dört partinin milletvekilleri tarafından hazırlanan “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik” yasa önerisi, ülkede yeni bir dönem başlatacak.

Öneri eğer yasallaşırsa uyuşturucu bağımlısı ya da kullanıcılar cezaevi yerine uzmana gidecek.

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, UBP Milletvekili H. Ersan Saner,
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ve DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu’nun hazırladığı yasa önerisi, bağımlı ya da kullanıcıların rehabilite edilmesine imkan yaratacak.

“Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik” getiren yasa önerini, psikiyatri uzmanı – milletvekilli Mehmet Çakıcı, YENİDÜZEN’e anlattı.

Yasa önerisine göre ‘satıcı ve alıcı’ kişilerin birbirinden ayrılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Çakıcı, “Denetimli Serbestlik” ile ilgili mekanizmayı madde madde açıkladı.

Çakıcı, “Bir kişi uyuşturucu suçu ile mahkeme önüne çıkarıldığı zaman eğer satıcı ve ithal eden değil de kullanıcı ya da bağımlıysa, tedavi mekanizması içerisine alınacak. En az 15 günde bir psikolog ve psikiyatrist denetimine girecek. Ağır bir vakaysa ve yatılı olması gerekirse hastaneden yararlanacak. Sosyal Hizmetler Dairesi Uzmanı haftada bir evini ve iş hayatının sosyal sınamasını gerçekleştirecek. Narkotikte ispatı vücut yapacak. Haftada iki kez ve 2 saat olmak üzere uzman kişilerden eğitim alacak. Sosyal Hizmetler Dairesi Müdür ya da vekilinin başkanlığında 5 kişilik bir kurul olacak. Bu kurul bağımlı ve kullanıcının hapis cezasını 1 yıl ile 3 yıl arasında erteleyerek kişinin bu mekanizmaya girmesini sağlayacak. Hapis yerine rehabilite edilecek. Eğer kişi bu denetim ve serbestlik mekanizması içerisinde bir daha yakalanırsa bu defa ertelenmiş, hem de yeni suçundan yargılanacak.”

“Şu anda insanlık suçu işleniyor”

Mehmet Çakıcı, şuan ki mekanizmasının bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek, Meclis’te oluşturulan komitenin uyuşturucu satıcısı ile bağımlıyı ayrı tuttuğunu dile getirdi.

Çakıcı, “Biz bağımlı kişi ve satıcıyı mahkemeden sonra birlikte cezaevine sokuyoruz. Bir süre sonra bağımlı satıcıyla tanışıyor ve çok daha ileriye giderek, dışarı çıktıkları zaman da bu ilişki sürüyor” dedi. Bu durumu engellemek için bağımlılara ve kullanıcılara bir tedavi rehabilitasyon seçeneği sunulacağını aktaran Çakıcı, kişinin satıcı ve ithal eden kişi değilse sadece kullanıcı ise tedavi mekanizması içerisine gireceğini söyledi. 

Çakıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mekanizma şöyle işleyecek. Bir kişi uyuşturucu suçu ile mahkeme önüne çıkarıldığı zaman eğer satıcı ve ithal eden değil de kullanıcı ve bağımlıysa, tedavi mekanizması içerisine girecek. En az 15 günde bir psikolog ve psikiyatri uzmanı denetimine girecek. Yatılı olması gerekirse hastaneden yararlanacak. Sosyal Hizmet Uzmanı haftada bir evini ve iş hayatının sosyal sınamasını gerçekleştirecek. Narkotikte ispatı vücut yapacak. Haftada iki saat eğitim alacak. Kurul olacak ve bu kurul bağımlı ve kullanıcının hapis cezasını 1 yıl ile 3 yıl arasında erteleyerek kişinin bu mekanizmaya girmesini sağlayacak. Hapis yerine rehabilite edilecek. Eğer kişi bu denetim ve serbestlik mekanizması içerisinde bir daha yakalanırsa bu defa ertelenmiş, hem de yeni suçundan yargılanacak”

“Cezası devam eden kişiler yararlanabilecek”

Türkiye’de Adalet Bakanlığı’na bağlı Denetimli Serbestlik Dairesi bulunduğunu ve Yasası’nın 2006 yılından beri uygulandığını söyleyen Çakıcı, 600 bin kişinin bundan yararlanarak % 93 oranında bir başarı söz konusu olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ta daire yerine kurul oluşturma kararı alındığını çünkü bunun için istihdam ve bütçe gerektirdiğini söyleyen Mehmet Çakıcı, kurulun 2 sekreter eşliğinde işlerinin yapılabilmesi için yeterli olacağına dikkat çekti.
Denetimli Serbestlik Yasası’na geçici maddeler koyarak şu anda cezası devam eden kişileri de kapsayacak nitelikte olduğunu aktaran Çakıcı, cezaevinde 300 kişiden 168’inin uyuşturucu suçundan yatmakta olduğunu ve muhtemelen 100’den fazla kişinin bağımlı durumunda olduğunu aktardı. Bu kişilerin yasadan yararlanıp cezaevi yerine, rehabilitasyon ve tedavi mekanizmasının içine girmiş olacağını söyledi.

Uyuşturucu kullanıcılarının tümünün hastanede tedavi olmalarının gereksiz olduğuna değinen Çakıcı, “Eroin bağımlısı gibi ağır vakalar dışındaki kişiler, devletten ve özelden yararlanabilecek” dedi.
Çakıcı, tüm psikolog ve psikiyatrisiler, sosyal hizmet uzmanları ve en az 150 saatte madde bağımlılığı eğitimi alanların bu süreçte mekanizmanın içinde yer alacağını belirtti, “madde bağımlısı ya da kullanıcıların eğitilerek ve rehabilite edilerek topluma bir suçlu değil topluma kazandırılmış bir birey olacaklarını dile getirdi.

 

“1000 kişilik anket yapıldı, Bonzai ilk sırada…”

Mehmet Çakıcı, Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nu talebi üzerine, 40 anketör ve 5 öğretim görevlisiyle Dipkarpaz’dan Lefke’ye kadar 1000 kişilik bir ev çalışması yapıldığını belirterek, bununla ilgili raporun 2 Temmuz Perşembe günü Başbakanlığa sunularak açıklanacağını aktardı.
Son 5 yılda en fazla görülen ve çok hızlı bir şekilde artan uyuşturucu türünün Sentetik Cannabionid (Bonzai) olduğunu söyleyen Mehmet Çakıcı,  bu türün ucuz, kokusuz, yaygın ve kişilerin bunu anlayamamasının bugün yasa dışı maddeler arasında başa çektiğini vurguladı. Rapora bu durumun yansıdığını aktaran Çakıcı, “İlk sırada esrar, ikinci sırada Bonzai gelir. Son 5 yılda Bonzai diğer tüm kokainleri, extacyleri tümünü geçerek çok hızlı bir şekilde yayıldı” dedi.

Mehmet Çakıcı, ilk olarak 2003’de yapılan ev çalışmasının 2008, 2013 ve dördüncüsünün bu yıl yapıldığını belirterek, geçmiş yıllara göre Bonzai türü uyuşturucuda giderek artış görüldüğünün çok rahatlıkla söylenebileceğini vurguladı.

Bu haber toplam 2372 defa okunmuştur