1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Asrın Projesi’nde sona doğru
‘Asrın Projesi’nde sona doğru

‘Asrın Projesi’nde sona doğru

Deniz geçişi tamamlanan ‘Asrın Projesi’nde boru hatlarındaki deniz suyu boşaltma çalışmaları başlıyor

A+A-

• Proje çalışmalarını yürüten ekip, önümüzdeki hafta deniz geçişindeki boruların içerisini ‘tatlı su’ ile doldurmaya başlamayı hedefliyor. Yaklaşık 2 haftalık süreç içerisinde tatlı suyun borulara doldurulmasıyla birlikte pompa istasyonları da denemeye alınması öngörülüyor


410 KM’LİK KARA ÇALIŞMASINDA SONA DOĞRU… Proje kapsamında 4 grup halinde ihale edilen Lefkoşa, Girne, Mağusa-İskele ve Dipkarpaz bölgesindeki toplam 410 km’lik boru döşe hattı ile çalışmaların 270 km’si tamamlandı, geriye 140 km’lik alan kaldı

LEFKOŞA HATTI TAMAMLANDI… Bunun yanı sıra Lefkoşa hattındaki çalışmalar tamamlanırken, Girne’deki 161 km’lik boru hattının 110 km’si döşendi. 153 km’lik İskele ve Mağusa hattının 100 km’si, 96 km’lik Dipkarpaz hattının ise 60 km’si tamamlandı


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
• Deniz geçişindeki boruların içerisindeki deniz suyu boşaltılacak, içerisine tatlı su konulacak
• Bu hattın ‘sızdırmazlık testi’ yapılacak
• Pompa istasyonu denenecek
• Arıtma tesisinin performans testi ve sızdırmazlık testi yapılacak

Ayşe GÜLER

Asrın Projesi kapsamında, Mersin Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı'nın temeli atılarak başlanan ‘Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’nde deniz geçişindeki çalışmalar tamamlandı, gözler bundan sonraki sürece çevrildi.

Karadaki çalışmalar sürerken ekipler, deniz geçişindeki boruların içerisini ‘tatlı su’ ile doldurmaya başlayacak.
Çalışmaların önümüzdeki hafta başlaması, bir sonraki hafta da tamamlanması öngörülüyor.

Hatlar, ‘sızdırmazlık’ testinden geçecek
Boruların içerisindeki suyun tatlı su ile değiştirilmesinin ardından deniz içerisindeki hattın sızdırmazlık testi yapılacak.
Çalışmalar kapsamında pompa istasyonları su verilmesi için denemeye alınacak. Tuzlu su ile çalışmayan pompaların denenebilmesi için boruların içerisinde tatlı suyun olması gerekiyor.

Arıtma tesisleri de denenecek
Öte yandan pompa istasyonlarının denenmesinin ardından arıtma tesisleri de hem performans hem de sızdırmazlık testine tabi tutulacak.
Yapılacak çalışmaların diğer çalışmalar gibi uzun sürmemesi, daha kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

------------------------------------------

DSİ KKTC Proje Müdürü Birol Çınar: “Borulara tatlı su konulacak”

DSİ KKTC Proje Müdürü Birol Çınar projede deniz geçişinin tamamlandığını şu anda boruların içerisindeki tuzlu suyun boşaltılarak yerine tatlı su konulması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Çalışmalara önümüzdeki hafta başlanmasının hedeflendiğini belirten Çınar, yaklaşık iki haftalık sürece ihtiyaç duyulduğunu, bir sonraki hafta içerisinde bu çalışmaların tamamlanmasının öngörüldüğünü aktardı.
YENİDÜZEN’e çalışmalar ile ilgili bilgi veren Çınar, pompaların denenebilmesi için borularda tatlı su olması gerektiğinden bahsederek, hatta sızdırmazlık testi yapılacağını ardından da pompa istasyonlarının deneneceğini belirtti.
Ayrıca Çınar, kısa süre içerisinde arıtma tesislerinde de performans ve sızdırma testinden geçeceğini dile getirdi.

Karadaki çalışmalar sürüyor
Öte yandan proje kapsamında 4 grup halinde ihale edilen dağıtım hattındaki çalışmaların ilki olan 67 kilometrelik Lefkoşa hattının tamamlandığını söyleyen Çınar, şu anda Girne, Mağusa, İskele ve Dipkarpaz’daki çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Çınar, Girne bölgesindeki 161 km’lik dağım hattının 110 km’sinin tamamlandığını aktararak, Dipkarpaz bölgesindeki 96 kilometrelik boru montajının 60 km’ye ulaştığını dile getirdi.
Bunun yanı sıra Mağusa ve İskele’de toplamda 153 km olarak belirlenen dağıtım hattının 100 km’sinin tamamlandığını ifade eden Çınar, karadaki çalışmaların sene sonuna bitmesinin hedeflendiğini yineledi.

Bu haber toplam 3132 defa okunmuştur