1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çalışma Bakanı 'reçete' olayını doğruladı
Çalışma Bakanı reçete olayını doğruladı

Çalışma Bakanı 'reçete' olayını doğruladı

Gazetemizin dünkü ‘Sahte Rapor Kumpası’ haberi ardından İçişleri ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gönderilen ‘reçeteler’ konusunda YENİDÜZEN’e konuştu: 'Birkaç eczaneyle birkaç doktor arasında çok yoğun reçete trafiği

A+A-

 


• BAKAN: BİRKAÇ ECZANEYLE BİRKAÇ DOKTOR ARASINDA… Aziz Gürpınar, yapılan araştırma sonucunda eczanelerden Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gönderilen çok sayıda reçetenin, birkaç eczaneyle birkaç doktor arasında yoğun olarak görüldüğüne dikkat çekti.

• TABİPLER: GEREKEN YAPILDI… ‘Sahte reçete’ diye bir durum söz konusu olamadığını savunan K.T. Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, birliğe bir süre önce Çalışma Bakanlığı’ndan bazı eczacıların, sürekli aynı hekimlerin reçetelerini verdikleri ve o eczanelerde aynı hekime ait reçetelerde bir yoğunluk olduğu bilgisi geldiğini ve gerekenin yapıldığını vurguladı.

Ayrıca ‘sahte rapor’ konusunda Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak yasa  gereği konuya her zaman hassas olduklarını söyleyen Besim, son iki yıldır bu konuda alınan tüm şikayetleri değerlendirerek gereğinin yapıldığını, doktorların ve kurumların uyarıldığını belirtti. Besim, bunun sonucunda hasta olmayan kişilerin aldığı rapor sayısında düşme olduğu kanaatine vardıklarını aktardı.

Didem MENTEŞ

İçişleri ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin son aylarda özelde çalışan birkaç doktorun imzaladığı, belirli birkaç eczane tarafından gönderilen çok sayıda ‘ilaç reçetesi’ tespit ettiğini açıkladı.

YENİDÜZEN’in dün manşetten duyurduğu sağlık çevrelerinde ‘Sahte Rapor Kumpası’ haberi ardından İçişleri ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gönderilen ‘reçeteler’ konusunda YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulundu. Gürpınar, özel eczanelerden Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gönderilen çok sayıda reçetenin, birkaç eczaneyle birkaç doktor arasında yoğun olarak görüldüğüne dikkat çekti.

‘Sahte reçete’ diye bir durumun söz konusu olamayacağını belirten K.T. Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ise birliğe bir süre önce Çalışma Bakanlığı’ndan bazı eczacıların, sürekli aynı hekimlerin reçetelerini verdikleri ve o eczanelerde aynı hekime ait reçetelerde bir yoğunluk olduğu bilgisi geldiğini ve bununla gerekenin yapıldığını vurguladı.

Gürpınar: “Çok sayıda reçete tespit ettik”

Aziz Gürpınar, birkaç ay önce bu durumun daire çalışanları tarafından fark edildiğini, bunun üzerine 1 yıllık dönemi kapsayan raporların incelemeye alınarak, son aylarda bu durumun yaşandığının tespit edildiğini söyledi. Gürpınar, bu reçetelere yazılan tüm ilaçların hastalar tarafından alındığını belirterek, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin dolandırıldığına dair bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Konuyu Tabipler Birliği’ne bildirdiklerini ve birliğin gerekli yaptırımları uyguladığını öğrendiklerini aktaran Gürpınar, bu konunun‘etik’ ile ilgili bir sorun olduğunun da altını çizdi.

Besim: “Sahte reçete diye bir şey yok, diğer reçeteler konusunda gereken yapıldı”

Öte yandan ‘sahte reçete’ diye bir durum söz konusu olamadığını belirten K.T. Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, birliğe bir süre önce Çalışma Bakanlığı’ndan bazı eczacıların, sürekli aynı hekimlerin reçetelerini verdikleri ve o eczanelerde aynı hekime ait reçetelerde bir yoğunluk olduğu bilgisi geldiğini ve gerekenin yapıldığını vurguladı. Ayrıca ‘sahte rapor’ konusunda Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak yasa  gereği konuya her zaman hassas olduklarını söyleyen Besim, son iki yıldır bu konuda alınan tüm şikayetleri değerlendirerek gereğinin yapıldığını, doktorların ve kurumların uyarıldığını belirtti. Besim, bunun sonucunda hasta olmayan kişilerin aldığı rapor sayısında düşme olduğu kanaatine vardıklarını aktardı.

YENİDÜZEN gündeme getirmişti

Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN dünkü haberinde bir süreden beridir bazı doktorların ‘sahte rapor’ düzenlediği hatta birkaçının bu raporlardan gelir elde ederek ‘yasa dışı’ uygulamada bulunduğunu yazmıştı. Bazı doktorların hastayı görmeden reçete yazdığı, bazılarının da hastayı görmeden yazdığı raporları belli başlı eczanelere göndererek işbirliği yaptığını ifade etmişti. Bazı doktorların ‘sahte rapor’ düzenlediği hatta birkaçının bu raporlardan yüksek miktarda gelir elde ederek ‘yasa dışı’ uygulamada bulunduğu iddialarını resmi kaynaklar doğrulamış, gerekli araştırmanın sürdüğüne işaret etmişti.

------------------------------------------------------------------

Gürpınar: “Aynı doktorlar ve eczaneler dikkat çekti”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Gürpınar, özel eczanelerden Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gönderilen çok sayıda reçetenin, son aylarda belirli sayıdaki doktor tarafından, belirli sayıdaki eczaneler üzerinden daireye geldiğine dair yoğunluk yaşandığına dikkat çekti.

Gürpınar, şunları söyledi: “Sosyal Sigortalar Dairesi’nde sağlık hizmeti veren Hastalık Sigortası Bölümü’nde sağlıkla ilgili tüm işlemler yapılıyor. Özel eczanelere, sigortalıların aldığı ilaçların bedellerinin bir kısmının ödemesi yapılıyor.

Sigortalılar serbest hekimlere muayene olduktan sonra aldıkları reçetelerdeki ilaçları özel eczanelerde temin ediyorlar. Özel eczaneler ile serbest hekimler Sosyal Sigortalar Dairesi ile sözleşme düzenliyor ve bunun yükümlülüğüne göre sistem yürüyor.

Sigortalılar özel eczanelerden aldıkları ilaçların % 20’sini ödüyor, bunun % 80’ini de Sosyal Sigortalar Dairesi karşılıyor. Bu karşılanırken eczanelerin vermiş olduğu ilaç kupürlerini bir form düzenleyerek tahsis eder ve daireye ibraz eder.

Dairedeki arkadaşlar bu reçeteleri kontrol ederek, verilen eczanelerin ilaç listesinde olup olmadığını kontrol ederler ve eczanelere ödeme yapılır. Birkaç ay önce bu işlemler yapıldığı bir esnada bazı doktorların bazı eczanelerden alınmış reçetelerde yoğunlaştığı fark edildi.

Örneğin 100 reçetenin 70 tanesinin 3 doktordan geldiği gibi. Belirli doktorların yazdığı reçetelerin sürekli aynı eczanelerden geldiği görüldü. Bunun üzerine 1 yıllık tarama sürecine girildi ve bunlar birkaç ay önce tespit edildi. Konuyu derinleştirdiğimiz zaman ilgili ilaçların alındığı eczaneler tarafından sigortalılara verildiği ve bulunduğu tespit edildi.

Ama bu ilaçların hiç kullanılmadığı ya da satın alınmadığına dair bir tespit yoktur. İlaçların satın alındığı tespit edildi. Yani Sosyal Sigortaları dolandırıldığı gibi bir durum yoktur.

Sorun sadece, birkaç eczanenin birkaç doktor arasında çok yoğun bir reçete trafiği olmasıdır. Bazı doktorların rutin olarak gördüğü bazı hastalarını muayene etmeden eczanelere göndererek alması sağlanmasıdır.

Tabipler Birliği’ne bu konuyu aktardık ve kendileri yasaları gereği gereken disiplin uygulamalarını yerine getirdiğini belirtti. Bu konu etik ile ilgili bir durumdur, Sosyal Sigorta Dairesi dolandırılmış değildir. Biz durumla ilgili hassasiyetimizi artırdık, kontrolleri sıklaştırdık”

-----------------------------------------------------------

Besim: “Sahte reçete diye bir şey yok. Sigortalarda yoğunlaşan reçetelerle ilgili gerekli uyarıları yaptık”

‘Sahte reçete’ diye bir durum söz konusu olmadığını savunan K.T. Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, birliğe bir süre önce Çalışma Bakanlığı’ndan bazı eczacıların, sürekli aynı hekimlerin reçetelerini verdikleri ve o eczanelerde aynı hekime ait reçetelerde bir yoğunluk olduğu bilgisi ve şikayeti geldiğini vurguladı.

Besim, şunları söyledi:  “Yenidüzen’in dün çıkan sayısında benim ağzımdan yayınlanan sahte rapor ve sahte reçete ile ilgili konuya haberi okuduktan sonra daha detaylı bir açıklama getirme gereği duydum. Sahte rapor konusu bilindiği gibi yeni bir konu değildir.

Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak yasamız gereği bu konuya her zaman hassas olduk. Son iki yıldır da bu konuda aldığımız bütün şikayetleri değerlendirerek yasamızın gereğini yaptık. Aynı zamanda hekimlerimizi ve kurumları da sürekli uyardık. Bunun sonucunda hasta olmayan kişilerin aldığı rapor sayısında düşme olduğu kanaatindeyiz.

Konunun üzerine gitmeye de devam edeceğiz. Sahte reçete konusuna gelince; Sosyal Sigortalılarla ilgili bizim karşılaştığımız herhangi bir sahte reçete olgusu yoktur. Zaten bunun olmasına da imkan yoktur. Çünkü Sosyal Sigortaların anlaşmalı oldukları özel hekimlere verdiği reçeteler vardır.

İlaçlar zaten dairede kayıtlı bulunan hastalar için yazılır ve bunun sonucunda da hasta ilacın %20, devlet de %80’ini ödeyerek ilacı alır. Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne bir süre önce Çalışma Bakanlığı'ndan bazı eczacıların sürekli aynı hekimlerin reçetelerini verdikleri ve o eczanelerde aynı hekime ait reçetelerde bir yoğunluk olduğu bilgisi ve şikayeti geldi.

Biz de konuyu yönetim kurulumuzda görüşüp, konu ile ilgili soruşturmamızı yaparak gereğini yaptık. Sahte reçete diye birşey yoktur. Reçeteler Sosyal Sigortalar tarafından verilen mühürlü reçetelerdir”

Bu haber toplam 2442 defa okunmuştur