1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ATUN’UN ELEKTRİĞİ KAÇAK ÇIKTI!
ATUN’UN ELEKTRİĞİ KAÇAK ÇIKTI!

ATUN’UN ELEKTRİĞİ KAÇAK ÇIKTI!

Eski bakan, UBP milletvekili Sunat Atun’a ait Mağusa’daki ‘Su Atun İş Merkezi’nde, Atun’un büyük ortağı olduğu A&S ATUN LTD. ofisine ait elektrik sayacından, ‘KAÇAK’ yolla, yine kendisine ait kirada bulunan iki konuta elektrik verildiği ortaya çıktı.

A+A-

KIB-TEK, Eski Enerji Bakanı Sunat Atun’un, ofisinin sayacından, iki konuta da elektrik verdiğini tespit etti

Meltem SONAY

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), UBP Genel Sekreteri, Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun’un Mağusa’daki iş merkezinde ‘KAÇAK ELEKTRİK’ kullanıldığını tespit etti.
Sunat Atun’a ait Mağusa’daki ‘Su Atun İş Merkezi’nde, Atun’un büyük ortağı olduğu A&S ATUN LTD. ofisine ait elektrik sayacından, ‘KAÇAK’ yolla, yine kendisine ait kirada bulunan iki konuta elektrik verildiği ortaya çıktı.
KIB-TEK Mağusa Bölge Amirliği Ekipleri, dün ‘Su Atun İş Merkezi’nde ‘KAÇAĞI TESPİT ETTİ’, Sunat Atun’a yasa gereği yapması gerekenleri bildirdi.

Ofisin sayacıyla iki konuta elektrik veriyordu!

Sunat Atun’a ait ‘Su Atun İş Merkezi’nde, Atun’un büyük ortağı olduğu A&S ATUN LTD. ofisine ait elektrik sayacından, ‘KAÇAK’ yolla, yine kendisine ait kirada bulunan iki konuta elektrik verildiği ortaya çıktı.
KIB-TEK’e bildirilmeden, piyasa bulunabilen ve halk arasında ‘süzme sayaç’ olarak bilinen sayaçlarla ofisin ‘ticari tarifesi’nden iş merkezindeki iki konuta da elektrik verilerek, KIB-TEK’in zarara uğratılmasının yanı sıra, binada yaşayanların ‘can ve mal güvenliğini’ de riske atıldı.

Yasa ve mevzuat tanımadı!

KIB-TEK yetkililerinden elde edilen bilgiye göre, ‘kaçak elektrik’ kullanımı ile hiçbir yasa ve mevzuata da uyulmadı.
Yasal prosedüre göre, binanın elektrik tesisatının kontrolü için KIB-TEK’e başvuru yapılması, KIB-TEK’in de tesisatın mevzuata uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyordu.
KIB-TEK Yetkilileri, kontrolü yapılamadan kullanılan elektriğin ‘can ve mal güvenliği’ açısından da risk taşıdığına işaret ederken, kurumun da zarara uğratıldığına vurgu yaptı.

Kurum zarara uğratıldı…

Sunat Atun, İş Merkezi’nde bulunan iki konut için, konut başına 657 TL artı %16 KDV olan Trafo ve Şebeke katkı payını ödemedi. İki konut için ayrıca, sayaç taktırmak için kuruma her bir sayaç için ödenmesi gereken 104 Sterlin, yani yaklaşık 400 TL artı %16 KDV’lik  ‘Sayaç ve Sigorta Ücreti’ ödenmedi.
Her bir sayaç için 469 TL artı %16 KDV olan ‘Depozit Ücreti’ de kuruma yatırılmadı.

Maktu ücretleri de ödemedi!

İş Merkezi’nde bulunana iki konut için yasal prosedüre göre KIB-TEK sayaçları takılmadığı için, elektrik faturaları ile tahsil edilen maktu ücretler de tahsil edilmedi.
Sunat Atun’a ait, kiraya verdiği iki konutun sokak aydınlatma ücretleri de ödenmediği ortaya çıktı.

Daha ucuz olan ‘ticari tarifeden’…

Sunat Atun’un İş Merkezi’ndeki iki konuta, ‘ticari tarife’den elektrik kullanan A&S ATUN LTD. ofisinin sayacından elektrik vermesiyle de kurum ayrıca zarara uğratıldı.
İki konut, ‘tek tarife’ olan ticari tarifeden Kilowatt saati 39 kuruşa elektrik kullanırken, konut tarifesine göre, 0-250 Kilowatt saat arası kullanım için 44 kuruştan, 251-500 Kilowaat saat arası kullanım için 48 kuruştan, 501 -750 Kilowatt saat arası kullanım için 52 kuruştan ve 751 ve üzeri Kilowaat saat kullanım için de 54 kuruştan hesaplanacak tarife ile ücret ödemesi gerekiyordu.

Yasal prosedürü yerine getirmesi için RESMİ YAZI…

KIB-TEK’ten elde edilen bilgiye göre, Sunat Atun’un iş merkezindeki iki konutun elektriği ‘Geçici Akım’ tarifesine geçirildi.
Atun’a bugüne kadar kurumu uğrattığı zararı geri ödemesi ve yasal prosedürü yerine getirmesi için yazı yazılacak.

Bu haber toplam 17218 defa okunmuştur