1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'BIG MAG' DAVASI
 BIG MAG DAVASI

'BIG MAG' DAVASI

Dünya devi Mc Donald’s'tan Mağusa’daki ‘Big Mac CAFE’ye dava

A+A-

Dünyaca ünlü, Amerika Birleşik Devletleri yasaları uyarınca kurulmuş hızlı servis restoranı McDonald’s, Mağusa’da hizmet veren ‘Big Mac Cafe’ye, ‘TÜM TİCARİ HAKLARINA SAHİP OLDUĞU’ isim ve logosunu taklit edip kullandığı gerekçesi ile DAVA açtı.

Mc Donald’s, ‘markası, menüsü, tabelası, ambalajı, logosu’yla ilgili taklidi, benzeri her ürünün imhasını, kullanılmasından MEN edilmesini, tüm zarar ziyanının da faizleri ile ödenmesini talep etti. Dava Yüksek Mahkeme’de dinlenmeye başlandı…


Meltem SONAY

Dünyaca ünlü, Amerika Birleşik Devletleri yasaları uyarınca kurulmuş hızlı servis restoranı McDonald’s, Mağusa’da hizmet veren ‘Big Mac Cafe’ye isim ve logosunu taklit edip kullandığı gerekçesi ile DAVA açtı.

Mc Donald’s adına avukatlar Oğuzhan Hasipoğlu ve Mustafa Akbilnen’in Yüksek Mahkeme huzurunda görüşülmesi adına dosyaladığı dava dilekçesi, yasa gereği 17 Eylül 2015 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlanarak bilgiye de sunuldu.

Mc Donald’s Orta Doğu Bölge Müdürü Yousif Abdulghani vasıtasıyla açılan dava 8 Temmuz’da mukayyitliğe dosyalandı, 21 Eylül’de ilk dinlemesi yapıldı.

Mahkeme bir sonraki dinleme için 9 Ekim tarihini verdi. Bu sürede davalı tarafın herhangi bir itirazdı varsa, itiraz da dosyalanabilecek.

Mc Donald’s, ‘markası, menüsü, tabelası, ambalajı, logosu’yla ilgili taklidi, benzeri her ürünün imhasını, kullanılmasından MEN edilmesini, tüm zarar ziyanının da faizleri ile ödenmesini talep etti.

‘Zarar ziyan tüm faizleri ile ödensin’

Ticaret Markaları Yasası, Fasıl 268 tahtında, avukatları vasıtasıyla Mağusa, Lions Garden’s’ta ‘Big Mac Cafe’ adıyla faaliyet gösteren restoran ve işletmecisi Osman Gazioğlu’na dava açan dünya markası ‘Mc Donald’s, zarar ziyanla ilgi araştırma yapılmasını, kârın hesaplanması ve araştırma ve hesaplama neticesinde tespit edilen tüm miktarın faizleri ile birlikte ödenmesi için emir talep etti.

‘Mahkeme emri ile imha edilsin’

Mc Donald’s, uluslar arası kullanmakta olduğu markaları, menülerinden ‘BİG MAC’i ve ‘Golden Arches’ olarak nam yapmış, Mc Donald’s’ın simgesi ‘kemerli M’ harfinin taklidi olan ürünlerin ‘mahkeme emri ile imha edilmesini’ de istedi.

Kullanmaktan MEN EDİLSİN…

Mc Donald’s, markalarını ihlal etmek, ambalajlarından, menülerinden, tabela ve/veya tanıtıcı reklamlarında, taşıt araçlarında ve/veya ambalajlarında, ticaret markasını, kopyasını ve/veya çok benzerini kullanmaktan, üretmekten, dağıtmaktan veya piyasaya sürmekten MEN EDİLMESİNE dair emir veya hüküm talep etti.

TİCARET MARKALARININ sahibi Mc Donald’s…

Mc Donald’s’ın, Amerika Birleşik Devletleri’nde tescil edilmiş, dünyanın en büyük perakende ve/veya hızlı servis alanında en büyük uluslar arası şirketlerinden biri olduğuna işaret edilen dava dilekçesinde, Mc Donald’s’ın, 30 Nisan 2009 tarihinde Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi nezdinde tescil ettirdiği dünyaca bilinen ticaret markalarının da sahibi olduğu vurgulandı.

KKTC’de usullüne uygun kayıtlı ve tescilli ama…

Dava edilen Mağusa’da hizmet veren ‘Big Mac Cafe’nin KKTC’de usulüne uygun olarak kayıtlı ve tescilli olduğu ancak, halen dava konusu markaları İHLAL ederek restoran işletmeciliği yaptığı da savunuldu.

Dava dilekçesinde, Mc Donald’s’ın izni, yetkisi, lisans veya franchise olmadan, ‘yetkisizce ve/veya kanunsuzca ve/veya kaçak ve/ veya sahte(taklit) olarak açılan ‘Big Mac’ Restoran’ın bilgilerine geldiği yazıldı.

Orta Doğu Bölge Müdürü Yousif Abdulghani: “Ben şahsen gittim, sahte ürünlerden denedim”

Söz konusu restoranın izinsiz, yetkisiz, lisanssız, Mc Donald’s’ın ‘KAYITLI MARKASINI’ kullanarak kar ettiğini savunan dünyaca ünlü şirketin Orta Doğu Bölge Müdürü Yousif Abdulghani, 2011 yılında şahsen bu restorana gidip ‘SAHTE’ dediği ürünlerden denediğini de yeminli ifadesinde belirtti.

Dünyaca ünlü şirketin Orta Doğu Bölge Müdürü Yousif Abdulghani, ifadesinde, tüm paket materyalleri ve görsel tabelaların da Mc Donalds’ın taklidi ve/ veya çok benzeri olduğunu savundu.

‘HAKSIZ KAZANÇ’ sağlanıyor iddiası…

Davacılar, ürünlerin Mc Donald’s’ın ürünlerinden çok daha düşük kalitede, kabul edilebilir sağlık standartları altında olduğunu da ileri sürerken, Mc Donald’s’ın uzun yıllardır, milyonlarca Amerikan Dolar’ı tutarında harcama yaparak dünya çapında elde etmiş oldukları mesleki şeref ve itibarlarından yararlanıldığını ve ‘HAKSIZ KAZANÇ’ sağlandığını da savundu.

Bu haber toplam 6436 defa okunmuştur