1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bir garip erteleme!
Bir garip erteleme!

Bir garip erteleme!

Başbakan Özgürgün'ün Ankara ziyareti, Davutoğlu'nun ABD gezisi nedeniyle ertelenirken, Davutoğlu'nun ABD ziyareti de Obama'nın programı nedeniyle ertelendi.

A+A-


Başbakan Özgürgün'ün Ankara ziyareti, Davutoğlu'nun ABD gezisi nedeniyle ertelenirken, Davutoğlu'nun ABD ziyareti de Obama'nın programı nedeniyle ertelendi. Öte yandan Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “Pazartesi Ankara’ya gideceğiz” açıklamasından Ankara’nın haberdar olmadığı iddia edildi. Özgürgün’le birlike bakanların ziyareti de iptal olunca, “Ekonomik Program”ın görüşülmesi de sonraya kaldı.
----------

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD’ye gidecek olması yüzünden ertelenen Ankara ziyareti yanında, iki ülke arasında imzalanacak ekonomik paket konusunda görüşmeler yapmak üzere Salı günü Ankara’ya gitmesi beklenen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un ziyaretleri de ertelendi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “Pazartesi Ankara’ya gideceğiz” açıklamasından Ankara’nın haberdar olmadığı iddia edildi. Özgürgün’le birlike bakanların ziyareti de iptal olunca, “Ekonomik Program”ın görüşülmesi de sonraya kaldı.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Davutoğlu’nun ABD ziyareti süresince Başbakanlığa, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in vekalet edeceğini ve bu sürede siyasi seviyede görüşme yapamayacakları için ziyaretin daha sonraya alındığını söyledi. Öte yandan akşam saatlerinde T.C Başbakanı Davutoğlu'nun ABD ziyareti de Obama'nın programı nedeniyle ertelendiği açıklandı.

Talat’a yanıt

Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, hükümet yetkililerinin Ankara ziyaretiyle ilgili sosyal medyada yaptığı eleştirilerine de yanıt vererek, bu randevuları, Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC ziyaretleri sırasında talep ettiklerini ve Salı günü gitmek üzere anlaştıklarını söyledi.

Su ve ekonomik protokol gibi geciktirilmeyecek konular bulunduğuna işaret eden Serdar Denktaş, erken görüşmek için girişim yaptıklarını kaydetti.,

Denktaş, “Hızlı girişim yaptık, hızlı sonuç da aldık ama bazı aksilikler çıktı. Neticede Ankara ziyaretimiz gelecek haftaya kalacak gibi görünüyor” dedi.


Davutoğlu’nun ziyareti de ertelendi

Hürriyet’in Türk ve ABD’li diplomatik yetkililerden edindiği bilgiye göre, T.C Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme talebine, Washington prensip olarak olumlu yanıt verdi. Beyaz Saray protokolü, Ankara’ya ziyaretin mayıs ayı içinde olabileceği bilgisini verdi. Bunun üzerine Davutoğlu, New York’ta yapılan COP21 zirvesine katılmaktan vazgeçti. Ardından, Obama-Davutoğlu görüşmesinin 5 Mayıs’ta olması gündeme geldi. Bunun üzerinden Dışişleri ve Başbakanlık protokol ekibi, Başbakan için taslak bir program hazırladı. Programda, Başbakan’ın 2 Mayıs’ta Washington’a gitmesi ve 6 Mayıs’ta dönmesi öngörüldü. Davutoğlu için konferans, kabul ve açılış programları hazırlandı. Bir ön protokol ekibi ziyaretin hazırlığı için Washington’a gitti. Genel çerçevenin netleşmesine ve Obama, T.C Başbakanı ile görüşeceğini teyit etmesine rağmen öngörülen tarihler içinde uygun bir zaman bulunamadı. ABD’li yetkililer, Davutoğlu’nun Washington ziyaretinin kısa bir ziyaret olduğunu, bu nedenle hem Biden, hem Obama için uygun bir zaman tespit edilemediğini bildirdiler. ‘Ziyaret olmayacak’ bilgisini veren bir Türk yetkili de “Biz zaten ziyaretin olacağını duyurmamıştık. Dolayısıyla bir erteleme sözkonusu değil” dedi.

(tak-hurriyet)

Bu haber toplam 2356 defa okunmuştur