1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Boran, Bakırhan için eylem yaptı
Boran, Bakırhan için eylem yaptı

Boran, Bakırhan için eylem yaptı

Boran Kültür Merkezi, geçirdiği iş kazası sonrasında vücudunun %85’i yanan cam işçisi Mustafa Bakırhan için eylem yaptı.

A+A-

BORAN: “Başka işçiler diri diri yanmasın! Cinayet kurbanı olmasın! özel sektörde çalışan emekçilerin, çalıştıkları iş kolunda ‘sendikalaşmasının’ zorunlu olmalıdır. İşçi mahkemelerin kurulmalı… Haklarımızı bilelim! Kimse sizin yaralanmanıza, zarar görmenize veya ölmenize sebebiyet veremez. Örgütlenelim! Özel sektörde sendikal mücadelede yerimizi alalım”

Didem MENTEŞ

Boran Kültür Merkezi, 18 Haziran’da geçirdiği iş kazası sonrasında vücudunun %85’i yanan 27 yaşındaki Mustafa Bakırhan için eylem yaptı. “Başka işçiler diri diri yanmasın! Cinayet kurbanı olmasın!” sloganıyla dün saat 15:30’da Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı önünde düzenlenen eylemde, özel sektörde çalışan emekçilerin, çalıştıkları iş kolunda ‘sendikalaşmasının’ zorunlu olmasına dikkat çekildi. Eyleme, Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek, KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de destek verdi. Boran Kültür Merkezi üyesi Sevgi Eroğlu basın açıklamasını okurken, eyleme katılan sendikalar adına Hasan Felek’de konuşma yaptı.

Eroğlu: “İşçi cinayetlerinin birebir sorumlusu devlet yapısıdır”
Sevgi Eroğlu, “Mustafa’yı diri diri yakan ve işçi cinayetlerinin birebir sorumlusu, sermayedar devlet yapısıdır” diyerek konuşmasına başladı. Eroğlu, BORAN Kültür Merkezi’nin üyesi de olan cam işçisi Mustafa Bakırhan’ın, gece geç saatlere kadar çalıştırılmak zorunda bırakıldığını ve üretim alanında ‘yanıcı madde kullandıkları’ için makineden çıkan kıvılcımın maddeye temas etmesi sonucu vücudunun yandığını söyledi. Tıbbi anlamda normal şartlarda bir insan vücudunun % 30’unun yanması bireyin hayati riski alması için yeterli olduğuna değinen Sevgi Eroğlu, Mustafa’nın vücudundaki yanma oranının % 85 olduğunu dikkat çekti.

“2015’in ilk yarısında katledilen emekçi sayısı 6’dır”
Eroğlu, şunları söyledi: “Suçu işçi olmaktı! Suçu emeği ile para kazanmaktı! Patronu ve patronunu koruyan Devlet onun diri diri yanıp erimesini engelleyemedi. Mustafa yoldaş şuan halen daha hastanede yoğun bakımda ölüm kalım savaşı vermektedir. Bu olay ne ilktir ne de düzen değişmedikçe son olacaktır. Sayılar can alıcı noktadadır: ‘KKTC’de 2010 ve 2014 yılları arasında kayıtlara geçen toplam 1256 iş kazası oldu. Emin olabiliriz ki rakam bu sayının en az 10 katıdır. Bu yıllar arasında toplam 25 emekçimiz işçi cinayetlerinde patron-devlet işbirliği katledilmiştir. 2015’in ilk 6 ayında katledilen emekçi sayımız ise tam 6 kişidir. Bu rakamlar durumun nasıl bir gaflet içinde olduğunu açıkça göstermektedir” dedi.

“Özel sektörde sendikalaşma şart”
Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı önlemler paketinin yetersiz olduğunu savunan Sevgi Eroğlu, özel sektörde çalışan emekçilerin, çalıştıkları iş kolunda ‘sendikalaşmasının’ zorunlu olmasına dikkat çekti. İşçi mahkemelerin kurulması ve sendikaların onaylayacağı yargıçlar tarafından bu davaların görülmesini talep eden Eroğlu, işçilere çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Haklarımızı bilelim! Kimse sizin yaralanmanıza, zarar görmenize veya ölmenize sebebiyet veremez. Örgütlenelim! Özel sektörde sendikal mücadelede yerimizi alalım. Tek başımıza güçlüyüz! Örgütlüysek güçlüyüz! Sendikamızla güçlüyüz! Başka cinayetler, başka yanmalar, başka zulümler yaşanmasın diye” 

Felek: “Özel sektörde sendika yoksa ne iş cinayetleri ne de iş kazaları bitecek”
Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek ise dünyada meydana gelen iş kazalarının artık çok ciddi boyutlara geldiğini belirterek,” dünyada ezen ve ezilenin, sömüren ve sömürülenin dağıtıldığı düzenlerde maalesef insan canı değersizleştiriliyor, emeğin değersizleştirildiği gibi” dedi.  Bugün ülkemizde de iş gücünün nüfusa göre ve dünya standartlarına göre çok yüksek olan iş kazaları ve iş cinayetlerinin yaşandığını söyleyen Felek, iş kazalarının önlenmesi için ülkemizde de artık özel sektörde de sendikalaşmasının önünün açılması gerektiğine dikkat çekti. “Bu ülkede özel sektörde sendika yoksa ne iş cinayetleri ne de iş kazaları bitecek” vurgusu yapan Hasan Felek, özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılmasıyla birlikte iş kazaları ve iş cinayetlerinin son bulacağına işaret etti. Ülkede artık iş kazaları ve cinayetlerini arzu etmediklerini yineleyen Felek, en erken zamanda ise özel sektörde sendikalaşma konusunda, emek örgütleri olarak üzerlerine düşen görevleri yapmaya çalışacaklarını dile getirdi. Felek, yeni bir yol haritasıyla özel sektörde sendikalaşmayı sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur