1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Belediyelere varılan mutabakat hakkında bilgi verildi
Belediyelere varılan mutabakat hakkında bilgi verildi

Belediyelere varılan mutabakat hakkında bilgi verildi

Dağıtım: ÖZEL ŞİRKET veya ŞİRKETLER Tahsilât: ÖZEL ŞİRKET veya ŞİRKETLER Denetim: KKTC DEVLETİ

A+A-

Belediyelere Türkiye’de varılan mutabakat ile ilgili bilgi verildi. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre Türkiye ile varılan mutabakat şu şekilde:

Dağıtım: ÖZEL ŞİRKET veya ŞİRKETLER
Tahsilât: ÖZEL ŞİRKET veya ŞİRKETLER
Denetim: KKTC DEVLETİ

Türkiye’den gelen suyun yönetimi konusunda Hükümet adına 4 bakanın Ankara’da yaptığı temasların ve konunun dünkü Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ardından akşam da 28 belediye başkanına brifing verildi.
Türkiye’yle üzerinde yüzde 99 uzlaşıldığı belirtilen metin hakkındaki brifing, saat 19.00’da İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nda yer aldı.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Ankara’dan dün akşam dönmüştü. Toplantıya birçok belediye başkanının yanı sıra, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Tarım Bakanı Erkut Şahali, Çevre Bakanı Kutlu Evren ve Maliye Bakanı Birikim Özgür katıldı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiye göre; Türkiye’de gerçekleşen mutabakat uyarında suyun dağıtımı özel şirket veya şirketler tarafından yapılacak. Suyun dağıtımı sonrası oluşacak geliri de aynı şirket veya şirketler toplayacak. Mutabakat uyarınca suyun işletmesinin kim veya kimler tarafından gerçekleştirileceğini KKTC Hükümeti ihale yoluyla belirleyecek. Kurulması planlanan KKTC Su İdaresi’nde belediyelerin nasıl ve ne kadar temsil edileceği ile ilgili henüz net bir formül yok. Bu durum ilerleyen günlerde netlik kazanacak. Suyun kontrol ve denetimini devlet yapacak. Özellikle suyun işletmesi ile ilgili ortaya çıkması muhtemel tekelleşmenin önüne geçmek için ihale şartnamesine “tekelleşmenin önüne geçecek” maddeler konması hedefleniyor.

“Başbakan’ın imzasına kaldı”

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, dün toplantı çıkışı YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada Ankara’da Türkiye’ye gitmeden önce hükümetin üzerinde uzlaştığı mutabakatın görüşüldüğünü, Ankara’da mutabakata itiraz edilmediğini dile getirdi. Sarıçizmeli tarafından YENİDÜZEN’e yapılan açıklama şu şekilde:
“Mutabakata itiraz edilmedi. Ankara’daki temaslar ile ilgili bilgi aktarımı oldu. Türkiye’ye götürülen mutabakat metni içerisinde hiçbir değişiklik yoktur. Tahsilatı şirket gerçekleştirecek. Değişiklik olarak %12 diye önermiştik elde edilen kar payını % 10’a çekildi. İlk başlangıçta % 2’ydi tabii bu oran. Tekrardan görüşme olmayacak, herkesi mutlu edecek noktalar da var mutsuz olan noktalarda var ama ortak karar çıkacak, Başbakanın imzasına kaldı.”

Bakanlar Kurulu’nda “su” görüşüldü

Diğer yandan Bakanlar Kurulu, Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında saat 10.30'da başlayan toplantıda rutin konular yanında Ankara'da su konusuyla ilgili hükümet adına temaslarda bulunan bakanların sunacağı metin de değerlendirdi.

Türkiye'de hükümet adına su konusunda temaslarda bulunan ve "yüzde 99 Türkiye ile mutabakata varıldığını" açıklayan Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ve Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, önceki akşam ülkeye dönmüş ve uzlaşmaya varılan metni Başbakan Kalyoncu'ya sunacaklarını belirtmişti. Bakanlar Kurulu sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı. YD

Bu haber toplam 2512 defa okunmuştur