1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Asgari ücret’ YERİNDE SAYIYOR!
‘Asgari ücret’ YERİNDE SAYIYOR!

‘Asgari ücret’ YERİNDE SAYIYOR!

1 Mayıs İşçi Bayramı’na sayılı günler kala yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılmaması ve artışa gidilmemesi işçi kesiminde tepkiye neden oluyor.

A+A-

FELEK: “ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA”…Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında belirlenen asgari ücretin ülkedeki açlık sınırının altında olduğuna vurgu yaparak, bir an önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanarak, bilimsel verilere göre asgari ücreti belirlemesi gerektiğine dikkat çekti.

LATİFOĞLU: “ŞU ANDA ASGARİ ÜCRETİ ÜCRETİ BELİRLEMİŞ OLABİLİRDİK”…Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ise hükümette yaşanan değişikliğin asgari ücretin belirlenmesini daha ileriye atılmasına sebep olduğunu savunarak, “Belki de değişiklik olmasaydı, şu anda asgari ücreti görüşmüş ve belirlemiş olacaktık” dedi.

ARAOĞLU: “HÜKÜMET TEKLİF SUNMALI”…İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu ise sürecin işlemesi için hükümetin asgari ücret ile ilgili teklifini sunması gerektiğini ifade etti.

Ayşe GÜLER
Hükümet değişikliği, asgari ücretin belirlenme sürecini etkiledi, emekçi gözünü yeni asgari ücrete çevirdi.
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında brüt 1730 TL olarak belirlenen ve 1 Eylül itibariyle uygulamaya konan asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için aylardır adım atılmadı.
1 Mayıs İşçi Bayramı’na sayılı günler kala yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılmaması ve artışa gidilmemesi işçi kesiminde tepkiye neden oluyor.
Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında belirlenen asgari ücretin ülkedeki açlık sınırının altında olduğuna vurgu yaparak, bir an önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanarak, bilimsel verilere göre asgari ücreti belirlemesi gerektiğine dikkat çekti.
Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ise hükümette yaşanan değişikliğin asgari ücretin belirlenmesini daha ileriye atılmasına sebep olduğunu savunarak, “Belki de değişiklik olmasaydı, şu anda asgari ücreti görüşmüş ve belirlemiş olacaktık” dedi.
Öte yandan İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu ise sürecin işlemesi için hükümetin asgari ücret ile ilgili teklifini sunması gerektiğini ifade etti.

Komisyon Başkanı değişecek…
UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin ‘güvenoyu’ almasının ardından başlayan süreçte Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun da değişikliğe gidilmesi bekleniyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler’in emekli olması nedeniyle komisyonun başına kimin atanacağı da merak ediliyor. 

En son Ağustos 2015’te belirlenmişti…
Asgari ücrette son değişiklik Ağustos 2015’te yapılmıştı. 1 Eylül 2015’ten itibaren geçerli olan asgari ücret brüt olarak saatlik 10 TL, günlük 80 TL, haftalık 400 TL, brüt aylık 1730 TL, net 1505 TL olarak belirlenmişti.
Hatırlanacağı üzere asgari ücret; işçi tarafı temsilcilerinin 5 ret oyuna karşılık, 5 devlet ve 5 işveren temsilcisinin 10 kabul oyuyla kabul edilmişti.


SENDİKA BAŞKANLARI NE DEDİ?

Dev-İş  Genel Başkanı Hasan Felek:
“Açlık sınırı 1614 TL, asgari ücret kabul edilemez”
Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek, asgari ücrette her yıl tiyatro oyununun oynandığını savundu.
Son olarak geçtiğimiz yıl Ağustos ayında belirlenen asgari ücretin net olarak 1505 TL olduğunu belirten Felek, bu noktada 2015 Aralık ayında Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı gıda tablosu ve fiyat endeksi raporuna göre ülkedeki açlık sınırının 1614 TL olarak belirlendiğine vurgu yaptı.
Felek, bu durum nedeniyle asgari ücretin kabul edilemez durumda olduğunu kaydetti.
Geçmiş hükümet döneminde asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili yasada değişikliğe gidilmesi için çalışıldığını ancak hükümetin ömrünün buna yetmediğini söyleyen Felek, bir an önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanarak, bilimsel verilere göre asgari ücreti belirlemesi gerektiğine dikkat çekti.
Felek, buna rağmen asgari ücretin belirlenmesinin sorunları çözmeyeceğini söyleyerek, sendika olarak özel sektörde çalışanların örgütlenip, sektörel bazda toplu iş sözleşmelerinin hayata geçirilmesini ısrarla savunduklarını vurguladı.
“Asgari ücreti işveren ve hükümetin iki dudağı arasından kurtarmalıyız” diyen Felek, bununla birlikte Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun da oluşumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hür İş Başkanı Yakup Latifoğlu:
“Hükümet değişikliği asgari ücretin belirlenmesini ileriye attı”
Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ise hükümette yaşanan değişikliğin asgari ücretin belirlenmesini daha ileriye atılmasına sebep olduğunu savunarak, “Belki de değişiklik olmasaydı, şu anda asgari ücreti görüşmüş ve belirlemiş olacaktık” dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler’in emekli olduğunu bu nedenle ilgili makama atama yapılması gerektiğini söyleyen Latifoğlu, en kısa sürede atamanın yapılarak, komisyonun toplanması gerektiğini vurguladı.
Latifoğlu, bu konuda girişimlerini yaptıklarını dile getirerek, UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin asgari ücretle ilgili görüşünün ne olduğunu bilmediğini, şu ana kadar yaklaşım ve bakış açılarının ne olacağı ile ilgili ‘sinyal’ almadıklarını belirtti.
Son dönemlerde asgari ücretlerin Maliye Bakanlığı’nın düşüncesi çerçevesinde belirlenmeye çalışıldığını da savunan Latifoğlu, asgari ücretin belirlenmesinde bütçenin durumunun sıkıntılara neden olabileceğini kaydetti.
Latifoğlu, sendika olarak belirlenen miktarda sıkıntı olmadığını, ortadaki veriler dikkate alındığında 4 kişilik aile için 3 bin 9 TL, 3 kişilik aile için de 2 bin 680 TL öngördüklerini dile getirdi.
Hayat pahalılığında bir değişiklik yaşanmadığını ifade eden Latifoğlu, ülkede her konuda durağanlık olduğunu, her şeyin kilitlendiğini söyledi.
Latifoğlu, “Asgari ücretin bir an önce belirlenerek, çalışanların rahatlatılması gerekiyor. Biz uyarılarımızı yaptık” dedi.

İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu:
“Hükümetin teklif sunmasını bekliyoruz”

Öte yandan İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu ise sürecin işlemesi için hükümetin asgari ücret ile ilgili teklifini sunması gerektiğini ifade etti.
Ardından da hükümet kanadından gelen teklifi, Yönetim Kurulu’na götüreceklerini söyleyen Aroğlu, yapılacak toplantılar sonucunda karar verileceğini dile getirdi.

Bu haber toplam 2171 defa okunmuştur